Τί μπορεί να πάει λάθος για τους επενδυτές το 2019;

Τί μπορεί να πάει λάθος για τους επενδυτές το 2019;

Μετά από μια απροσδόκητα κακή χρονιά για την χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές ψάχνουν για ενδείξεις σχετικά με το τι 2019 θα φέρει.
Η ελπίδα για την Wall Street είναι ότι η υποκείμενη οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υγιής, ότι η πρόσφατη πώληση θα εξασθενίσει από μόνη της και ότι οι μετοχές θα επιστρέψουν στην συνεχώς αυξανόμενή τους πορεία. Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι η “βουτιά” που υπέσθει το Χρηματιστήριο (η χειρότερη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας), θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πολύ χειρότερο.
Οι παράγοντες που ώθησαν το S&P 500 μονάδες κάτω από το 6,2 τοις εκατό σε 2018 είναι ακόμα σε ισχύ. Αν και η οικονομία εξακολουθεί να είναι καλά, δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν κάποτε. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump ξεσπάει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα οι αυξήσεις επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν κίνδυνο για τα εταιρικά κέρδη και την όρεξη των επενδυτών για μετοχές. Ο εμπορικός πόλεμος της Αμερικής με την Κίνα συνεχίζεται, και οι τεχνολογικοί “γίγαντες” που κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο (Apple, Microsoft) αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές τους.
Kαθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μετρήσουν τη σοβαρότητα αυτών των κινδύνων, οι μετοχές είναι πολύ πιθανό να αυξομειώνονται συνεχώς με κάθε γεγονός που συμβαίνει παγκοσμίως. Μια συνάντηση του Διεθνές Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (γνωστό ως Fed)  αργότερα αυτό το μήνα, μια έκθεση κερδών τον Φεβρουάριο ή μια προθεσμία εμπορικής διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο, θα μπορούσαν όλα να αποδειχθούν καταλύτες για μεγάλη άνοδο ή πτώση.
Αλλά οι κορυφαίοι αγοραστές μετοχών της Wall Street εξακολουθούν να αναμένουν κέρδη το επόμενο έτος, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο ζοφερές στις προβλέψεις τους όπως ήταν κάποτε. “Θα μπορούσε να γίνει πιο τρομακτικό πριν βελτιωθεί”, δήλωσε ο James Paulsen, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην ερευνητική εταιρεία Leuthold Group. “Αλλά νομίζω ότι επιβιώνουμε για άλλο έναν γύρο”.
Το περασμένο έτος ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο απρόβλεπτες είναι οι χρηματιστηριακές αγορές. Τον Ιανουάριο, με τη μείωση των εταιρικών φόρων, οι προοπτικές για την αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεγάλη. Και οι μετοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, με την Apple και την Amazon να γίνονται οι πρώτες αμερικανικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο να εκτιμηθούν σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά το 2018 ήταν επίσης ταραγμένο, με τις αγορές να πέφτουν απότομα το Φεβρουάριο και πάλι στο τέλος του έτους.
Το S & P 500 απέφυγε οριακά ένα ζοφερό ορόσημο: Μια πτώση της τάξης του 20% από το υψηλό του, που θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας διαφορετικής αγοράς. Ο δείκτης σταμάτησε το 2018 μειωμένος κατά 14,5% από το υψηλότερό του σημείο, γεγονός το οποίο δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες στους οικονομολόγους.
Πάμε τώρα να δούμε τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν το πως θα πάει η νέα χρονιά:
Το κόστος δανεισμού μπορεί να βλάψει
Τα αυξανόμενα επιτόκια και οι προσδοκίες για το πού κατευθύνονται αυτά τα επιτόκια μπορεί να έχουν ζυγιστεί στις τιμές των μετοχών περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το 2018.
Με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών να ανθεί, η Fed αύξησε τον στόχο για το επιτόκιο τέσσερις φορές το 2018, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε όλη την οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Treasury, η οποία αποτελεί τη βάση για το χρέος όπως τα στεγαστικά δάνεια στο σπίτι και τα δάνεια προς επιχειρήσεις, ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2011 και έπειτα υποχώρησε. Όταν το κόστος δανεισμού αυξάνεται υπερβολικά, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές επιβαρύνονται, και η οικονομία υποφέρει. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει ύφεση.
Οι μετοχές κατέρρευσαν καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο ότι η Fed, υπό τον νέο πρόεδρο, Jerome H. Powell, θα έθετε τα επιτόκια πολύ ψηλά. Μόνο περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας θα διευκολύνουν τις ανησυχίες για την ανάπτυξη. Αν οι επενδυτές βλέπουν την οικονομία να αυξάνεται σταθερά, οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Fed και οι φόβοι ύφεσης που κράτησαν χαμηλά τις μετοχές θα μπορούσαν να εξασθενίσουν.
Ο πρόεδρος Trump
Οδεύοντας στο 2018, τις ημέρες μετά τη θέσπιση των φορολογικών περικοπών του κ. Trump, οι επενδυτές ήταν ως επί το πλείστον ανεκτικοί για την προεδρία του και τις απρόβλεπτες δηλώσεις του στο Twitter. Αυτή η ανεκτικότητα παραδόξως εξακολούθησε ακόμη και αφού κατέστη σαφές ότι ο κ. Trump ήταν υπέρ της επιβολής περιορισμών στους εμπορικούς εταίρους ως τρόπο απόκτησης παραχωρήσεων από αυτούς. Όμως, καθώς συνεχίστηκε ο εμπορικός πόλεμος, άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες οι ανεπίλυτες εντάσεις με την Κίνα και οι προκηρύξεις του κ. Trump άρχισαν να κάνουν τους επενδυτές να προβληματίζονται για τους χειρισμούς του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Όταν ο κ. Trump αναφέρθηκε στον εαυτό του στο Twitter ως “Tariff Man”, το μήνυμα βοήθησε να επιταχύνει μια πτώση πάνω από 3% στο S & P 500.
Δεν ήταν μόνο τα tweets για την Κίνα που άρχισαν να ενοχλούν τους επενδυτές. Ο κ. Trump κατηγόρησε την Fed για την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές. Όταν η επενδυτική τράπεζα RBC Capital Markets πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλους επενδυτές τον Δεκέμβριο σχετικά με το ποιοι είναι λόγοι που τους προκαλούν ανησυχία για τις αγορές, στην πρώτη θέση με διαφορά ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ τα επιτόκια και ο εμπορικός πόλεμος πήραν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον κ. Trump, οι επενδυτές έχουν πολλά να εξετάσουν. Πρέπει να υπολογίσουν αν το επερχόμενο “shutdown” της κυβέρνησης θα επιβραδύνει την οικονομία. τι θα μπορούσε να “σημαίνει” μια Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς ή ένα προσωπικό που ελέγχει τον Λευκό Οίκο αντί του προέδρου και τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εντός της προθεσμίας της 2ας Μαρτίου.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Ο πρόσφατος εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει, έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής τις μεγάλες οικονομίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν ήδη στραφεί προς το χειρότερο.
Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν ενδείξεις επιβράδυνσης στα τέλη του 2018 και αξιόπιστοι δείκτες παγκόσμιας ανάπτυξης όπως η τιμή του πετρελαίου και του χαλκού “αναβοσβήνουν”.
Η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί εάν υπογραφούν εμπορικές συμφωνίες μέσα στο 2019. Αλλά τα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα. Οι μέθοδοι της Κίνας για να προωθήσει την οικονομία της πιθανότατα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ήταν κάποτε. Και η μάχη μεταξύ της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια δαπανών της χώρας μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε επίσης να χτυπηθεί σκληρά εάν η Βρετανία απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία που διατηρεί το εμπόριο ελεύθερο. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία που η πρωθυπουργός Theresa May κλείσει με την ΕΕ. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Η κ. May, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, αναγκάστηκε να καθυστερήσει την ψηφοφορία που είχε αρχικά οριστεί για τον περασμένο μήνα έως τα μέσα Ιανουαρίου. Έχει προσπαθήσει, μέχρι τώρα ανεπιτυχώς, να εξάγει αλλαγές από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με την ελπίδα να βελτιώσουν τις πιθανότητες μετάβασης όταν έρθει η ψηφοφορία.
Εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει τελικά την πρόταση της κ. May, οι επενδυτές πιθανώς θα παραμείνουν νευρικοί. Και η υποστήριξη μπορεί να αυξηθεί μεταξύ των νομοθετών για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με το αν η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι μετοχές- συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες – μπορεί να αυξηθούν με την ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν να παραμείνουν.
Η μοναδικότητα των “τεχνολογικών” μετοχών
Η μοίρα της αγοράς εξαρτάται επίσης από το αν οι επενδυτές απογοητεύονται με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Πέρυσι, εταιρείες όπως το Facebook, η Apple, η Amazon και η Netflix βοήθησαν να σπρώξουν τις βασικότερες μετοχές (που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς) όπως το S & P 500 και το Nasdaq σε τρομερά ύψη, και έπειτα έσυραν αυτούς τους δείκτες κάτω όταν οι εταιρείες σημείωσαν μεγάλες ζημίες.
Οι μετοχές των γιγάντων της τεχνολογίας έπεσαν εν μέρει επειδή κρίθηκαν υπερβολικά δαπανηρές. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές, από την αισιοδοξία που είχαν ότι τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών θα ήταν καταπληκτικά, έφτασαν στην ανησυχία του αντίστροφου.
Ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα στις δικές τους λειτουργίες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για επίλυση. Η Apple, για παράδειγμα, βασίζεται στην Κίνα ως κύριο αγοραστή iPhones και ένα κέντρο παραγωγής. Το Facebook ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για να προστατεύσει το δίκτυό του από παρεμβολές. Οποιοδήποτε σημάδι ότι τα συστήματά του έχουν καταστρατηγηθεί με το στόχο της ταλάντευσης μιας εκλογής θα μπορούσε να υποβληθεί σε ρύθμιση.
Το Facebook δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει αυτή την ανησυχία. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι πλέον σε θέση να μοιάζουν με τις μεγάλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Εν ολίγοις, το 2019 αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν το τί θα συμβεί φέτος στις αγορές. Πολλά γεγονότα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση ή μη του προβλήματος αυτού, όπως το Brexit, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μεγάλη Βρετανία. Όμως, η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Πηγή: The New York Times

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει