Στον εντοπισμό νέων ευρημάτων στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής Folli Follie εκτιμάται ότι αποδίδεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ειδικού σκοπού έλεγχου που έργου που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες η PwC.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση προς τη διοίκηση, ούτε καν σχετική αναφορά προς την Επιτροπή Ελέγχου. Ωστόσο από διαφορετικές, αρμόδιες, πλευρές γίνεται λόγος πως έχει προκύψει ζήτημα κατά τη διενέργεια των ελέγχων με συγκεκριμένα στοιχεία του ενεργητικού της μητρικής εταιρείας που εμφανίζονται να έχουν “μεγεθυνθεί” κατά περίπου 80-100 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως πρόκειται για άυλα περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις, ενδεχομένως και αποθέματα που ενδέχεται να έχουν υπερτιμηθεί. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για πιθανές συναλλαγές μεταξύ δοσοληπτικών λογαριασμών του ομίλου που δημιουργούν αυτή την εικόνα. Σύμφωνα, δε, με τρίτες πληροφορίες, τα ευρήματα αυτά έγιναν γνωστά κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι στη Folli Follie, των ελέγχων της ΕΛΤΕ συμπεριλαμβανομένων, κάτι που συναντά πλέον και η PwC ως διενεργούσα των πρόσφατων ελέγχων.
Με βάση τον επίμαχο ισολογισμό του 2017 που είχε υπογράψει η ECOVIS VNT και ο ορκωτός Γ. Βαρθαλίτης, το σύνολο του ενεργητικού της μητρικής εταιρείας είχε εμφανιστεί στα 945 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, από 769 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονταν σταθερά, στα 41 εκατ. ευρώ, όπως και οι συμμετοχές (221 εκατ), ενώ μικρή αύξηση εμφάνιζαν τα αποθέματα (46 εκατ., από 40 εκατ. ευρώ), οι απαιτήσεις από πελάτες (89 εκατ. από 82 εκατ.) και τα λοιπά μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία (154 εκατ. από 147 εκατ.). σημαντική διαφοροποίηση αφορά στα λοιπά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που από 123 εκατ. ευρώ το 2016, στο τέλος του 2017 ανήλθαν σε 271 εκατ. ευρώ. Στην ίδια χρήση το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της μητρικής εμφανίζονταν στα 400 εκατ. ευρώ.
Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, η εξέλιξη αυτή, εν αναμονή επίσημης επιβεβαίωσης, ελέγχεται κατά πόσον θα εμποδίσει την ολοκλήρωση των ελέγχων από την PwC. Εξάλλου, ο ελεγκτικός οίκος για το λόγο αυτό προσλήφθηκε, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της εταιρείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να διευρυνθεί το πεδίο των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει. Ωστόσο δύναται να μεταβάλλει και μάλιστα σημαντικά την εικόνα για τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να εισρεύσουν στην εταιρεία και θεωρείται ότι θα αποτελέσει νέο σημείο τριβής στις σχέσεις με τους ομολογιούχους.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα προς επίλυση της εταιρείας με τους ομολογιούχους, οι διαπραγματεύσεις με τους οποίους συνεχίζονται, με δεδομένο το νέο χρονοδιάγραμμα που εκ των πραγμάτων έχει διαμορφωθεί για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της Folli Follie Group στις σχετικές διατάξεις εξυγίανσης (άρθρο 106δ) του Πτωχευτικού Κώδικα.
Όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας
Την ίδια στιγμή, στην εξέταση των διαθέσιμων επιλογών προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα που θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Ομίλου, της τάξης των 60 έως 80 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019, προχωρά η νέα διοίκηση της Folli Follie Group.
Με τον Α. Φράγκου να έχει αναλάβει και επισήμως καθήκοντα CEO, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία – αυτή της αντικατάστασης του Τζ. Κουτσολιούτσου στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης – που είχε δρομολογηθεί εδώ και τουλάχιστον ένα δίμηνο (σ.σ. με αποτέλεσμα να εκλείψει ο λόγος ύπαρξης θέσης αναπληρωτή CEO, εξ ου και η παραίτηση του Ν. Γεωργιάδη), το νέο διοικητικό συμβούλιο ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με στόχο την αξιοποίηση συγκεκριμένων “assets” της εταιρείας που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν πως σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές για την αξιοποίηση του τομέα της εταιρείας στα καλλυντικά μέσω της FF Cosmetics. Με δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά κύριο λόγο στην αγορά χονδρικής πώλησης, η Folli Follie διαθέτει αποκλειστικές συμβάσεις συνεργασίας με πολυεθνικούς ομίλους όπως η Coty Inc. και το BPI Group. Ως ενδιαφερόμενοι έχουν εμφανιστεί διάφοροι υποψήφιοι, των μεγάλων “παικτών” του κλάδου συμπεριλαμβανομένων.
Μια πιθανή αξιοποίηση της εν λόγω δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει κρίσιμη ρευστότητα στην εταιρεία σε μια περίοδο που το αρχικό πλάνο της αξιοποίησης ακινήτων της δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ευκολία λόγω της απαγόρευσης – με δικαστικές αποφάσεις – εκποίησης ή μεταβίβασης για τα ακίνητα της FFG σε Άγιο Στέφανο Αττικής, το Νέο Ψυχικό, το Κορωπί, τη Σαντορίνη και τη Γλυφάδα.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ το οποίο οδεύει προς πώληση, έναντι ενός τιμήματος 13 – 15 εκατ. ευρώ, κάτι που θα προσδώσει σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση στην εταιρεία. Σε ό,τι αφορά στην Walraby-Nariaco, ιδιοκτήτρια του ελικοπτέρου της εταιρείας, οι προσφορές μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικές. Ταυτόχρονα η νέα διοίκηση έχει επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες του ομίλου, ιεραρχώντας καθημερινά τις ανάγκες καθώς παραμένει κρίσιμο το ζήτημα της επάρκειας ρευστού για την εξασφάλιση εμπορευμάτων.
Πηγή: Capital.gr