Αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο για έβδομο συνεχή μήνα

Αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο για έβδομο συνεχή μήνα

3077959

Με άνοδο για έβδομο συνεχή μήνα και παρά την εντύπωση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο έκλεισε ο Σεπτέμβριος για τον τζίρο στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 κατά 4,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση του γενικού δείκτη όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά 3,3% σε ετήσια βάση.
Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που φαίνεται από την ανάλυση της μεταβολής του τζίρου στις επιμέρους κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης κύκλου εργασιών στα πρατήρια καυσίμων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά 10,3%. Ωστόσο, ο δείκτης όγκου στην ίδια κατηγορία στα πρατήρια καυσίμων κατέγραψε αύξηση μόλις 1%. Με άλλα λόγια, η μεγάλη αύξηση του τζίρου προήλθε κατά κύριο λόγο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
Αύξηση της αξίας πωλήσεων 6,8% καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), ενώ ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε την ίδια ώρα κατά 5,9%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αύξηση της αξίας και του όγκου πωλήσεων καταγράφεται στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, κατά 5,2% και 3,9% αντιστοίχως.
Σημαντική ήταν η αύξηση της αξίας και κυρίως του όγκου πωλήσεων στα βιβλιοχαρτοπωλεία, κατά 6,2% και 7,4% αντιστοίχως, ενώ μέτρια ήταν η ανάπτυξη στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, που η αξία πωλήσεων ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 και ο όγκος πωλήσεων κατά 4,7% το ίδιο διάστημα.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα πολυκαταστήματα, όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην εν λόγω κατηγορία υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 6,3% και ο δείκτης όγκου κατά 5,2%. Κάμψη αλλά μικρότερη κατέγραψαν οι πωλήσεις στα φαρμακεία, 0,4% ως προς την αξία και 1,5% ως προς τον όγκο πωλήσεων. Τέλος, οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων, της τάξεως του 1,1% παρατηρείται στα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και εν γένει οικιακού εξοπλισμού, ενώ η αξία πωλήσεων υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών και του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 καταγράφηκε μόνο τον Φεβρουάριο με μειώσεις 0,9% και 0,5% αντιστοίχως.
Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας