Είναι η Σουηδία σοσιαλιστικός παράδεισος; (vid)

Είναι η Σουηδία σοσιαλιστικός παράδεισος; (vid)

Screen-Shot-2015-03-02-at-10.26.07-AM

Οι Δημοκρατικοί σοσιαλιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τη Σουηδία ως τη σοσιαλιστική επιτυχία που πρέπει να μιμηθούν. Σε πολλές ακόμα χώρες, όπως και στη δική μας, οι πολίτες έχουν στο μυαλό τους τη Σουηδία ως έναν παράδεισο του Σοσιαλισμού.
Ωστόσο, όπως εξηγεί και ο Σουηδός ιστορικός Johan Norberg στο παρακάτω βίντεο: “Η Σουηδία δεν είναι σοσιαλιστική”. Ο Norberg φιλοξενεί ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Σουηδία: Μαθήματα για την Αμερική“, όπου σημειώνει ότι στη Σουηδία «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μέσα παραγωγής, για να δείτε πως είναι αυτό πρέπει να πάτε στη Βενεζουέλα ή την Κούβα ή τη Βόρεια Κορέα».
Ο John Stossel ρωτά τον Norberg γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Σουηδία είναι σοσιαλιστική. Εκείνος απαντά: “Είχαμε μια περίοδο στη δεκαετία του 1970 και τη δεκαετία του ’80 που είχαμε κάτι που μοιάζει με σοσιαλισμό: μια μεγάλη κυβέρνηση που φορολογούσε και δαπανούσε βαριά”.
Αλλά η μεγάλη κυβέρνηση οδήγησε σε προβλήματα. “Η οικονομία μας ήταν σε κρίση, ο πληθωρισμός έφθασε το 10% και για σύντομο χρονικό διάστημα τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 500%. Σε αυτό το σημείο ο σουηδικός πληθυσμός είπε:« Αρκετά! δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό άλλο πια!»
Η Σουηδία μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, ιδιωτικοποίησε το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, κατήργησε ορισμένα κυβερνητικά μονοπώλια, απάλειψε τους φόρους κληρονομιάς, πούλησε κρατικές επιχειρήσεις και άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα σε σύστημα κουπονιών-voucher. Επίσης, “μείωσε τους φόρους και άλλαξε το συνταξιοδοτικό σύστημα”, προσθέτει ο Norberg.
Γιατί ακούμε “ότι η Σουηδία είναι αυτός ο σοσιαλιστικός παράδεισος”. Ο Norberg απαντά: “Έχουμε ένα ευρύτερο κράτος πρόνοιας και υψηλότερους φόρους από τις ΗΠΑ. Αλλά σε άλλους τομείς, όταν πρόκειται για ελεύθερες αγορές, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο, η Σουηδία είναι στην πραγματικότητα πιο ελεύθερη αγορά.” Έχει δίκιο καθώς, σύμφωνα με την κατάταξη της Οικονομικής Ελευθερίας του Ιδρύματος Heritage, η Σουηδία κατατάσσεται υψηλότερα από τις ΗΠΑ.
Ο Norberg λέει επίσης στον Stossel ότι το φορολογικό σύστημα της Σουηδίας μπορεί να εκπλήξει τους Αμερικανούς. “Αυτό είναι το βρώμικο μικρό μυστικό… Δεν παίρνουμε από τους πλούσιους και δίνουμε στους φτωχούς, πιέζουμε τους φτωχούς, γιατί οι πλούσιοι μπορούν να φύγουν”. Ακόμη και οι άνθρωποι που κερδίζουν κάτω από το μέσο εισόδημα πληρώνουν μέχρι 60% σε φόρους.
Δείτε το βίντεο(στα αγγλικά):

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας