Phoenix Scam: Η “νόμιμη” απάτη των εταιρειών

Phoenix Scam: Η “νόμιμη” απάτη των εταιρειών

fire-arrow-phoenix-bird-art-wings-fire-birds-fantasy-flame-FM30-home-wall-modern-art-decor

Στις νομοθεσίες που αφορούν επιχειρήσεις υπάρχουν αρκετά “κενά” και γκρίζες ζώνες, τις οποίες πολλοί επιχειρηματίες τις εκμεταλλεύονται με ανήθικο τρόπο αλλά ας πούμε οτι δεν είναι εντελώς… παράνομες.
Μια Phoenix Company (ή Εταιρεία Φοίνικας) είναι μια εταιρική οντότητα που αναδύεται από την κατάρρευση μιας άλλης, συνήθως λόγω μεγάλων χρεών. Όπως ακριβώς και το μυθικό πτηνό του Φοίνικα που όταν πεθαίνει αναγεννιέται από τις στάχτες του.
Ο λόγος που αποκαλείται απάτη, είναι επειδή τα χρέη αυτά δημιουργούνται επίτηδες. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι μερικά άτομα να ιδρύσουν μια εταιρεία για 6-24 μήνες και μέσα στην περίοδο αυτή, να χτίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά χρέη και να καθυστερήσουν τους πιστωτές για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και όταν η εταιρεία φτάσει σε ένα σημείο που δεν “αντέχει” άλλο… κλείνει! Αφού βέβαια οι ιδρυτές έχουν κερδίσει όσα χρήματα μπορούν και την οδηγούν στην ρευστοποίηση.
Και μέσα σε μία νύχτα τα ίδια άτομα ιδρύουν μία νέα εταιρεία με παρόμοιο όνομα που δραστηριοποείται στον ίδιο κλάδο με την προηγούμενη (εξού και η παρομοίωση με τον Φοίνικα). Έτσι οι πελάτες της δεν καταλαβαίνουν κάποια ουσιαστική διαφορά αφού για αυτούς είναι… “business as usual”.

Εννοείται πως οι ιδρυτές δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη της πρώτης εταιρείας, καθώς η καινούργια είναι διαφορετική οντότητα. Μάλιστα αγοράζουν και τα πάγια στοιχεία της πρώτης σε πολύ χαμηλή τιμή.
Μία άλλη εκδοχή είναι να γίνει η δουλειά “από μέσα”. Δηλαδή αν υπάρχουν 2 ιδρυτές και ενώ μια εταιρεία κυλάει ομαλά, ο ένας εκ των δύο να αποκομίσει όσα χρήματα μπορεί, να την φορτώσει με αβάσταχτα χρέη και να αναγκάσει τον ανυποψίαστο ιδρυτή να την πουλήσει ακομά και για 1 ευρώ!
Οδηγώντας πάλι στην ίδρυση μια νέας εταιρείας “Φοίνικα” χωρίς χρέη, που γεννήθηκε από τις στάχτες της παλιάς.
 
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει