Τα επιστημονικά κανάλια του ελληνικού YouTube!

Τα επιστημονικά κανάλια του ελληνικού YouTube!

1_Nvhe7mchQmJBgyVx-uOBrA

Το Youtube είναι μια πλατφόρμα η οποία, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ενδέχεται να αντικαταστήσει σε τεράστιο βαθμό την τηλεόραση και τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των καναλιών του ελληνικού youtube είναι χιουμοριστικού και gaming περιεχομένου, υπάρχουν κάποια κανάλια επιστημονικών θεμάτων τα οποία είναι αποτέλεσμα σοβαρής δουλειάς και πάνω από όλα καλής διάθεσης. Επιλέξαμε λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα κανάλια επικοινωνίας της επιστήμης και του ορθολογισμού που σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά!

  •  Παύλος Καστανάς

Κανάλι : Astronio
Ειδικότητα : Αστροφυσικός
Ιστοσελίδα : www.astronio.gr

Το κανάλι Astronio μεταφέρει, με το δικό του τρόπο, τον θεατή στο διάστημα και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο περίπλοκα αστροφυσικά φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες, η θεωρία του Big Bang κλπ. Αρχικός στόχος και βασικό επίτευγμα του καναλιού αυτού είναι να φέρει τη γνώση του διαστήματος σε οποιονδήποτε θέλει να το εξερευνήσει, ακόμη και χωρίς να έχει τις προαπαιτούμενες γνώσεις ενός φυσικού. Εκτός από αυτό όμως, κάτω από κάθε βίντεο, έχει καταφέρει να δημιουργηθεί μια κοινότητα από ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ τους τις απορίες, τις γνώσεις και τις ιδέες τους σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζονται στο αντίστοιχο βίντεο. Ακόμη, τα βίντεο του καναλιού, μέσω του τρόπου που παρουσιάζονται από τον Παύλο, εμπνέουν πολλά παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τη μελέτη του διαστήματος, καθώς δεν είναι λίγα τα σχόλια μικρών επισκεπτών του καναλιού που αναφέρουν ότι θα ήθελαν πολύ όταν μεγαλώσουν να ασχοληθούν με την αστρονομία. Το τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα για έναν επιστήμονα, που ο ίδιος είχε από παιδί το όνειρο να ασχοληθεί με τη μελέτη του διαστήματος και τα κατάφερε, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως εκπαιδευτικός. Αποδεικνύει επίσης ότι τα βίντεο του Astronio είναι εύκολα στην κατανόηση τους από άτομα όλων των ηλικιών καθώς και τη μεταδοτικότητα της γνώσης μέσα από αυτά.

 

  • Στέφανος Βαμβάκος

Κανάλι : Καθημερινή Φυσική
Ειδικότητα : Φυσικός
Ιστοσελίδα : www.kathimerinifysiki.gr

Το κανάλι “Καθημερινή Φυσική” παρουσιάζει την επιστήμη της Φυσικής με απλά λόγια και σκίτσα τα οποία σε συνδυασμό με το χιούμορ και την απολαυστική φωνή του Στέφανου κάνουν την παρακολούθηση ευχάριστη και κατανοητή. Μέσα από σύντομης διάρκειας βίντεο και με σχετικά απλά παραδείγματα, που συνοδεύονται από αντίστοιχα κινούμενα σκίτσα, παρουσιάζονται σύνθετες βασικές έννοιες της φυσικής, για τις οποίες πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί, με τρόπο απλό και κατανοητό. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως είναι άλλο ένα από τα κανάλια τα οποία έχουν καταφέρει σε τεράστιο βαθμό να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιστήμη της φυσικής, έστω και σαν χόμπι.

 

  • Στάμος Αρχοντής 

Κανάλι : The Mad Scientist
Ειδικότητα : Χημικός

Το κανάλι “The Mad Scientist” ασχολείται με θέματα γενικού σκεπτικισμού. Έχει, ίσως, το δυσκολότερο έργο, καθώς σκοπός του είναι να καταρρίψει με λογικά επιχειρήματα διάφορες ψευδοεπιστήμες και διαδεδομένους μύθους, οι οποίοι παρουσιάζονται σε μέσα ενημέρωσης από ψευδοεπιστήμονες που αυτό-προωθούνται ως αυθεντίες. Επίσης, το κανάλι μας εξοικειώνει στην ορθολογιστική κριτική σκέψη καθώς και με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το internet, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε γνώσεις με τις οποίες θα είμαστε αρκετά ικανοί να καταρρίψουμε ή να επιβεβαιώσουμε ισχυρισμούς που αφορούν καθημερινά θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, ακόμη και θέματα υγείας. Η παρουσίαση των βίντεο περιλαμβάνει κινούμενα σκίτσα, δε λείπει η ειρωνεία και το χιούμορ από την αφήγηση, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην περιγραφή καθενός από τα βίντεο παραθέτονται οι πηγές με βάση τις οποίες στηρίζονται τα επιχειρήματα που καταρρίπτουν τις συγκεκριμένες απόψεις.
http://https://www.youtube.com/watch?v=hpXdd_9k5rM
 

  • Sci-talks

Κανάλι : SciTalksGR 
Και οι 3 μαζί έχουν ένα κανάλι στο οποίο 1 φορά τον μήνα κάνουν μια live συζήτηση περί επιστημονικών θεμάτων, και όχι μόνο, στα οποία μπορεί να συμμετέχει και ο κόσμος με το να κάνει ερωτήσεις και τοποθετήσεις στο chat.
 

  • Νίκος

Κανάλι : Biotech Guy
Ειδικότητα : Βιοτεχνολογία

Ο Νίκος έχει ένα σχετικά καινούργιο κανάλι το οποίο επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα βιολογίας. Μέσα από αυτό εξετάζει θέματα όπως “Τι είναι η εξέλιξη” και “Πώς δημιουργήθηκε η ζωή” τα οποία είναι αρκετά παρεξηγημένα και καλό θα ήταν όλοι να τα βάλουμε σε μια σειρά. Όπως μας εξηγεί, βιολογία δεν είναι μόνο η ανατομία ενός πολυσύνθετου οργανισμού όπως ο άνθρωπος αλλά και τα κύτταρα του, η λειτουργία των κυττάρων, η εξέλιξη, η γενετική, η βοτανολογία, η μοριακή βιολογία δηλαδή η μελέτη του DNΑ, ο τρόπος ζωής μιας αγέλης ζώων και όλα τα συστήματα που μηχανεύονται για να μπορείς να παρατηρείς μια αρμονική λειτουργία που λέγεται ζωή.

 

  • Γιάννης Ρούσος

Κανάλι : Science Behind Music
Ειδικότητα : Μουσικός
Ιστοσελίδα : sbm.yannisroussos.gr

Ένα σχετικά νέο κανάλι με πολύ εξειδικευμένη θεματολογία! Είτε είσαι λάτρης της μουσικής είτε όχι, τα ερωτήματα που μας απαντά ο Γιάννης μέσα από τα βίντεό του με σκίτσα θα σου τραβήξουν σίγουρα το ενδιαφέρον. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το μουσικό μας γούστο; Γιατί μας αρέσει ένα τραγούδι και είναι αδύνατον να ξεκολλήσει από το κεφάλι μας; Γνωρίστε την επιστήμη που κρύβεται πίσω από την μουσική!

 

  • Άκης

Κανάλι: The Skeptic Theory

Ο Άκης, το πιο νέο κανάλι της παρέας έχει ένα εξαιρετικά ποιοτικό περιεχόμενο. Αν πρέπει να του κολλήσουμε μια ταμπέλα θεματολογίας αυτή θα ήταν “Επιστήμη και ορθολογισμός”. Κάποια βίντεό του ίσως αγγίζουν το όριο της φιλοσοφίας, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Με την βοήθεια slide εικόνων, μας πάει στα βαθιά μιλώντας για τυχερά παιχνίδια, συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, λογικά σφάλματα, θεωρίες συνωμοσίας και άλλα πολλά που θα βρείτε στο κανάλι του!

 

  • Ελένη Βαρδουλάκη

Κανάλι : Rogue Astrophysics
Ειδικότητα : Αστροφυσικός
Η Ελένη και η παρέα της θέλει να φέρει την αστροφυσική και την έρευνα πιο κοντά στα παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά, και να φτιάξει μια γέφυρα μεταξύ έρευνας και καθημερινότητας!

 

  • Σταύρος Λουβερδής

Κανάλι: Stavros Louverdis
Ειδικότητα: Φυσικός
Το κανάλι του Σταύρου απευθύνεται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς περιέχει λύσεις προβλημάτων που μπορούν να απασχολήσουν μαθητές αλλά ταυτόχρονα έχει ένα πλούσιο περιεχόμενο με θέματα φυσικής που ο καθένας θα μπορούσε να παρακολουθήσει.

 

  • Δημήτρης

Κανάλι: Smart Chemistry
Ειδικότητα: Χημικός
Website: sm-chemistry.blogspot.com
Ο Δημήτρης με το κανάλι του “Smart Chemistry” είναι ακόμα ένας καθηγητής της επιστημονικής κοινότητας του Youtube με τα θέματα των βίντεό του να είναι σχετικά με.. πως το ξέρατε; Χημεία! Όπως λέει και ο ίδιος, αν είστε λάτρες της χημείας αλλά και του κακού χιούμορ, περάστε από το κανάλι του για να δείτε χημικές αντιδράσεις και να γνωρίσετε χημικές ενώσεις της καθημερινής μας ζωής!

To Business Review GR αγαπά την επιστήμη

Ο λόγος που αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο είναι η μεγάλη συνεισφορά των καναλιών αυτών στο κοινό του ελληνικού youtube, στο οποίο, αντίθετα με άλλες χώρες, η παρουσία επιστημονικών καναλιών είναι ακόμα μικρή. Από τη μεγάλη και θετική ανταπόκριση του κόσμου στα συγκεκριμένα κανάλια, που σίγουρα είναι αποτέλεσμα της καλής δουλείας, γίνεται κατανοητό πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτούς τους τομείς και στην Ελλάδα, απλώς δεν έχει επεκταθεί ακόμα αρκετά, στον ιδιαίτερα δημοφιλή για τους νέους, χώρο του youtube. Είναι σημαντικό λοιπόν να στηρίξουμε παραπάνω τα συγκεκριμένα κανάλια, αλλά και να προτρέψουμε, όποιον έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί σοβαρά, να δημιουργήσει το δικό του κανάλι για να μεγαλώσει την κοινότητα αυτή.
 
Για να μην χάσετε παρόμοια άρθρα ακολουθήστε το Business Review σε Facebook, Instagram και Twitter.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.