Τα μεγάλα έργα που μειώνουν σημαντικά το χρόνο διαδρομής

Τα μεγάλα έργα που μειώνουν σημαντικά το χρόνο διαδρομής

megala-erga-trainose-businessreviewgreece

Μείωση του χρόνου διαδρομής, ασφάλεια στις μετακινήσεις αλλά και σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων, είναι τα μεγάλα οφέλη από τα νέα μεγάλα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ήδη σε φάση ολοκλήρωσης, είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν.
Όπως για παράδειγμα με τη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου πλέον το ταξίδι θα διαρκεί πλέον 3,5 ώρες αντί για 5,5 ώρες που διαρκεί σήμερα.
Η κατασκευή των έργων αυτών, πέρα από τις μετακινήσεις των πολιτών, θα διευκολύνει σημαντικά τόσο τις εμπορευματικές μεταφορές όσο και το τουριστικό ρεύμα προς τις περιοχές αυτές.
Λαμία – Τρίκαλα
Σημαντική μείωση του χρόνου διαδρομής, θα επέλθει με την κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, Λαμία – Ξυνιάδα που ξεκίνησε προ ημερών να κατασκευάζει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.
Το κόστος είναι 300 εκατ. ευρώ και αφορά τα πρώτα 31,5χλμ του αυτοκινητόδρομου, από τον Ανισόπεδο Κόμβο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας, μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.
Η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 είναι σημαντική, καθώς θα συνδέεται με το ήδη κατασκευασμένο τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, το μεγάλο μειονέκτημα του οποίου είναι η μη σύνδεσή του με κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο παρά μόνο με τον ταχείας κυκλοφορίας Τρίκαλα – Λάρισα.
Με την παράδοσή του, οι χρήστες θα παρακάμπτουν σχεδόν 8 χιλιόμετρα επικίνδυνων στροφών στην περιοχή του Δομοκού.
Σε επίπεδο χρόνου, η διαδρομή από Λαμία έως Τρίκαλα, που σήμερα διαρκεί 2 ώρες, θα μειωθεί σημαντικά στη 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ζεύξη Σαλαμίνας Περάματος
Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο της Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί τρεις προσφορές και το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των περίπου 39.000 μόνιμων κατοίκων-ή τουλάχιστον ενός μεγάλου τμήματος αυτών- του νησιού, καθώς σήμερα η μετακίνηση από και προς την υπόλοιπη Αττική εξασφαλίζεται μόνο μέσω των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων.
Να σημειωθεί ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν για το έργο της Ζεύξης ύψους 350 εκατ. ευρώ είναι η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία των εταιριών Vinci Consessions-Vinci Highways-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.
Σιδηροδρομική Γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε προ ημερών η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο σύνολό της, καθώς παραδόθηκε και το τελευταίο τμήμα της νέας γραμμής μεταξύ Λιανοκλαδίου – Δομοκού.
Να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτροκίνησης από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη ήταν να ολοκληρωθεί από το 2004, καθώς ήταν ένα Ολυμπιακό έργο, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην δημοπράτηση του έργου, είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να «σέρνεται» επί χρόνια.
Η γραμμή θα γίνει πλήρως ηλεκτροκινούμενη μέχρι το τέλος Φλεβάρη που σημαίνει ότι η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 4,30 ώρες, με στόχο μέσα στο επόμενο 12μηνο να μειωθεί στις 3,20 ώρες.
Με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης, η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί πλέον 3,5 ώρες αντί για 5,5 ώρες που διαρκεί σήμερα.
Με τα έργα αυτά, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνει το εμβληματικό για το σιδηρόδρομο μεγάλο έργο της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη» με σύγχρονη, πλήρως διαλειτουργική διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή.
Σε δηλώσεις του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Διονέλης, εκτίμησε ότι ο χρόνος μπορεί να μειωθεί και στις 3,5 ώρες, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και αφού ολοκληρωθούν τα συστήματα σηματοδότησης της διαδρομής,
Άκτιο – Αμβρακία
Προς παράδοση είναι τα πρώτα 15χλμ του αυτοκινητόδρομου στο Άκτιο-Αμβρακία καθώς ολοκληρώθηκε και η σύνδεση με τη ΔΕΗ, μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες.
Με αυτά τα 15 χιλιόμετρα διευκολύνεται η πρόσβαση προς Λευκάδα-Άκτιο και Πρέβεζα και ήδη οι οδηγοί θα παρατηρήσουν μία μείωση στην χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά.
Με την παράδοση των 15 αυτών χιλιομέτρων θα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία περίπου 29 από τα 48χλμ δρόμου και τα υπόλοιπα θα δοθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Τότε η απόσταση Αντίρριο-Άκτιο και Αντίρριο-Λευκάδα θα μειωθεί σε περίπου 75-80 λεπτά και συνολικά η απόσταση από την Αθήνα θα μειωθεί αισθητά σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά από 4 ώρες που είναι σήμερα.
 
Πηγή: insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας