Ύπο φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι καλά νέα το γεγονός ότι τόσο οι Ρεπουμπλικανοί του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ όσο και οι Δημοκρατικοί της Νάνσι Πελόσι σχεδιάζουν να ψηφίσουν για τον τερματισμό του “shutdown” αυτή την εβδομάδα. Αλλά επειδή ψηφίζουν με πολύ διαφορετικές ατζέντες, αυτός ο νέος κύκλος αντιπαραθέσεων είναι πιο πιθανό να εκθέσει το χάσμα μεταξύ τους παρά να τερματίσει το μακρύτερο ομοσπονδιακό κλείσιμο στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε έκανε ένα σημαντικό βήμα για την λύση του αδιέξοδου (σχεδόν ένα μήνα μετά) προσφέροντας προσωρινές προστασίες σε μερικούς μετανάστες χωρίς χαρτιά, με σκοπό την απόφαση χρηματοδότησης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Σύμφωνα με τους Ρεμπουμπλικανούς, η ομιλία του προέδρου από τον Λευκό Οίκο είναι μια προσπάθεια να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία για να τερματιστεί αυτή “η μερική διακοπή” της κυβέρνησης. “Αυτός είναι ένας συμβιβασμός κοινής λογικής που πρέπει να αγκαλιάσουν και τα δύο κόμματα”, δήλωσε ο κ.Τράμπ.
Παρόλο αυτά, το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων του προέδρου δεν προσελκύει καθόλου τους Δημοκρατικούς, καθώς δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους και επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει ξανά πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Αντικειμενικά, η πρόταση του κ.Τράμπ είναι αδύνατο να πείσει 800.000 απλήρωτους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν θα είναι καλύτερο για τον πρόεδρο να “μεταβιβάσει” την ευθύνη που του αναλογεί για το κυβερνητικό “shutdown” στους Δημοκρατικούς.
Από πολλές οπτικές γωνίες, η στάση του κ.Τράμπ μπορεί να χαρακτηριστεί προβλέψιμη και αναμενόμενη. Πυροδότησε μια κρίση με το “shutdown” σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες να πληρώσουν για το τοίχος(η μεγαλύτερη προεκλογική του υπόσχεση με διαφορά), το οποίο όμως από την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι σήμερα υποστήριζε ρητά ότι θα το πληρώσει το Μεξικό. Στην συνέχεια, όπως και με άλλα ζητήματα (όπως για παράδειγμα ο εμπορικός πόλεμος με τους συμμάχους του), προτείνει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια κρίση που ο ίδιος προκάλεσε, το οποίο όμως δεν λύνει πλήρως το πρόβλημα, αλλά το πουλάει με τέτοιο τρόπο ώστε να πειστούν οι πολιτικοί για να το υπογράψουν.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε την αίσθηση ότι αποσκοπεί σε μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, όταν τους πρότεινε τριετή αναστολή από την απέλαση για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά και την προστασία σε χιλιάδες άλλους μετανάστες. Και χαρακτηρίζοντας το τείχος του ως “χαλύβδινα φράγματα σε θέσεις υψηλής προτεραιότητας” στην ομιλία του, φαίνεται επίσης να μαλακώνει τις θέσεις του. Το σχέδιό του επιτρέπει σε περισσότερους επικρατούς Ρεπουμπλικάνους να ισχυριστούν ότι καταβάλλει προσπάθεια και ότι οι Δημοκρατικοί της κ.Πελόσι εμποδίζουν την επανέναρξη της κυβέρνησης. “Για τον Πρόεδρο, νομίζω, ήταν μια τολμηρή κίνηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμνάν Κίντζινγκερ, Ρεπουμπλικανός στην πολιτεία του Ιλλινόι, την Κυριακή στο CNN. “Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, μην απορρίπτουν τις προτάσεις μας για να γίνονται εκείνοι το εμπόδιο. Ας προτείνουν και οι ίδιοι κάποια πρόταση για να λυθεί το ζήτημα.”
Διαφωνία ακροδεξιού χαρακτήρα
Λόγω των παραχωρήσεων που υπονόησε, ο κ.Τράμπ εξαγρίωσε πολλούς ακροδεξιούς υποστηριχτές, όπως η Αν Κόουλτερ η όποια τον χαρακτήρισε ως προδότη για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην άμεση επέλαση όλων των μεταναστών.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε την Κυριακή του στέλνοντας tweets με σκοπό να προστατεύσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αναφέροντας πως δεν θα δώσει παράταση στην απέλαση των μεταναστών, και δεν θα δώσει αμνηστία σε αυτούς που έχουν παιδία και καλύπτονται από το πρόγραμμα “Deferred Action for Childhood Arrivals”. Στην συνέχεια, επιδίωξε να ασκήσει πίεση στην κ.Πελόσι…….προσβάλλοντας τον τόπο καταγωγής της: “Η Νάνσι Πελόσι έχει συμπεριφερθεί τόσο ανώριμα και έχει στραφεί τόσο πολύ προς τα αριστερά που έχει γίνει επίσημα ριζοσπαστικός δημοκράτης. Είναι τόσο φοβισμένη από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός της, που έχει χάσει τον έλεγχο……. Και παρεμπιπτόντως, καθαρίστε τους δρόμους στο Σαν Φρανσίσκο, είναι αηδιαστικοί!”
Η κ.Πελόσι στην απάντησή της, αγνόησε τις προσβολές του προέδρου, επιμένοντας ότι το κόμμα της είναι πιο ισχυρό: “Κύριε Πρόεδρε, 800.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Τερματίστε το shutdown και θα συζητήσουμε για την προστασία των συνόρων μας.”
Οι Δημοκρατικοί έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως πως το σχέδιο του προέδρου βασίζεται στην εκπλήρωση της μεγαλύτερής του προεκλογικής υπόσχεσης, αλλά προσφέροντας πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Το τοίχος θα είναι μόνιμο, αλλά οι πολίτες του προγράμματος DACA θα είναι προσωρινοί και θα μπορούσαν να κρατηθούν ξανά όμηροι. Και ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος ο οποίος τερμάτισε την DACA και το προσωρινό καθεστώς προστασίας για ορισμένους μετανάστες από άλλα έθνη. Έτσι προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη αναβολή από ένα κενό που ο ίδιος δημιούργησε. Αν ο Λευκός Οίκος προσέφερε μόνιμη προστασία κάτω από μια πορεία προς την ιθαγένεια, η προσφορά του θα μπορούσε να προσελκύσει τους Δημοκρατικούς – αλλά θα προκαλούσε τρομερό εκνευρισμό στους πιστούς ψηφοφόρους του κ.Τράμπ.
Το συμπέρασμα όμως είναι ότι ο κ.Τράμπ πρέπει να ανοίξει την κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μετανάστευση. Διαφορετικά, ο φόβος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική για να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των Δημακρατικών στο μέλλον. Το κόμμα γνωρίζει επίσης ότι ο πρόεδρος δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να επιστρέψει στους ψηφοφόρους του στις εκλογές του 2020 και να πει ότι ακολούθησε την υπόσχεσή του να χτίσει τον τοίχο – ακόμα κι αν είναι μια κοίλη εκδοχή του αρχικού του οράματος.
Ο παράγοντας Μακόνελλ
Τα ερωτήματα που τίθονται για τις επόμενες μέρες, είναι αν οι Δημοκρατικοί θα κρατήσουν ένα επίπεδο στις διαπραγματεύσεις και αν οι ψηφοφόροι πεισθούν από τον κ.Τράμπ ότι οι Δημοκρατικοί φταίνε για την καθυστέρηση του ανοίγματος της κυβέρνησης.
Η πολιτική του τερματισμού θα μπορούσε επίσης να αναδιαμορφωθεί από την επανεμφάνιση του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μίτς Μακόνελλ, μετά από εβδομάδες ασυνήθιστης αορατότητας. Ο Ρεπουμπλικανός του Κεντάκυ έχει δεσμευτεί να υποβάλει την προσφορά του Trump στην αίθουσα της Γερουσίας αυτήν την εβδομάδα μαζί με άλλα κίνητρα για να μετριάσει τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να σπάσουν τη γραμμή του κόμματός τους. Το CNN ανέφερε το Σάββατο ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει επέκταση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών καθώς και το σχέδιο του προέδρου για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρωπιστικής βοήθειας και τεχνολογίας ανίχνευσης ναρκωτικών.
Για τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, η πρόταση του κ.Τράμπ έχει το πλεονέκτημα ότι θα τους επιτρέψει να ενωθούν για να ανοίξουν την κυβέρνηση και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις ανησυχίες ορισμένων μετριοπαθών μελών που φοβούνται το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγούν το 2020.
Από την άλλη, η ηγεσία των Δημοκρατικών σχεδιάζει την δικιά της ψηφοφορία για να προσθέσει 1 δισ. δολάρια για την προστασία των συνόρων, όχι όμως για το τείχος. Όπως και το σχέδιο του κ.Τράμπ, έτσι και αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα του shutdown, αλλά θα αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της αδυναμίας των συνόρων αντί του τείχους.
Εν κατακλείδι, καθώς οι δύο πλευρές παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διακοπή του “shutdown”, αυτό που φαίνεται για άλλη μία φορά είναι ότι η Ουάσιγκτον παίζει τα πολιτικά της παιχνίδια, αγνοώντας την μοίρα χιλιάδων εργαζομένων και οικογενειών. Αλλά, ίσως μια περίοδος νομοθετικών ελιγμών θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μια λεπτή αλληλοεπικάλυψη της θέσης κάθε πλευράς, που ως αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό αυτής της τραγικής κατάστασης. Απλώς, θα πάρει λίγο χρόνο για να βρεθεί μια λύση, κάτι που σίγουρα δεν παρηγορεί τους 800.000 απλήρωτους ομοσπονδιακούς εργαζομένους.
Πηγή: CNN