Zip2: H πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του Elon Musk με τον αδερφό του

Zip2: H πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του Elon Musk με τον αδερφό του

uxfepigilvo11

Καθώς ζούμε σε ένα έντονα ανταγωνιστικά περιβάλλον με νέες ιδέες/εταιρείες/startups να αναφύονται η μία μετά την άλλη, οι νόμοι της φύσης κυριαρχούν… ο πιο δυνατός θα επιζήσει.
Πιο δυνατός δεν είναι αυτός που θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο seed investment ή που απευθύνεται σε μεγάλη αγορά, αλλά αυτός που θα καταφέρει να δημιουργίσει κάτι που θα δώσει αξία στις ζωές των ανθρώπων/εταιρειών, θα τις κάνει πιο εύκολες και θα λύσει πραγματικά προβλήματα που τους ταλανίζουν.
Ένας άνθρωπος που είναι ”master” σε κάτι τέτοιο είναι ο Έλον Μασκ. Σίγουρα τον γνωρίζετε σαν ιδρυτή της Tesla και SpaceX, μερικοί σαν συνιδρυτή της Paypal, λίγοι σαν ιδρυτή της X.com και ακόμα λιγότεροι σαν συνιδρυτή της zip2.
Την τελευταία ξεκίνησε με τον αδερφό του Kimbal Musk και τον Greg Kouri το 1995 στο Palo Alto της Καλιφόρνιας,  με λίγα λεφτά από angel investors και $6,000 από τον Kouri. Ο πατέρας μάλιστα των Μασκ τους πρόσφερε $28.000 αλλά τα απέρριψαν.
Καθώς το internet έκανε ακόμα τα πρώτα του βήματα, οι 3 – σωστά – προέβλεψαν πως σε λίγα χρόνια όλα θα γίνονταν διαδικτυακά. Έτσι δημιούργησαν μια πλατφόρμα όπου οι εφημερίδες μπορούσαν να ανεβάσουν τους οδηγούς πόλης τους σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.
Προσέφερε επίσης αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ χρηστών και διαφημιστών, οπού ένας θα έστελνε μήνυμα και ο άλλος θα το παραλάμβανε στο φαξ του.

 
Το 1998 η εταιρεία είχε συνεργαστεί με 160 εφημερίδες, μεταξύ άλλων η New York Times. Άνοιξαν έναν νέο “κόσμο” για τον κλάδο και έτσι το 1999 ήρθε η εξαγορά από την Compaq Cumputer για $307 εκατομμύρια.
Ο Elon Musk κέρδισε $22 εκ. από τη συμφωνία και έβαλε τα 10 για να δημιουργήσει την Χ.com, η οποία θα συγχωνευόταν αργότετα με τη Paypal και τα υπόλοιπα… είναι ιστορία!
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.