Κύπρος: Τα ετήσια έσοδά της από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα

Κύπρος: Τα ετήσια έσοδά της από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα

xartis_feshia

Με ψήφους 43 υπέρ, 7 εναντίον και χωρίς αποχές η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων. Θεσπίζεται έτσι το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο συστάθηκε δυνάμει των διατάξεων του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.
Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, στο στάδιο που το ΕΤΕ θα διαθέτει επαρκή κεφάλαια, που θα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς, ιδρύεται ειδικός οργανισμός με την ονομασία «Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων» (ΚΟΔΕ), που θα έχει την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής του ταμείου.
Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του, αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα δωδεκαετίας.
Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΤΕ πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η Δημοκρατία θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ότι προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και των εσόδων που προκύπτουν από τέτοια δραστηριότητα με υπεύθυνο τρόπο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθήσει στην παρουσίαση της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.
 
Πηγή: businessnews.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας