Έρχεται φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει για θυρίδες, μετρητά, τέλος επιτηδεύματος

Έρχεται φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα ισχύσει για θυρίδες, μετρητά, τέλος επιτηδεύματος

SafeDeposit

Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών στην οικονομία, ενώ ειλημμένη είναι και η απόφαση να γίνει μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες από τις οποίες είναι μισθωμένες οι περίπου 220.000 ή το 70%.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθμίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους. Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται να περιληφθούν διατάξεις για:
– το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως σημειώνουν γνώστες των τεκταινόμενων στο υπουργείο Οικονομικών “το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει μέχρι σήμερα εξαιρεθεί από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, είναι οι τραπεζικές θυρίδες”. Αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα όταν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για έναν οφειλέτη του δημοσίου είναι η δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και η απόδοση στο δημόσιο ταμείο των ποσών που υπάρχουν σε αυτό για την απόσβεση της οφειλής. Μάλιστα η έκδοση του κατασχετηρίου τραπεζικών λογαριασμών γίνεται βάσει νόμου (που πιστοποιήθηκε με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) απροειδοποίητα προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον από τη μη παροχή της δυνατότητας στον οφειλέτη να σηκώσει τα χρήματα από τους λογαριασμούς του.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σημαντικά ποσά από φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το δημόσιο έχουν “αποθηκευτεί” με τη μορφή των μετρητών στις θυρίδες και έτσι η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να τα κατασχέσει. Με τη διάταξη που έρχεται και θα τεθεί σε ισχύ, θα γίνεται απροειδοποίητη δέσμευση και του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων και θα δεσμεύεται το πολύτιμο περιεχόμενό τους, όπως μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δυο περιπτώσεις. Στην διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως “ανεπίδεκτης είσπραξης”. Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για δέκα έτη.
– την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τη θέσπιση ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών
– τη μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική- χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί σε 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Σημειώνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει με τη μορφή τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας