Η διαφωνία για το Γιβραλτάρ δείχνει την “τρέλα” του Brexit(!)

Η διαφωνία για το Γιβραλτάρ δείχνει την “τρέλα” του Brexit(!)

Gibraltar

Το πιο πρόσφατο σημείο διαφωνίας που έχει σχέση με το Brexit είναι το Γιβραλτάρ, μια χερσόνησος περίπου έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων (2,3 τετραγωνικά μίλια) στη νότια ακτή της Ισπανίας. Έχει περίπου 30.000 κατοίκους και βρίσκεται υπό βρετανικό έλεγχο από το 1704. Η κυριαρχία της χερσονήσου παραχωρήθηκε επισήμως από την Ισπανία στη Βρετανία από την Ειρήνη της Ουτρέχτης το 1713.
Η Ισπανία, ωστόσο, επιμένει ότι το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό έδαφος. Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ δήλωσε την Πέμπτη στο Twitter ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας και θα ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία Brexit, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την επίμαχη χερσόνησο. Ο Σάντσεζ δεν έχει άδικο. Η μελλοντική ρύθμιση για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις συνεχιζόμενες συνομιλίες του Brexit και η προθεσμία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας έχει αναβληθεί για το 2020. Ωστόσο, τα σύνορα μεταξύ της βρετανικής χερσονήσου του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας δεν συμπεριλήφθηκαν στις συνομιλίες Brexit και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τους 10.000 ισπανούς εργαζόμενους που μετακινούνται στο Γιβραλτάρ κάθε μέρα όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.
Θα μπορούσαμε να κάτσουμε να αναλύσουμε το ζήτημα για το Γιβραλτάρ, αλλά πραγματικά, η διαμάχη που έχει προκληθεί λόγω αυτού απλά απεικονίζει την απόλυτη τρέλα που είναι το Brexit – ανεξάρτητα από όλες τις γραφειοκρατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ενός λειτουργικού χωρισμού. Οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ  θα κυνηγήσουν την θέσπιση ενός νεόυ σχεδίου Brexit, που απλά αναβάλλει την επίτευξη τελικής συμφωνίας σε πολλά αμφισβητούμενα θέματα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στο κλείσιμο της συμφωνίας. Οι “Brexiteers” όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν θα πρέπει να ανησυχούν, χάρη σε μια γενναιόδωρη σύνταξη που αναμένεται να λαμβάνουν. Αλλά οι απλοί άνθρωποι που ζουν κοντά στα σύνορα μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα καταστροφικό μέλλον.
Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας