Η δύναμη που διαθέτει ο παιδαγωγός

Η δύναμη που διαθέτει ο παιδαγωγός

mathitis

Της Ειρήνης Αβραάμ
Ο Πλούταρχος είχε πει “το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει”. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να ανάψει αυτή τη φλόγα στο μυαλό κάθε παιδιού είναι ο δάσκαλος και μετέπειτα ο καθηγητής. Ο παιδαγωγός είναι ένα από τα σημαντικότερα επαγγέλματα της κοινωνίας καθώς θεμελιώνει την ύπαρξη της, διότι αλήθεια χωρίς παιδεία θα υφίσταντο η κοινωνία;
Η υποχρέωση ενός δασκάλου ή καθηγητή είναι να διδάξει τους μαθητές του μια ύλη, η οποία ως επί το πλείστων είναι προκαθορισμένη, ωστόσο ο καθηγητής δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Ο παιδαγωγός είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στα μονοπάτια της γνώσης και να του διεγείρει το ενδιαφέρον για αυτή, είναι ο άνθρωπος που θα τον επηρεάσει ενώ κάποιες φορές λειτουργεί και ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο δάσκαλος ασκεί επιρροή στο μαθητή και τον βοηθά ως ένα βαθμό να γνωρίσει τον εαυτό του και να σχεδιάσει το μέλλον του. Είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τη ψυχοσύνθεση του μαθητή και μπορεί να “κοντρολάρει” κάθε συμπεριφορά του. Όμως, πολλές φορές χαρακτηρίζονται καθηγητές με θετικά ή αρνητικά επίθετα.
Είναι σύνηθες φαινόμενο ο ίδιος καθηγητής να χαρακτηρίζεται για την ίδια δουλειά με διαφορετικά επίθετα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος καθηγητής ούτε ότι οι μαθητές οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν αρνητικά έχουν κάποια εμπάθεια μαζί του. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι έχει διαφορετικές ανάγκες και αλληλεπιδρά διαφορετικά με κάθε άνθρωπο. Είναι φυσικό όλοι να μην τα πάνε καλά με όλους. Βέβαια, υπάρχουν και καθηγητές που τα πηγαίνουν καλά με την πλειονότητα των μαθητών. Αυτοί δεν κάνουν κάτι μαγικό στους μαθητές τους, άπλα είτε έχουν μεταδοτικότητα είτε αντιλαμβάνονται το τρόπο σκέψης κάθε μαθητή και προσπαθούν να καλύψουν μέσα στο μάθημα όσο είναι δυνατόν τις ανάγκες του είτε είναι φοβεροί τύποι είτε ο συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων.
Καταλήγοντας η δουλειά του παιδαγωγού δεν είναι όπως όλες οι υπόλοιπες, δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά είναι τρόπος ζωής. Πρέπει να αγαπάς τα παιδιά για να ασχολείσαι μαζί τους και πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε αντίδραση τους. Όσον αφορά τη κοινωνία, η παιδεία παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί με αυτή “πλάθεται” το παιδί και γίνεται έφηβος και ο έφηβος, ένας ενεργός πολίτης που θα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στη κοινωνία. Εύλογα λοιπόν, αυτό το επάγγελμα χαρακτηρίζεται λειτούργημα.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας