Πού ψάχνουν γραφεία οι μεγάλες επιχειρήσεις – Πόσο νοικιάζονται 

Πού ψάχνουν γραφεία οι μεγάλες επιχειρήσεις – Πόσο νοικιάζονται 

athenskoukaki

Σε γραφεία από 300 έως 1.500 τμ στο κέντρο της Αθήνας, στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας αλλά και στο νότιο μέρος της Λεωφόρου Συγγρού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ενοικίαση επαγγελματικών χώρων. Μετά από μια υποχώρηση που έφθασε και το 50% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, τα ενοίκια σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζουν άνοδο κυρίως λόγω της έλλειψης ποιοτικών χώρων. Αντίθετα αρκετά γραφεία σε δευτερεύουσες περιοχές παραμένουν κενά.
«Τα μισθώματα που αφορούν γραφειακούς χώρους υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών, σε πλεονεκτικές τοποθεσίες (Α΄ κατηγορίας), λόγω και της μειωμένης σχετικής προσφοράς, κατέγραψαν αυξητικές τάσεις. Αύξηση παρουσίασαν και τα μισθώματα σε Β’ κατηγορίας χώρους, σε κτίρια γραφείων με σχετικά καλή προβολή. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή στα ζητούμενα μισθώματα σε χαμηλότερης ποιότητας γραφεία, τα οποία χωροθετούνται κυρίως σε δευτερεύουσες τοποθεσίες (Γ΄ κατηγορίας)», αναφέρει έκθεση της εταιρείαςArbitrage Real Estate Advisors.
Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης γραφείων Α’ Κατηγορίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο σύνολο της Αττικής το ποσοστό κενότητας των σύγχρονων γραφειακών χώρων δεν ξεπερνά το 10%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν μηδενικό. Αντίθετα στα Γραφεία Β’΄και Γ΄ Κατηγορίας το ποσοστό κενών χώρων είναι αρκετά μεγάλο και κινείται μεταξύ 25% με 35% ανά μέσο όρο.
Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία 
Με βάση τα στοιχεία της Arbitrage RΕ τα ενοίκια στα γραφεία Α’ Κατηγορίας κυμαίνονται μεταξύ 16 και 21 ευρώ/τμ/μήνα, στα γραφεία Β΄ Κατηγορίας μεταξύ 8 και 14 ευρώ/τμ/μηνα. Στα γραφεία Γ’ Κατηγορίας οι τιμές παρέμειναν σταθερές στα 6 με 10 ευρώ/τμ/μήνα, περίπου.

Στο κέντρο της Αθήνας, η ζήτηση συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στους κεντρικού οδικούς άξονες (π.χ. Πανεπιστημίου, Σταδίου, Λεωφόρο Αμαλίας, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αρχή Λεωφόρου Συγγρού κ.ά.), καθώς και εντός του εμπορικού τριγώνου μεταξύ των πλατειών Συντάγματος και Μοναστηρακίου, με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές μισθωμάτων να εντοπίζονται στις περιοχές του Κολωνακίου, του Συντάγματος και της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Σε επαγγελματικά κτίρια Α΄ κατηγορίας και υψηλής ποιότητας κατασκευής, τα μισθώματα κυμαίνονται μεταξύ 13 ευρώ/τμ/μήνα και 30 ευρώ/τμ/μήνα, με το ποσοστό κενών χώρων να βρίσκεται μεταξύ 10%-15%. Σταθερή είναι και η ζήτηση σε δευτερεύουσες περιοχές του κέντρου όπως οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια και το Παγκράτι με τα ενοίκια να κινούνται μεταξύ 6 και 10 ευρώ/τμ/μήνα.
Στα Βόρεια Προάστια, Αττικής, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση για γραφειακούς χώρους Ά κατηγορίας, κυρίως σε αυτοτελή κτίρια γραφείων με προβολή επί των κύριων οδικών αξόνων των Λεωφόρων Κηφισίας, Μεσογείων, Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Εθνικής Αντιστάσεως καθώς και επί της Αττικής Οδού. Αναλυτικότερα, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στις περιοχές του Ψυχικού, του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου, οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 11 ευρώ/τμ/μήνα – 18 ευρώ/τμ/μήνα για γραφειακούς χώρους καλής ποιότητας κατασκευής.
Στα Νότια Προάστια ζητούνται αυτοτελή κτίρια μεγάλης προβολής, όπως είναι οι γραφειακοί χώροι Α’ Κατηγορίας που βρίσκονται επί της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο κέντρο της Γλυφάδας  και κοντά στους σταθμών μετρό Ελληνικού, Αγίου Δημητρίου και Αργυρούπολης. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 11 ευρώ/τμ/μήνα και 17 ευρώ/τμ/μήνα περίπου.
Στα Δυτικά Προάστια και επί των μεγάλων οδικών αξόνων όπως της Λεωφόρου Κηφισού, της Λεωφόρου Αθηνών και της Αττικής Οδού, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γραφειακούς χώρους κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 5 ευρώ/τμ/μήνα και 11 ευρώ/τμ/μήνα.
Η ζήτηση γραφείων στην περιοχή του Πειραιά επικεντρώνεται στο κέντρο του Πειραιά και επί κεντρικών οδικών αρτηριών και σημείων της πόλης (π.χ. Ακτή Μιαούλη, Ακτή Κονδύλη κ.α.). Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 7 ευρώ/τμ/μήνα και 13 ευρώ/τμ/μήνα περίπου.
Πηγή: Insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας