Θετική η πρώτη αξιολόγηση των αγορών για τον νέο νόμο Κατσέλη

Θετική η πρώτη αξιολόγηση των αγορών για τον νέο νόμο Κατσέλη

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι τράπεζες από τις αγορές για τον νέο νόμο Κατσέλη.
Αν και το μελάνι στη συμφωνία των τραπεζών με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών είναι ακόμη νωπό και οι τράπεζες δεν έχουν εικόνα του πώς θα αποτυπωθεί η εφαρμογή του στα νέα πλάνα που θα υποβάλουν τον Μάρτιο στον SSM, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως υποδέχονται θετικά τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Η θετική τους αξιολόγηση έρχεται παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο προστατευόμενων αξιών (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανεισμού με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία 130.000 ευρώ, καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 ευρώ), το νέο πλαίσιο είναι ευρύτερο του αναμενόμενου. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ως αντιστάθμισμα το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα επιτρέψουν και τη διαχείριση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τη διαχείριση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Καταρχάς αποτιμούν θετικά το ότι εγκαινιάζεται ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός που θα αξιολογεί τα αιτήματα των δανειοληπτών για παροχή προστασίας, αποσυμφορίζοντας τα δικαστήρια από τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων. Επιπλέον, όσοι δανειολήπτες επιμείνουν στην εκδίκαση της αίτησής τους για παροχή προστασίας, πλέον θα είναι υποχρεωμένοι, μέχρι αυτή να εκδικαστεί, να αποπληρώσουν το 30% της οφειλής τους.
Από τις επαφές τους με τις τράπεζες, οι επενδυτές λαμβάνουν την πληροφόρηση ότιστο νέο πλαίσιο του νόμου πρόκειται να υπαχθούν το 75% των υφιστάμενων αιτήσεων του ν. Κατσέλη, ενώ το 25% θα μείνει εκτός. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει με ένα καρότο και ένα μαστίγιο: την κρατική επιδότηση και την αποβολή από την προστασία στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν εξυπηρετήσει τρεις συνεχόμενες δόσεις του ρυθμισμένου δανείου.
Το επιστέγασμα της θετικής ματιάς των αγορών στο νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών είναι η προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων προβληματικών δανείων. Όπως εκτιμούν, μέσω του νέου πλαισίου θα δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα και να βελτιώσουν την ανακτησιμότητα οφειλών μέσω ρυθμίσεων και να αναστρέψουν την αναλογία του δείκτη αθέτησης πληρωμών (redefault) με τον δείκτη ίασης (curerate) δανείων.
Η ίαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει μέχρι σήμερα ισχυρές αντιστάσεις, καθώς ακόμη ο δείκτης αθέτησης πληρωμών παραμένει υψηλότερος του δείκτη αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (στο 2,1%, με ανοδική τάση τα τελευταία τρίμηνα, έναντι δείκτη ίασης στο 1,8%). Μάλιστα, η ΤτΕ έχει επισημάνει πως σε μεγάλο μέρος ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου τύπου, η εκ νέου καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.
Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει ρυθμίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 50,8 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, το εργαλείο των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων ήταν αυτό στο οποίο στήριξαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη στρατηγική τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μέσω των ρυθμίσεων, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι, στην περίοδο 2017 – 2019, μη εξυπηρετούμενα δάνεια 21,1 δισ. ευρώ θα αναταξινομηθούν στα εξυπηρετούμενα και παράλληλα θα εισπραχθούν 3,5 δισ. ευρώ από αποπληρωμές δανείων.
Μέχρι τα τέλη του 2018, τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων δανείων δεν προοιωνίζονταν επίτευξη των στόχων. Πλέον, με τον νέο νόμο Κατσέλη και τα μαζικά “κουρέματα” δανείων από τις τράπεζες, τα δεδομένα αλλάζουν πλήρως και οι τράπεζες αναμένουν, ευρύτερα, κατακόρυφη αύξηση των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας