Τη δημιουργία ακαδημίας κατασκόπων επί ελληνικού εδάφους φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Politico, το συγκεκριμένο πρότζεκτ περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 17 σχέδια που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρο. Μάλιστα, το Politico σημειώνει ότι η επιλογή των δύο χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς είναι εκείνες που έχουν τους πιο «στενούς δεσμούς» με τη Ρωσία!
Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε «κολλήσει» στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαθέτει τις δικές της υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να μοιραστεί στοιχεία και τεχνογνωσία με τους υπόλοιπους «εταίρους» της. Το Brexit που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία της υπηρεσίας κατασκοπείας.
Εκτός της ακαδημίας κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.
Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.
Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.
Πηγή: protothema.gr