Έτοιμος για την δεύτερή του θητεία ο Μπουχάρι

Έτοιμος για την δεύτερή του θητεία ο Μπουχάρι

190218140801-02-muhammadu-buhari-02092019-exlarge-169

Την δεύτερή του θητεία κέρδισε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμμαντού Μπουχάρι, μετά από εκλογές που στιγματίστηκαν από καθυστερήσεις, διοικητικές δυσλειτουργίες και βία. Ο Μπουχάρι εξασφάλισε το 56% των ψήφων, σε σύγκριση με το 41% που πήρε ο Ατίκου Αμπουμπακάρ, υποψήφιος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (PDP). Ο πρόεδρος κέρδισε με διαφορά 3,9 εκατομμυρίων ψήφων, έχοντας συγκεντρώσει 15,2 εκατομμύρια έναντι των 11,3 εκατομμυρίων του Αμπουμπακάρ. Η εκλογική προσέλευση ήταν 35,6%, δήλωσε η εκλογική επιτροπή, η οποία σε σύγκριση με το 44% στις προεδρικές εκλογές του 2015.
Τα εμπόδια που ακολουθούν
Ο Μπουχάρι αντιμετωπίζει μία αποθαρρυντική λίστα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναζωογόνησης μιας οικονομίας που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την ύφεση του 2016 και να ματαιώσει μια ισλαμική εξέγερση που έχει κοστίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στα βορειοανατολικά, πολλοί από τους οποίους είναι πολίτες.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς στην έδρα της εκστρατείας του κόμματός του για το All Progressive Congress (APC) στην πρωτεύουσα Άμπουγια, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα: “Η νέα διοίκηση θα εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της ασφάλειας, της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς”, δήλωσε ο Μπουχάρι μετά τη διακήρυξή του ως νικητή. Κάλεσε τους υποστηρικτές του “να μην χλευάσουν ή να ταπεινώσουν” την αντιπολίτευση.
Ο απόηχος των αποτελεσμάτων
Οι υποστηρικτές του Μπουχάρι συγκεντρώθηκαν στην έδρα του κόμματος για να γιορτάσουν, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες.“Ως νεαρό μέλος αυτής της χώρας πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η γενιά μου και αυτός είναι ο λόγος που επιλέγουμε να τον επαναφέρουμε για δεύτερη φορά”, δήλωσε ο Τζουάρατ Αμπουμπακάρ, υποστηρικτής του Μπουχάρι.
Από την άλλη, τόσο οι υποστηρικτές, όσο και οι βουλευτές του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ισχυρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπουχάρι δεν καταμέτρησε εσκεμμένα όλες τις ψήφους.
Οι κατηγορίες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις σε μια χώρα των οποίων οι έξι δεκαετίες ανεξαρτησίας χαρακτηρίστηκαν από μακρές περιόδους στρατιωτικής διακυβέρνησης, πραξικοπημάτων και αποσχιστικών πολέμων.

Εκπρόσωποι από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών, την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση σε όλα τα κόμματα να αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα, πριν υποβάλουν καταγγελίες.
Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο κηρύσσεται ο νικητής, εφόσον έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων στα δύο τρίτα των 36 κρατιδίων της Νιγηρίας και της πρωτεύουσας Αμπούγια. Διαφορετικά, υπάρχει μια δευτερογενής εκροή. Ο πρόεδρος Μπουχάρι εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να ικανοποιήσει και τα δύο κριτήρια.

Ο πραγματικός απολογισμός που σοκάρει
Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο αριθμός αυτός μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερος από ό,τι σε προηγούμενες εκλογές, αλλά τα χειρότερα επεισόδια συνέβαιναν παλαιότερα μόνο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η ψηφοφορία επηρεάστηκε επίσης από προβλήματα με τους αναγνώστες έξυπνων καρτών που επιβεβαιώνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ψηφοφόρων. Αυτό σήμαινε ότι η ψηφοφορία σε μικρό αριθμό περιβόλων αναβλήθηκε την Κυριακή.
Εκτιμητές των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν ότι η εβδομαδιαία καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εκλογών έβλαψε την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία και πιθανόν να μείωσε και την προσέλευση των ψηφοφόρων του Σαββάτου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η ψηφοφορία πλήττεται από “σοβαρές λειτουργικές ελλείψεις”.

Πηγή: Reuters

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας