Super deal 1,6 δις. στη ναυτιλία από Μαρινάκη – Ρος!

Super deal 1,6 δις. στη ναυτιλία από Μαρινάκη – Ρος!

marinakis-1

Μια διεθνή στρατηγική συμμαχία, που αλλάζει τα δεδομένα στη ναυτιλία, έγινε γνωστή πριν από μερικές ώρες. Για την ακρίβεια, τις ναυτιλιακές του δυνάμεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross ενώνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με στόχο να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ παγκοσμίως.
Η Capital Product Partners L.P. (CPLP), συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιων (τάνκερ) της με την Diamond S Shipping του Wilbur Ross, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, αριθμώντας 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών. Η συνολική αξία της συναλλαγής αποτιμάται στα $1.65 δις δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών.
Η CPLP η οποία έχει στο στόλο της 25 πλοία θα συγχωνευτεί με την DSS, η οποία διαθέτει 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 10 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax με υπό την επωνυμία Diamond S Shipping Inc. Η συγχωνευθείσα εταιρεία στόλου 68 πλοίων θα έχει στο στόλο της 52 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων τύπου MR, 15 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax και 1 τύπου Aframax.
Τα 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών που θα διαθέτει πλέον η DSHoldings την μετατρέπουν σε μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές του κόσμου. Οι κοινές μετοχές της νέας εταιρείας θα διανεμηθούν σε όλους τους μετόχους της CPLP. Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το premium αυτό είναι από τα υψηλότερα που έχουν πληρωθεί σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία.
Η έδρα της θα βρίσκεται στο Greenwich του Connecticut και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Κρεγκ Στίβενσον, ο οποίος τελεί ως διευθύνων σύμβουλος της DSS, θα ηγηθεί ως CEO και στην νέα διευρυμένη εταιρεία.

Η συμφωνία εκτός από την σπουδαιότητά της, αυτή καθεαυτή, αναδεικνύει συγχρόνως με εντυπωσιακό τρόπο την εκτίμηση και την αναγνώριση που χαίρει ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι εταιρείες του στις παγκόσμιες χρηματαγορές και φυσικά στην ναυτιλία. Η CPLP που κλείνει πάνω από μια δεκαετία από την εισαγωγή της στο NASDAQ χαίρει πλήρους αναγνώρισης στις αμερικάνικες χρηματαγορές, δεδομένου ότι παρά την μεταβλητότητα των ναυτιλιακών αγορών, καταβάλει ανελλιπώς μερίσματα από την εισαγωγή της και διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς ισολογισμούς στην αγορά.
Η CPLP θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μία εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου με μέσο όρο ηλικίας τα 6,6 έτη. Όλα τα πλοία της θα είναι υπό μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση με την υπολειπόμενη διάρκειας ναύλωσης να ανέρχεται σε 5,3 έτη.
Η Diamond S Shipping μετά την συνένωση με τον στόλο των τάνκερ της CPLP αναμένεται να είναι ηγέτιδα εταιρία στις αγορές δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, επωφελούμενη από το ισορροπημένο και μεγάλης κλίμακας χαρτοφυλάκιο πλοίων που θα αποτελείται από 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών με μέσο όρο ηλικίας λιγότερο από 8 έτη.
Πηγές: Insider.gr , mononews.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας