Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

okeanoi-allagi-xromatos-businessreview

Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το χρώμα τουλάχιστον των μισών ωκεανών της Γης. Όσοι βρίσκονται κάτω από την τροπική ζώνη θα δείχνουν περισσότερο μπλε ενώ όσοι είναι πιο κοντά σε αυτήν αλλά και τους πόλους θα δείχνουν περισσότερο πράσινοι. Ο λόγος; Η άνοδος της θερμοκρασίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το MIT στο περιοδικό Nature Communications.
Το φυτοπλαγκτόν (ή και σε κάποιες περιοχές γενικά η θαλάσσια ζωή) θα μειωθεί στις υποτροπικές περιοχές, έτσι καθώς θα υπάρχει λιγότερη πράσινη άλγη το χρώμα των νερών θα είναι πιο μπλε. Αντίστοιχα οι περιοχές με περισσότερο φυτοπλαγκτόν, όπως είναι φυσικό, θα αρχίσουν να δείχνουν πιο πράσινες.
Η ομάδα πίσω από την έρευνα, με επικεφαλής την Stephanie ​​​​​​ Dutkiewicz, διευθύντρια ερευνητικού τμήματος του MIT, ανέπτυξε μία ηλεκτρονική προσομοίωση για το πως η ανάπτυξη κι η πυκνότητα του φυτοπλαγκτόν θα αλλάξει εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Έτσι, φτάνοντας με την ηλεκτρονική προσομοίωση μέχρι το 2100, το μοντέλο έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των ωκεανών θα αλλάξει χρώμα.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν εικόνες από δορυφόρους από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, υλικό που αποτελεί απόδειξη ότι θα πρέπει να περιμένουμε αισθητή αλλαγή μέχρι το 2055, αν όχι και νωρίτερα.
Κι αν οι εικόνες με ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές να είναι καταπράσινες εξαιτίας της άλγης ενώ άλλες να έχουν ένα έντονο μπλε που φανερώνει ότι ουσιαστικά είναι νεκρές από ζωή δεν είναι αρκετές, υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ολόκληρες τροφικές αλυσίδες, ένα οικοσύστημα απαραίτητο για τη σίτιση δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.
 
Πηγή: esquire.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας