Αυτές είναι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Αυτές είναι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

pic-0-big

Εντυπωσιακή βελτίωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους σημείωσαν το 2017 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση την ανάλυση των ισολογισμών που διενήργησε και φέτος η ICAP στο πλαίσιο της ειδικής έκδοσης «Business Leaders in Greece 2018». Αν μη τι άλλο, το στοιχείο αυτό δείχνει ότι, μέσα στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, πολλές από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες προσαρμογής τους στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, επέδειξαν θαυμαστή ανθεκτικότητα και το τελευταίο έτος, και ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ICAP, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών αυξήθηκε κατά 9,5% το 2017 φτάνοντας στα 91,02 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 15,1%, φτάνοντας τα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά προ φόρων κέρδη κατέγραψαν αύξηση 25,8% σε σύγκριση με το 2016 και ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 5,1% ήταν και τα ίδια κεφάλαια των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2017, φτάνοντας τα 78,88 δισ. ευρώ.
Η συμμετοχή του τομέα λοιπών υπηρεσιών στην κερδοφορία είναι εντυπωσιακή, με μερίδιο 45,2% στα λειτουργικά κέρδη και μερίδιο 33,9% στα προ φόρων κέρδη, ενώ ο τομέας κατατάσσεται δεύτερος βάσει του κύκλου εργασιών (μερίδιο 29,9%). Ο τομέας της βιομηχανίας, με σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις κατά το 2017, αναδείχθηκε δεύτερος βάσει κερδοφορίας καλύπτοντας μερίδια 28% στα EBITDA και 32,8% στα προ φόρου κέρδη, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος τομέας βάσει κύκλου εργασιών (μερίδιο 32,3%). Ο τομέας του εμπορίου διατηρεί την τρίτη θέση βάσει κύκλου εργασιών, με μερίδιο 25%, ενώ τα μερίδιά του επί των κερδών είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την περσινή έκδοση. Ο τομέας των τραπεζών – εταιρειών factoring ήταν κερδοφόρος και το 2017, ωστόσο η μείωση της κερδοφορίας του είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεριδίου του τομέα σε 10,3% στα συνολικά EBITDA και σε 15,5% στα προ φόρων κέρδη.
Οσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει EBITDA του έτους 2017), σημειώνεται ότι 107 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθίστανται από άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2017, μόνο 62 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι 92 από τις εταιρείες της φετινής κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως «Business Leaders in Greece» από το 2008 έως και το 2017, αποτελώντας τον «σκληρό πυρήνα» των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.
Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της βιομηχανίας με βάση τα λειτουργικά τους κέρδη ήταν το 2017 οι: Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Παπαστράτος, Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛ/ΧΑΛΚΟΡ. Στον τομέα του εμπορίου το top-5 συγκροτούν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Jumbo, Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, Σκλαβενίτης και Μασούτης.
Στον τομέα των υπηρεσιών και εξαιρουμένων των τραπεζών, των εταιρειών factoring, των ασφαλιστικών εταιρειών και των τουριστικών επιχειρήσεων, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες ήταν το 2017 οι εξής: ΔΕΗ, ΟΤΕ, Cosmote, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ΟΠΑΠ. Κορυφαίες επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο ήταν οι: Autohellas, Olympic ETE Α.Ε., ΣΑΝΗ Α.Ε., Leasplan Hellas A.E. και ΦΑΙΑΞ ΑΕΤΑ.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στη φετινή έκδοση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ανοδική τροχιά το 2017, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε χαμηλούς μεν, αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής, τάση η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης, διαχρονικά, αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλο επίτευγμα, εάν ληφθεί υπόψη το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε ο εταιρικός τομέας τα τελευταία έτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι 92 από τις εταιρείες της παρούσας κατάταξης διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece” από το 2008 έως και το 2017, επομένως δικαίως χαρακτηρίζονται ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.
Συνεπώς, οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις είναι άξιες συγχαρητηρίων, αφού με την επίμονη και συστηματική προσπάθειά τους συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Σίγουρα, η επάνοδος της οικονομίας με χαμηλούς, αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής ευνόησε τον επιχειρηματικό τομέα. Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, προκειμένου η ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις και να θέσει τις βάσεις για ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον».
 
Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας