Bill Gates – Paul Allen: Η φιλία που άλλαξε τον κόσμο

Πριν από περίπου 1 μήνα έφυγε από την ζωή ο Paul Allen, ο κολλητός φίλος του Bill Gates και συνιδρυτής της Microsoft  τον οποίο δεν γνωρίζαμε τόσο καλά.

Στο προσωπικό του blog, ο Bill Gates θέλησε να τον αποχαιρετήσει για μια τελευταία φορά, γράφοντας για την φιλία και τον ρόλο του στην ίδρυση της Microsoft:

Γνώρισα τον Paul όταν ήμουν στη πρώτη γυμνασίου… και μου άλλαξε την ζωή. Τον θαύμασα αμέσως, ήταν 2 χρόνια μεγαλύτερος, ψηλός και ιδιοφυϊα με τους υπολογιστές (αργότερα άφησε και ένα πολύ ωραίο μούσι, πράγμα το οποίο εγώ δε μπορούσα να κάνω).

Αρχίσαμε να κάνουμε παρέα, ιδιαίτερα όταν έφτασε ο πρώτος υπολογιστής στο σχολείο μας και περνάγαμε όλον τον ελεύθερο χρόνο μας δοκιμάζοντας πράγματα σε αυτόν.

Στο σχολείο: ο Paul αριστερά, εγω δεξιά και ο φίλος μας ο Ric Weiland στο κέντρο (αργότερα ο δεύτερος υπάλληλος της Microsoft).

Ο Paul προέβλεψε πως οι υπολογιστές θα αλλάξουν τον κόσμο. Ακόμα και στο λύκειο, πριν τους προσωπικούς υπολογιστές, έλεγε πως τα τσιπς θα γίνουν τόσο ισχυρά που θα γεννήσουν έναν ολόκληρο κλάδο. Αυτή η διαπίστωση ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όλων όσων χτίσαμε μαζί.

Για την ακρίβεια, η Microsoft δε θα υπήρχε καν χωρίς τον Paul. Τον Δεκέμβρη του 1974 ζούσαμε και οι δύο στη Βοστώνη, εγώ φοιτητής και αυτός δούλευε. Μια μέρα που συναντηθήκαμε, επέμενε να πάμε γρήγορα σε έναν πάγκο με εφημερίδες και μου έδειξε το εξώφυλλο του “Popular Electronics”.

Είχε έναν καινούργιο Η/Υ, το Altair8800, με ένα πανίσχυρο τσιπ. Ο Paul με κοίταξε και μου είπε: “Αυτά συμβαίνουν χωρίς εμάς!”.

Εκείνη η στιγμή σηματοδότησε το τέρμα των σπουδών μου και την έναρξη της Microsoft. Όλο λόγω του Paul.

Καθώς ήταν ο πρώτος συνεργάτης μου, ο Paul έβαλε έναν πήχη που λίγοι θα μπορούσαν να φτάσουν. Είχε ένα ευρύ μυαλό και ταλέντο στο να εξηγεί περίπλοκα πράγματα με έναν πολύ απλό τρόπο.

Ο Paul ήταν και πιο cool απο εμένα. Σαν έφηβος τρελενόταν για τον Jimi Hendrix, ενώ εγώ δεν είχα εμπειρία σε τίποτα και ήθελε να μοιραστεί αυτή τη μουσική μαζί μου. Τέτοιος άνθρωπος ήταν, αγαπούσε τη ζωή και του ανθρώπους γύρω του… και αυτό φαινόταν.

Μια άλλη του αγάπη ήταν τα σπορ. Με έπαιρνε μαζί του σε αγώνες των Trail-Blazers και μου εξηγούσε υπομονετικά τί συνέβαινε στο παρκέ.

Όταν σκέφτομαι για τον Paul Allen, θυμάμαι ένα παθιασμένο άνθρωπο που κράταγε κοντά την οικογένεια και τους φίλους του. Θυμάμαι επίσης έναν υπέροχο τεχνολόγο και φιλάνθρωπο που ήθελε να δημιουργίσει μεγάλα πράγματα… και το έκανε.

Ο Paul άξιζε περισσότερο χρόνο στη ζωή. Θα τον αξιοποιούσε… θα μου λείψει απίστευτα.

 

Από το προσωπικό blog του  Bill Gates: gatesnotes

 

 

Σχολιάστε:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !