Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος που τα τελευταία 24ωρα αισθάνεται να τον αδειάζουν κεντρικά στελέχη του κόμματος του, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η ιδιότυπη πολιτική ομηρία στην οποία βρίσκεται προκαλεί στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ μεγάλο εκνευρισμό, με τους συνεργάτες του να αφήνουν αιχμές προς το Μαξίμου κατηγορώντας το για αθέτηση των συμφωνηθέντων, ενώ επιβεβαιώνουν ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Κατά πληροφορίες το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος συναντήθηκε πριν από την παραμονή της πρωτοχρονιάς με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει γνωστοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια, δημιούργησε αναταραχή η εκτίμηση ότι πίσω από την συνάντηση κρύβονταν οι πρώτες διερευνητικές επαφές για την ένταξη του στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους καταγγέλλοντας «αποστασίες».
Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος, ήρθε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία αν και είναι εξωκοινοβουλευτική υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο στην περίπτωση που εκείνος σαλπίσει υποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.
“Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξη της στον Ρ/Σ «REAL FM».
Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε: “Όχι, δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω. Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό”.
Επί της ουσίας η κυρία Χρυσοβελώνη ακολούθησε το παράδειγμα του πολυταξιδεμένου υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουικ που έχει διαμηνύσει εδώ και καρό στον Πάνο Καμμένο ότι στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, η οργίλη απάντηση του Κώστα Κατσίκη στον Ρ/΄Σ «ΘΕΜΑ FM» ερμηνεύθηκε ως «παραγγελία» του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Ο Κώστας Κατσίκης όχι μόνο προειδοποίησε ότι όταν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω συμφωνίας των Πρεσπών, «η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη, αλλά απείλησε μεταβάλλοντας την αρχική θέση του κόμματος του ότι « εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».
Υπενθυμίζεται ότι η έως τώρα θέση των ΑΝΕΛ ήταν αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία έφτανε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων θεωρούν ότι η σκλήρυνση της στάσης του Πάνου Καμμένου οφείλεται στο γεγονός ότι η άλλη πλευρά δεν φαίνεται να τηρεί τις ρήτρες συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων που προέβλεπαν:
– τη μη παραμονή υπουργών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρούσε.
– τη μη ένταξη βουλευτών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν τούτων θεωρείται κρίσιμη η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την ερχόμενη Τετάρτη. Πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο να προηγηθεί συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Το βράδυ της Δευτέρας πάντως κύκλοι των ΑΝΕΛ ανέφεραν ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται εκτός Ελλάδας. «Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία γιατί οι πρωτοβουλίες Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά. Ενδεχόμενο που έχει αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι από το κόμμα της συγκυβέρνησης, δείχνοντας έτσι τη γενικότερα δυσφορία που υπάρχει.
Με την ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών να πλησιάζει, οι τόνοι μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί, ενώ τα σενάρια εκλογών φαίνονται να είναι όλο και πιο αληθινά.
Πηγή: The TOC