Πρωτοφανές σκάνδαλο fake news στο Spiegel

Πρωτοφανές σκάνδαλο fake news στο Spiegel

spiegel

Ο Κλάας Ρελότιους, δημοσιογράφος του Der Spiegel, ο οποίος στις αρχές του μήνα βραβεύτηκε ως Ρεπόρτερ της Χρονιάς, παραδέχθηκε σήμερα ότι διαστρέβλωνε εδώ και πολλά χρόνια τα ρεπορτάζ του.
Η αρχή του τέλους ήρθε με αφορμή ένα άρθρο που συνυπέγραφε με άλλον δημοσιογράφο και στο οποίο αναφερόταν στους δεσμοφύλακες στα σύνορα του Μεξικού. Ένας από αυτούς επικοινώνησε μαζί του, ρωτώντας πώς έγραψε ένα τέτοιο ρεπορτάζ χωρίς να έχει μιλήσει μαζί τους και τότε ο συνάδελφος άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Τελικά ο Ρελότιους αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι επινόησε δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ.
Συνολικά, τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν παραποιηθεί: μεταξύ αυτών, ένα για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια, χωρίς λόγο, στη φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον Κόλιν Κάρπερνικ, τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυριζόταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του.

Στο εκτενές άρθρο της για την υπόθεση αυτή, η διεύθυνση του Spiegel δηλώνει «σοκαρισμένη» από την υπόθεση αυτή και σημειώνει χαρακτηριστικά΄ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη χειρότερη στιγμή στην 70χρονη ιστορία του περιοδικού.

Την Κυριακή ο Ρελότιους υπέβαλε την παραίτησή του.
 
Πηγή: insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας