Success Story: Theo Paphitis

Success Story: Theo Paphitis

SpeakOutTheoPaphitis600

Το όνομα Τέο Παφίτης σίγουρα δεν σας λέει και πολλά. Το πιο πιθανό είναι να διαβάζετε αυτό το άρθρο επειδή έχετε την περιέργεια να δείτε ποιανού είναι αυτό το ελληνικό όνομα, στον οποίο είναι και αφιερωμένο αυτό το Success Story.
Ο Τέο (Θεόδωρος) Παφίτης είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην Μεγάλη Βρετανία με περιουσία που ξεπερνά τις 300 εκατομμύρια λίρες!
Γεννήθηκε το 1959 στην Λεμεσσό της Κύπρου σε ελληνοκυπριακή οικογένεια. Σε ηλικία 9 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, όπου εντάχθηκε στο σχολείο και το παράτησε στα 16 του, λόγω δυσλεξίας.
Η πρώτη του δουλειά σαν έφηβος ήταν στην τράπεζα Lloyds στο City του Λονδίνου, όπου κυρίως αρχειοθετούσε. Θέλοντας να βγάλει περισσότερα χρήματα, ανακάλυψε το πάθος του για το λιανικό εμπόριο σε ηλικία 18 ετών και εργάστηκε σαν πωλητής Ελβετικών ρολογιών.

Δύο χρόνια αργότερα του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε μία ασφαλιστική εταιρεία, από την οποία έμαθε πολλά για τα οικονομικά άλλων εταιρειών, τα χρηματοοικονομικά και τον κλάδο των ακινήτων. Όντας ανήσυχο μυαλό, παραιτήθηκε και συνίδρυσε την δική του εταιρεία στα 23 του στον τομέα της χρηματοκοικονομικής των ακινήτων.
Έχοντας φτιάξει ένα καλό όνομα, αγόρασε ποσοστό της NAG Telecom την δεκαετία του 80′, επειδή προέβλεψε το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας. Όπως έχει πει και ο ίδιος, του αρέσει να αγοράζει εταιρείες που δεν τα πάνε καλά… και να τις αναβιώνει!
Αυτό ακριβώς έκανε με την αλυσίδα καταστημάτων Ryman που χρεοκόπησε (τώρα έσοδα 128 εκ.). Ο Παφίτης την αγόρασε, βελτίωσε τις σχέσεις με τους προμηθευτές και έφερε κύμα ενθουσιασμού σε όλους του εργαζομένους. Το ίδιο ακριβώς έκανε και με τα καταστήματα ειδών σπιτιού Robert Dyas. Με χρέη 30 εκατομμυρίων και πολύ κοντά στο λουκέτο, ο Παφίτης την αγόρασε για 10 εκατομμύρια και τώρα η εταιρεία έχει ετήσια έσοδα 114 εκατομμυρίων.
Κάτι ανάλογο έγινε και με την La Senza. Εταιρεία στον κλάδο των εσωρούχων, την πούλησε αργότερα για 100 εκατομμύρια λίρες και έστησε μία νέα παρόμοια εταιρεία, την Boux Avenue.

Στην ζωή μου δεν είχα ούτε μία αυθεντική ιδέα… απλά βλέπω τις ιδέες των άλλων και τις εκτελώ καλύτερα

Το πάθος του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε να αγοράσει το 1997 την ομάδα της Millwall. Διετέλεσε 8 επιτυχημένα χρόνια σαν πρόεδρος της ομάδας, οδηγώντας την μάλιστα σε ένα τελικό FA Cup και την πρώτη της “έξοδο” στην Ευρώπη.


Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός με τον ρόλο του στην τηλεόραση και το Dragon’s Den. Μία εκπομπή όπου φιλόδοξοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τα νέα προϊόντα τους σε 5 επενδυτές με σκοπό να πάρουν χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο ο Παφίτης απέκτησε μερίδια σε δεκάδες μικρές επιχειρήσεις και οδήγησε πολλές από αυτές σε μεγάλη επιτυχία.
Μάλιστα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, καθιέρωσε το “Small Business Sundays”, όπου δέχεται tweets από μικρές επιχειρήσεις και αυτός κάθε Κυριακή επιλέγει μία και την διαδίδει στο πλήθος των ακολούθων του.
Μπορεί να μην είναι από τα “τεράστια” ονόματα μεγιστάνων, έχει όμως συμβάλει σημαντικά στην αναβίωση του λιανικού εμπορίου στην Αγγλία και έχει επάξια χτίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εταιρειών με τζίρο δισεκατομμυρίων. Όντας περήφανος για την καταγωγή του, θεωρούμε πως θα έπρεπε να τον γνωρίζουν περισσότερα άτομα και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν 3 λόγοι για να μπείς στον επιχειρηματικό κόσμο. Για να βγάλεις λεφτά, να διασκεδάσεις… και να βγάλεις λεφτά!

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.