Πόσα δις απαιτούνται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS μέχρι το 2030

Πόσα δις απαιτούνται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS μέχρι το 2030

Aids_Funding

Η σημερινή μέρα, η 1η Δεκεμβρίου, έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS. Αυτό σημαίνει ότι η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού HIV, ο οποίος στην προχωρημένη του μορφή προκαλεί το AIDS. Λόγω της ημέρας παίρνουμε αφορμή να σας παρουσιάσουμε κάποια ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Η μάχη κατά του HIV/AIDS είναι σημαντική καθώς, όχι μόνο ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά επειδή η εξάπλωση του HIV έχει πάρει το χαρακτήρα πανδημίας, καθώς έχουν πεθάνει από AIDS περίπου 30 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα 34 εκ. υπολογίζεται ότι είναι φορείς του. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Υποσαχάρια Αφρική, όπου σε ορισμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από την προ-HIV εποχή.
Γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τον κόσμο για την πρόληψη του HIV/AIDS αλλά και συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία της κατάλληλης θεραπείας αντιμετώπισης του, καθώς οι υπάρχουσες εξασφαλίζουν απλώς περισσότερα χρόνια ζωής και διακοπή της δυνατότητας μετάδοσης του.
Η τεράστια κινητοποίηση πόρων για την παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV και του AIDS κατά τη διάρκεια της επιδημίας ήταν πρωτοφανής στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Η χρηματοδότηση της αντιμετώπισης του HIV, της πρόληψης και της περίθαλψης στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χαρακτηρίζεται από καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης, δηλαδή «αόρατα» επίπεδα άμεσων κρατικών ενισχύσεων και φιλανθρωπικές δωρεές οι οποίες έχουν αντισταθμίσει εκείνες των κυβερνητικών χορηγιών.
Ένα παράδειγμα είναι η UNITAID, η οποία κατά την τελευταία πενταετία έχει συγκεντρώσει πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων της μέσω «εισφοράς αεροπορικού εισιτηρίου», έναν πρόσθετο φόρο επί των αεροπορικών εισιτηρίων που μπορούν να ορίσουν και να ελέγξουν μεμονωμένες χώρες. Δέκα χώρες έχουν εφαρμόσει μέχρι στιγμής την εισφορά αεροπορικού εισιτηρίου.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Debt2Health του Παγκόσμιου Ταμείου, το οποίο ξεκίνησε το 2007 για τη δημιουργία πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση της υγείας μέσω συμβάσεων ανταλλαγής χρεών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να παραιτηθούν από την αποπληρωμή ενός τμήματος του δημόσιου χρέους τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επενδύσουν ένα συμφωνημένο ποσό στο σύστημα υγείας τους μέσω του Παγκόσμιου Ταμείου. Μέχρι σήμερα, τα χρέη που ανταλλάσσονται με τις συμβάσεις του Debt2Health ανέρχονται συνολικά σε 212 εκατομμύρια δολάρια, με την Αυστραλία και τη Γερμανία στην πλευρά των πιστωτών και την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία και το Πακιστάν από πλευράς δικαιούχου.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια υποχώρηση. Η χρηματοδότηση των χορηγιών για την αντιμετώπιση του ιού HIV στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μειώθηκε κατά 7% μεταξύ 2015 και 2016. Αυτή η συνεχιζόμενη τάση αποεπένδυσης ακολουθεί χρόνια χρηματοδότησης επίπεδων γραμμών μετά την οικονομική κρίση το 2008 και οι προϋπολογισμοί βοήθειας άρχισαν να περιορίζονται παγκόσμια.
Το 2011, η Πολιτική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιήσει μεταξύ 22 και 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μέχρι το 2015. Παράλληλα, το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων του UNAIDS ενθάρρυνε τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες τους για πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό HIV, ώστε η χρηματοδότηση να έχει τον αποδοτικότερο αντίκτυπο. Ωστόσο, η έλλειψη επενδύσεων σε βασικά προγράμματα παραμένει ένα επίμονο ζήτημα.
Ο στόχος χρηματοδότησης που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2011 χάθηκε, με το ύψος των ποσών που διατέθηκαν να φτάνει τελικά στα 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2016. Η μείωση αυτή οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, όπως η υποτίμηση των νομισμάτων των χορηγών κρατών, οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ (ο μεγαλύτερος δωρητής) και η απόφαση που έλαβαν πολλοί για την «εμπλοκή» των συνεισφορών τους στο Παγκόσμιο Ταμείο.
Έκτοτε, η φιλόδοξη προσέγγιση της UNAIDS σχετικά με τον τερματισμό του AIDS, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Πολιτική Διακήρυξη του 2016, έχει δεσμευτεί να τερματίσει την παγκόσμια επιδημία του ιού HIV ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια το 2020, και άλλα 23,9 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2020, ο κόσμος πρέπει να αυξήσει το ποσό των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση του ιού HIV κατά 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ του 2018 και του 2020. Ως εκ τούτου, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον HIV για να βρουν αποδοτικότερους τρόπους αντιμετώπισης.
Παρά τις αυξανόμενες οικονομικές δεσμεύσεις, η μελλοντική προοπτική της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την αντίδραση του HIV παραμένει αβέβαιη. Ενδεικτικό ότι φέτος, οι ΗΠΑ, που συνέβαλαν περισσότερο στην παγκόσμια αντίδραση, πρότειναν περικοπές ύψους 1 δισεκατομμυρίου.
Πηγή : Avert.org

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.