Η Ελλάδα υποχώρησε στην 35η θέση του δείκτη καινοτομίας του Bloomberg

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 35η θέση του δείκτη καινοτομίας του Bloomberg

ellada-kainotomia-businessreviewgreece

Στην 35η θέση του ετήσιου δείκτη του Bloomberg με τις 60 πλέον καινοτόμες οικονομίες της υφηλίου υποχώρησε το 2019 η ελληνική οικονομία.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρέθηκε για έκτη συναπτή χρονιά η Νότια Κορέα, στη δεύτερη η Γερμανία, στην όγδοη οι ΗΠΑ και στην 16η η Κίνα.
Οι οικονομίες βαθμολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους σε επτά βασικές κατηγορίες, όπως δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, μεταποιητική ικανότητα, συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, παραγωγικότητα, αποδοτικότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοσίευση ευρεσιτεχνιών.
Με άριστα το 100, η ελληνική οικονομία βαθμολογήθηκε στον δείκτη καινοτομίας Bloomberg για το 2019 με 62,05, ενώ το 2018 ήταν στην 31η θέση. Την υψηλότερη βαθμολογία (21η θέση μεταξύ των 60 πλέον καινοτόμων οικονομιών) συγκέντρωσε η ελληνική οικονομία στην κατηγορία της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακολουθεί η κατηγορία της συγκέντρωσης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (27η θέση).
Σχετικά καλή ήταν η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία της συγκέντρωσης ερευνητών (32η θέση), καθώς και στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (34η θέση), αλλά πολύ χειρότερη στις κατηγορίες της παραγωγικότητας (44η θέση), της δημοσίευσης ευρεσιτεχνιών (47η θέση) και της προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση (52η θέση).
Στις πρώτες θέσεις του δείκτη εξακολουθούν να κυριαρχούν ευρωπαϊκές χώρες –καταλαμβάνουν 12 από τις 20 πρώτες θέσεις– ωστόσο ανοδική είναι η πορεία και των ασιατικών οικονομιών, με τη Νότια Κορέα στην 1η θέση, τη Σιγκαπούρη στην 6η, την Ιαπωνία στην 9η θέση και την Κίνα στη 16η θέση. Η Γερμανία βρέθηκε πολύ κοντά στη Νότια Κορέα, χάρη στη βελτίωση που έχει σημειωθεί σε έρευνα και παιδεία, με γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Volkswagen να συμβάλλουν σημαντικά στις κατηγορίες της προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση και της έρευνας. Το Ισραήλ, που κατέλαβε την 5η θέση, και η Κίνα ενισχύθηκαν ιδιαίτερα χάρη στη δημοσίευση ευρεσιτεχνιών, με το Ισραήλ να βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από Σιγκαπούρη, Σουηδία και Ιαπωνία.
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην πρώτη δεκάδα το 2019, ενώ η βρετανική οικονομία υποχώρησε κατά μία θέση και βρέθηκε στην 18η θέση.
Η κατάταξη της Κίνας αποτυπώνει τη διχοτόμηση της κινεζικής οικονομίας, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσίευση ευρεσιτεχνιών (χάρη σε μεγάλες εταιρείες όπως η Huawei), ενώ στην κατηγορία της παραγωγικότητας κατατάσσεται στην 47η θέση. «Η μάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας τον 21ο αιώνα θα κερδηθεί και θα χαθεί ανάλογα με το ποιος ελέγχει καινοτόμες τεχνολογίες. Η πρώτη θέση της Κορέας και η άνοδος της Κίνας στην κατάταξη αποτελούν υπενθύμιση πως ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακόψει, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει την τεχνολογική άνοδο της Ασίας», σχολιάζει ο Τομ Ορλικ της Bloomberg Economics.
 
Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει