Οι τεχνολογικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2019

Οι τεχνολογικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2019

2019-texologia-taseis

Κάθε νέο έτος, οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον. Η κατάλληλη τεχνολογική επένδυση μπορεί να δώσει στην επιχείρηση την ώθηση να κερδίσει το πλεονέκτημα στην αγορά και να απομακρύνει τον κίνδυνο να μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε αυτό το γρήγορα εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η τεχνολογία αποτελεί το “κλειδί” που θα ξεκλειδώσει τις μελλοντικές επιστροφές επένδυσης (ROI).
Eιδικοί από διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας, προβλέπουν τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις του 2019, οι οποίες ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Οι εφαρμογές έξυπνων συμβάσεων που βασίζονται στο blockchain θα σημειώσουν ραγδαία αύξηση
-Antonio Grasso, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακής Επιχειρηματικής καινοτομίας

“Μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων που αφορούν το blockchain έχει περιοριστεί στην άνοδο και την πτώση της τιμής του Bitcoin. Μέσα στο 2019 όμως, η τεχνολογία θα κινηθεί πέρα από τις αρχικές επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα (ICOs) και θα αρχίσει να αποδίδει πραγματική επιχειρηματική αξία με τη μορφή των έξυπνων συμβάσεων.
Στους επόμενους 12 μήνες, οι έξυπνες συμβάσεις θα εξαλείψουν την ανάγκη των μεσαζόντων (και το κόστος που αυτό συνεπάγεται), και θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των καθημερινών συναλλαγών. Προσθέτουν ένα επίπεδο επιχειρηματικής λογικής, επιτρέποντας στους οργανισμούς να αξιοποιήσουν ουσιαστικά το blockchain με παραγωγικούς τρόπους, που βελτιώνουν τις ροές εργασίας και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εισαγωγή της τεχνολογίας στις διαδικασίες της παραγγελίας, στην τιμολόγηση ή στις διαδικασίες πληρωμής -και γενικότερα σε όλες τις συναλλαγές που αφορούν τα άτομα και τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι κανονισμοί και η ασφάλεια που υποστηρίζουν αυτές τις έξυπνες συμβάσεις καθίστανται ισχυρότερες το 2019, η υιοθέτησή τους θα αυξηθεί.
Με τη σειρά του, αυτό το φαινόμενο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνονται όλο και πιο αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις (DAO), ένα μοντέλο που στοχεύει στη δημιουργία πλήρους διαφάνειας. Ένας DAO είναι ουσιαστικά ένας οργανισμός, του οποίου οι διαδικασίες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται αυτόματα μέσω της κωδικοποίησής τους με τη μορφή προγράμματος υπολογιστή.
Αξιοποιώντας την ίδια οργανωτική αρχή που διέπει το δίκτυο Bitcoin blockchain, οι DAOs θα λειτουργούν προγραμματίζοντας εκ των προτέρων πολύπλοκους κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, όπως τον χρόνο και το ποσό που θα διατεθεί για ένα έργο βάσει του προϋπολογισμού. Σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές σπανίζουν, αλλά το 2019, αυτό θα αρχίσει να αλλάζει”.

Θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για το blockchain
-Quentyn Taylor, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Canon Europe

“Το 2019, θα δούμε το blockchain να αναγορεύεται ως η λύση για τα πάντα, από το κτηματολόγιο μέχρι την καταχώρηση λαμπτήρων. Αυτά δεν θα υλοποιηθούν, αλλά θα αρχίσουμε να βλέπουμε την εμφάνιση ορισμένων πραγματικά αποτελεσματικών επιχειρηματικών εφαρμογών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να εκτελέσουν συμβόλαια χωρίς δικηγόρους, να απλοποιήσουν τη διαχείριση λογιστικών αρχείων και να διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές πληρωμές.
Παρότι η “πανταχού παρουσία” του blockchain, η οποία έχει προβλεφθεί από τόσους πολλούς κατά τη διάρκεια της αιχμής του Bitcoin απλά δεν θα συμβεί, ο ρόλος της τεχνολογίας θα γίνει πιο σαφής. Εντούτοις, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το 2019 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια επίπονη περίοδο επώασης για τους επενδυτές, καθώς το blockchain θα εμφανιστεί σε κάθε επιχειρησιακή περίπτωση, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι η σωστή λύση ή όχι.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές την προηγούμενη χρονιά, υπήρξε αυτή της Porsche. Σε συνεργασία με τη νεοφυή επιχείρηση XAIN, που εδρεύει στο Βερολίνο, η εταιρεία υπήρξε η πρώτη κατασκευάστρια οχημάτων, που εφάρμοσε και δοκίμασε με επιτυχία το blockchain σε ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για εφαρμογές όπως το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής, άδεις προσωρινής πρόσβασης και νέα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε καταγραφή κρυπτογραφημένων δεδομένων.
Σε μια βιομηχανία, η οποία διαταράσσεται μαζικά από τα πρότυπα αποκεντρωμένης ιδιοκτησίας, η τεχνολογία καθιστά επίσης δυνατή την εκχώρηση προσωρινών αδειών πρόσβασης για οχήματα με πιο ασφαλή και αποδοτικό τρόπο. Εδώ, το blockchain επιτρέπει την ανατροπή, αλλά δεν την προκαλεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενστερνιστούμε το 2019, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να διακρίνουν την ουσία πέρα από την υπερβολή”.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα καταστεί το νέο επιχειρηματικό εργαλείο, αλλά θα χρειαστεί να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος
-Fabio Moioli, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Microsoft Ιταλίας

“Η AI θα αποτελέσει ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις και σύντομα θα φαίνεται αδιανόητο για κάθε εταιρεία να λειτουργεί χωρίς αυτό. Μέχρι τώρα, η AI εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο cloud, λόγω του χώρου που χρειάζεται από την άποψη της μνήμης αποθήκευσης, αλλά αυτό θα αλλάξει γρήγορα. Το 2019, αυτή η νοημοσύνη και η ικανότητα θα είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό άκρο, μέσα στις ίδιες τις συσκευές, μειώνοντας τις καθυστερήσεις που συνδέονται με τη χρήση του cloud. Με τη σειρά του, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη φυσιογνωμία των κατανεμημένων δικτύων και θα καταστήσει τη χρηστικότητα της AI πανταχού παρούσα, όπως ακριβώς είναι σήμερα τα smartphones και το email.
Ωστόσο, καθώς οι υποσχέσεις της AI αρχίζουν να υλοποιούνται, είναι σημαντικό να μάθουμε από το παρελθόν και όχι απλά να το επαναλάβουμε, ενθυμούμενοι τη σημασία της διατάραξης και της εξάλειψης προηγούμενων προκαταλήψεων. Ο κλάδος της τεχνολογίας πραγματικά “αγκαλιάζει” την ποικιλομορφία αυτή τη στιγμή και ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, καθώς “παραδίδουμε” τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι σημαντικό να μην της επιτρέψουμε να αντικατοπτρίζει απλά τα πρότυπα του παρελθόντος, αλλά να της διδάξουμε να σεβαστεί την ποικιλομορφία και την ταχέως εξελισσόμενη επιχειρηματική κουλτούρα, στην οποία εργαζόμαστε και ζούμε”.
 
Πηγή: capital.gr/forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει