Γιατί η MacKenzie αξίζει το 50% της περιουσίας του Jeff Bezos;

Γιατί η MacKenzie αξίζει το 50% της περιουσίας του Jeff Bezos;

Bezos_pair

Της Alyson Shontell

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos δημιούργησε την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο κατά τα 25 χρόνια που ήταν παντρεμένος με την MacKenzie Bezos.
  • Το ζευγάρι, που ανακοίνωσε τα σχέδια διαζυγίου την Τετάρτη, δεν έχει προγαμιαίο συμβόλαιο και ζει σε μία Πολιτεία όπου τα περιουσιακά στοιχεία χωρίζονται 50-50.
  • Η MacKenzie ήταν μέρος της πρώιμης ομάδας της Amazon, βοηθώντας τον Jeff να βρει το όνομα και υπηρετώντας την ως ο πρώτος λογιστής της.

Αλλά υπάρχει άλλος ένας λόγος για τον οποίο αξίζει το ήμισυ της περιουσίας της Amazon, αξίας 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, διαζευγνύεται από την MacKenzie Bezos, την επί 25 χρόνια σύζυγό του. Προφανώς, δεν υπήρχε προγαμιαίο συμβόλαιο. Και στην Ουάσιγκτον, όπου ζει το ζευγάρι, τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός γάμου χωρίζονται 50-50.
Εάν είστε παντρεμένοι με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου (η καθαρή αξία του Bezos είναι 137 δισεκατομμύρια δολάρια!), που είναι απόλυτα αυτοδημιούργητος, αξίζετε να πάρετε τα μισά; Για την MacKenzie Bezos, απολύτως. Για έναν απλό λόγο: Δεν θα υπήρχε καμία Amazon χωρίς αυτήν.
Η MacKenzie Tuttle και ο Jeff Bezos συναντήθηκαν το 1992 όταν και οι δύο εργάζονταν για το hedge fund DE Shaw. Η MacKenzie, ως απόφοιτη από το Princeton, έγινε ερευνητικός συνεργάτης στην εταιρεία όπου ο Bezos ήταν αντιπρόεδρος. Το γραφείο της ήταν δίπλα στο δικό του, και τρεις μήνες από τότε που άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού, το 1993, παντρεύτηκαν.
Όσο εργαζόταν στο DE Shaw, ο Bezos σκέφτηκε την ιδέα για την Amazon. Η MacKenzie τον υποστήριζε από την αρχή, παρά την υψηλή πιθανότητα να αποτύχει η επιχείρησή του (όπως συμβαίνει άλλωστε, σχεδόν σε όλες τις sturt ups).
Ο Brad Stone γράφει στο The Everything Stor: «Τότε, ο Bezos ήταν νιόπαντρος, με ένα άνετο διαμέρισμα στην Upper West Side και μια καλά πληρωμένη δουλειά… Ενώ η MacKenzie είπε ότι θα ήταν υποστηρικτική αν αποφάσιζε να τραβήξει το δικό του δρόμο, η απόφαση δεν ήταν εύκολη.”
Η MacKenzie είπε αργότερα στο CBS: “Δεν είμαι επιχειρηματίας. Έτσι για μένα, αυτό που ακούω όταν μου λέει ότι η ιδέα είναι το πάθος και ο ενθουσιασμός… Και για μένα, ξέρετε: παρακολουθώντας το σύζυγό σου, κάποιον που αγαπάς να έχει μια περιπέτεια – τι είναι καλύτερο από το να είσαι μέρος αυτής; ”
Έτσι το 1994, στην ηλικία των 30 και 24 ετών, αντίστοιχα, ο Jeff και ο MacKenzie αποφάσισαν να ανατινάξουν τη ζωή τους. Πραγματοποίησαν ένα road-trip στις ΗΠΑ αναζητώντας ένα νέο σπίτι και έδρα για την Amazon. Η MacKenzie οδηγούσε ενώ ο Bezos διαμόρφωσε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και πλάνο εσόδων στο κάθισμα του συνοδηγού. Αφού ξεκίνησαν από το Τέξας και αγόρασαν ένα αυτοκίνητο, έφτασαν στο Σιάτλ.
Το ζευγάρι σκέφτηκε το όνομα “Amazon” μαζί, αφού είχε σχεδόν επιλέξει ένα διαφορετικό όνομα: Relentless.com. Η MacKenzie έγινε ο πρώτος λογιστής της Amazon, παρά το γεγονός ότι ήταν και επίδοξη μυθιστοριογράφος. Έκανε πολλές άλλες εργασίες, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε start up , από τις παραγγελίες βιβλίων στο ταχυδρομείο ως τον χειρισμό του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας και τη γραμμή πίστωσης. Συναντήθηκε με τον πρώτο επενδυτή της Amazon, John Doerr, και συμμετείχε στην ομάδα  μετά το IPO της Amazon, στο Μεξικό.
Αλλά πέρα ​​από τον πρώιμο ρόλο της στην εταιρεία είναι και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ένας σύζυγος στη σταδιοδρομία του άλλου. Τόσο ο Warren Buffett όσο και ο Sheryl Sandberg λένε ότι η πιο σημαντική απόφαση σταδιοδρομίας που μπορείτε να πάρετε είναι ποιον θα παντρευτείτε.
Βέβαια, υπάρχει η θυσία που μπορεί να κάνει ένας σύζυγος για να επιτρέψει στον άλλο να ακολουθήσει μια απαιτητική σταδιοδρομία. Αλλά αυτό δεν αρκεί για τον Buffett.”Παντρευτείτε το σωστό άτομο”, δήλωσε στην ετήσια συνάντηση Berkshire Hathaway του 2009. “Μιλάω σοβαρά, θα κάνει τη διαφορά στη ζωή σας, θα αλλάξει τις προσδοκίες σας, όλα τα είδη των πραγμάτων”.
Μήπως η ιδέα να ανοίξει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο δεν θα πετύχαινε αν δεν είχε συναντήσει την MacKenzie; Θα εκτελούσε το όραμα του με τον ίδιο τρόπο, θα προσλάμβανε τους ίδιους ανθρώπους και θα έπαιρνε τα ίδια ρίσκα με μια διαφορετική σύζυγο; Αυτά είναι αδύνατο να απαντηθούν. Αλλά δεν είναι εξωφρενικό να υποδείξουμε ότι τα κίνητρα, οι στάσεις και οι στόχοι ενός ατόμου επηρεάζονται από το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του.
Ανεξάρτητα από το αν ένας σύζυγος είναι εισηγμένος ως συνεργάτης σε ένα επιχειρηματικό γραφείο, πολλά ζευγάρια λειτουργούν ως ομάδα επικεντρωμένη σε μια μεγάλη, πρωταγωνιστική επιχείρηση, δουλεύοντας παράλληλα για την επίτευξη κοινών στόχων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νόμοι σε πολλά κράτη αναγνωρίζουν την έννοια της κοινής περιουσίας.
Ο Buffett είπε ότι χωρίς την πρώτη του σύζυγο, Susie, που πέθανε το 2004, δεν θα είχε χτίσει την τύχη του. “Αυτό που συνέβη με μένα δεν θα συνέβαινε χωρίς αυτήν”, ανέφερε σε ένα ντοκιμαντέρ HBO του 2017. Αυτό που συνέβη με τον Bezos δεν θα συνέβαινε χωρίς τον MacKenzie.
Αυτό είναι ένα άρθρο άποψης: Οι σκέψεις που εκφράζονται είναι αυτές της συγγραφέως.
Πηγή : Business Insider

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.