Νέο εκσυχρονισμένο αεροπλανοφόρο υπό κατασκευή στην Κίνα

Νέο εκσυχρονισμένο αεροπλανοφόρο υπό κατασκευή στην Κίνα

china-aircraft-carrier-second

Η κινεζική κυβέρνηση αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει αρχίσει την κατασκευή ενός νέου αερομεταφορέα εσωτερικής ναυσιπλοΐας, τον τρίτο συνολικά στον ναυτικό στόλο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Σε άρθρο που γιορτάζει την έκτη επέτειο του πρώτου μεταφορέα της Κίνας(Liaoning), το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρεται στο μέλλον του στόλου της χώρας. “Έχουν περάσει έξι χρόνια, ο εγχώριος υπερσύγχρονος αερομεταφορέας μας έχει δοκιμαστεί, και είναι σχεδόν έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία”, ανέφερε το άρθρο.
Ο δεύτερος φορέας αεροσκαφών της Κίνας, το ανώνυμου τύπου 001Α, ήταν το πρώτο σκάφος της χώρας που κατασκευάστηκε εντός της χώρας και το οποίο πέρασε από θαλάσσιες δοκιμές κατά τη διάρκεια του 2018. Ωστόσο, κατά το παρελθόν έτος κυκλοφορούσαν φήμες ότι ένα άλλο, πιο προηγμένο σκάφος, ήταν ήδη υπό κατασκευή στην Κίνα.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν υποθέσει ότι το νέο πλοίο θα έχει ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών, παρόμοιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται και στο νεότερο και πιο εξελιγμένο αεροσκάφος του αμερικανικού ναυτικού. Τόσο το Liaoning όσο και το Type 001A χρησιμοποιούν το παλαιότερο, λιγότερο προηγμένο σύστημα εκτόξευσης γνωστό ως “Ski-jump”, το οποίο βασίζεται στη δύναμη ενός αεροσκάφους να ανασηκώνεται.
Μιλώντας στην κινεζική  Global Times, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο νέος μεταφορέας θα χρειαζόταν περισσότερo από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω της σχετικής πολυπλοκότητάς του και του  μεγέθους του. Προηγούμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν υποθέσει ότι ο νέος αερομεταφορέας κατασκευάζεται στη Σαγκάη.
Ο Zhu Yingfu, ο επικεφαλής σχεδιαστής της Liaoning, δήλωσε σε ομιλία του τον Απρίλιο,ότι παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν 11 αεροσκάφη, ήταν πιθανό ότι η Κίνα θα χρειαζόταν πολύ λιγότερα. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι χρειάζονται 10 αερομεταφορείς. Ίσως να μην χρειαζόμαστε τόσους πολλούς, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις. Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ίσως και τέσσερις ή πέντε”, ανέφερε.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει και πάλι τον ταχύ εκσυγχρονισμό του κινεζικού στρατού τις τελευταίες δεκαετίες. Το Πεκίνο δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να κατασκευάσει ένα σύγχρονο ναυτικό ικανό να επεκτείνει το παγκόσμιο κύρος της χώρας και να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2018 ο κινεζικός στρατιωτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε συνολικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ του 2010 και του 2017, το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό αύξησε το συμπλήρωμα των πλοίων από 210 σε 320, δήλωσε στο CNN το Μάιο ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του κολλεγίου της Βοστώνης Ρόμπερτ Ρος .«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ  θα είναι ανώτερο του κινεζικού για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα, αλλά το μέγεθος του κινεζικού στόλου θα είναι μεγαλύτερο και θα έχουν κλείσει το χάσμα στην τεχνολογία και την κατάρτιση», δήλωσε ο Ρος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ένα πρόσφατο γεγονός. Υπάρχει χρόνια και έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ, με την ναυτιλία να είναι ένας από τους πολλούς τομείς που οι δύο χώρες ανταγωνίζονται.
Πηγή: CNN

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει