Νοίκιασε το γκαράζ της σε δύο νεαρούς το 1998 και μαζί τους άλλαξε τον κόσμο

Νοίκιασε το γκαράζ της σε δύο νεαρούς το 1998 και μαζί τους άλλαξε τον κόσμο

AP_17096551143099

Η Susan Wojcicki αγόρασε με τον σύζυγό της το 1998 μια μονοκατοικία στο Menlo Park της Καλιφόρνια και για να πληρώνει το δάνειο, νοίκιαζε το γκαράζ σε δυο παιδιά.
Δυο διδακτορικούς φοιτητές του Στάνφορντ, κάποιους Sergey Brin και Larry Page, που της έδιναν 1.700 δολάρια τον μήνα.
Αυτό που δεν ήξερε τότε η ιδιοκτήτρια ήταν πως τον επόμενο χρόνο θα πήγαινε να δουλέψει γι’ αυτούς και τη μηχανή αναζήτησης που είχαν σκαρώσει ως η 16η υπάλληλος της εταιρίας!
Η Wojcicki βρέθηκε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, η ανεπανάληπτη καριέρα της ωστόσο, μέχρι να γίνει γενική διευθύντρια του YouTube δηλαδή, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Εκείνη ήταν που θεμελίωσε ένα καλό μέρος της Google όπως την ξέρουμε, όπως ολόκληρο το διαφημιστικό της τμήμα, και ήταν και πάλι αυτή που έπεισε τους δύο ιδρυτές να αγοράσουν μια πλατφόρμα βίντεο με σχετική δυναμική, το YouTube! Αυτό που λέμε σήμερα Google έχει αναγκαστικά πολύ από Wojcicki μέσα του.
Στα 50 της σήμερα και ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα της Silicon Valley, η Wojcicki μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, καθώς ο πατέρας της, Stanley Wojcicki, ήταν κοσμήτορας του τμήματος φυσικής και η μητέρα της καθηγήτρια δημοσιογραφίας.
Το πτυχίο της στην ιστορία και τη φιλολογία το πήρε από το Χάρβαρντ, ήταν ωστόσο ένα σεμινάριο που έκανε αργότερα στην πληροφορική που «άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πάντα».
Μετά ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά, αλλά κι ένα MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων το 1998. Εκείνη τη χρονιά αγόρασε το σημαδιακό σπίτι στην Καλιφόρνια και γνώρισε τους δύο φοιτητές που θα της άλλαζαν τη ζωή. Τους βοηθούσε όμως κι αυτή σε πολλά και διάφορα κι έτσι έμοιαζε κατάλληλο να της ζητήσουν το 1999 να τους ακολουθήσει στην επιχειρηματική τους προσπάθεια. Ήταν μόλις η 16η υπάλληλος της Google και η πρώτη διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρίας. Τα Google Doodles, τα ειδικά λογότυπα της Google σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, ήταν μια από τις πρώτες ιδέες της.

Το 2003 θα είχε άλλη μια ιδέα, να παρέχει η Google διαφημιστικό χώρο και σε ιστοσελίδες και blogs, όχι απλώς μέσα στο δικό της περιβάλλον. Το νέο προϊόν, το γνωστό σήμερα AdSense, χρησιμοποιείται πλέον από περισσότερους από 11 εκατ. ιστοτόπους και το 2017 έκλεισε με έσοδα πάνω από 95 δισ. δολάρια!
Το 2006 η Wojcicki άρχισε να ασχολείται με τα Google Videos, είδε όμως πως μια δωρεάν πλατφόρμα βίντεο, YouTube την έλεγαν, μάζευε όλο τον κόσμο. Και την είδε από τα παιδιά της, που περνούσαν εκεί όλη τους τη μέρα. Έφτιαξε λοιπόν μια ωραιότατη παρουσίαση, «για να δικαιολογήσω την αγορά στον Page και τον Brin», και τους ανέλυσε την ιδέα της να εξαγοράσει η Google το YouTube έναντι 1,65 δισ. δολαρίων.
Πόσο αξίζει σήμερα το YouTube; Σύμφωνα με τη φετινή εκτίμηση της Morgan Stanley, 160 δισ. δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2010, η Wojcicki έγινε μια από τους 8 αντιπροέδρους της Google, υπεύθυνη για όλο το διαφημιστικό τμήμα του κολοσσού, και τον Φεβρουάριο του 2014 αντικατέστησε τον ένατο υπάλληλο της Google, τον Salar Kamangar, ως διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube.
Αφού υποδέχτηκε και το πέμπτο της παιδί εκείνη τη χρονιά, υπενθύμισε σε όλους πως ήταν 4 μηνών έγκυος όταν προσχώρησε στην Google το 1999, κάνοντας τη δική της πετυχημένη εκστρατεία για την άδεια μητρότητας και μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα που χρειάζονται οι νέες μητέρες.
Αφού έφτασε το YouTube στους 1,8 δισ. μηνιαίους χρήστες και την προσωπική της περιουσία στα 480 εκατ. δολάρια, το Forbes την κατέταξε πέρυσι στην έβδομη θέση των πιο ισχυρών γυναικών του κόσμου…
 
Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας