Η Ανατολική Γερμανία συνεχίζει να προβληματίζει, παρά τα 30 χρόνια από την επανένωση

Η Ανατολική Γερμανία συνεχίζει να προβληματίζει, παρά τα 30 χρόνια από την επανένωση

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η παραγωγικότητα και οι μισθοί στην ανατολή είναι κατά 20% χαμηλότεροι από ό, τι στη Δύση. Το κενό είναι πιθανό να ξανανοίξει τη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο φόρος αλληλεγγύης, για τη χρηματοδότηση έργων στα ανατολικά.
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ανατολική Γερμανία παραμένει περίπου κατά το ένα πέμπτο λιγότερο παραγωγική από τη Δύση, αποκάλυψε νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Halle (IWH).

Παρά την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε μετά την επανένωση το 1990 και την επένδυση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανατολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι περιφερειακές διαφορές παραμένουν ευρείες, πρότεινε η μελέτη. Οι ερευνητές του IWH διαπίστωσαν ότι το 93% των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Γερμανίας εξακολουθούν να εδρεύουν στα δυτικά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Επίσης, οι εταιρείες συγκρίσιμων μεγεθών των ανατολικών κρατιδίων είναι περίπου 20% λιγότερο παραγωγικές από εκείνες των δυτικών.

“Η πολιτική επιδοτήσεων είχε δυστυχώς αρνητικές συνέπειες”, δήλωσε ο Reint Gropp, προτού ζητήσει την κατάργηση της πολιτικής λόγω της ανερχόμενης οικονομίας της Γερμανίας.
Χαμηλοί μισθοί – Ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού
Οι μισθοί στην ανατολή παραμένουν περίπου 20% χαμηλότεροι από σε σύγκριση με την υπόλοιπη Γερμανία, σύμφωνα με τη μελέτη. Στην ανατολική Γερμανία – εκτός από το Βερολίνο – η διαφορά μισθών κυμαίνεται από 68% στο Görlitz, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, στο 95,5% στη Jena, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο κεντρικό κρατίδιο της Θουριγγίας.
Η μελέτη της IWH διαπίστωσε ακόμα ότι τα επίπεδα παραγωγικότητας είναι ευρύτερα μεταξύ των πόλεων της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας παρά μεταξύ των αγροτικών περιοχών. Οι συντάκτες της έκθεσης προέτρεψαν την ενίσχυση των ανατολικών πόλεων, ενθαρρύνοντας περισσότερες εταιρείες να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα.
Σημειώνοντας μια αυξανόμενη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στα ανατολικά κρατίδια, η έκθεση κάλεσε και άλλες πόλεις – όχι μόνο την πρωτεύουσα, το Βερολίνο – να καλωσορίσουν περισσότερους μετανάστες. Ανέφερε ότι οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας θα προσελκύσουν ταλαντούχους εργαζομένους, καθώς και περαιτέρω επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επιστήμη.

Ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση
Ο κ.Gropp πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς να «αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά ζητήματα στη Γερμανία συνολικά, και μόνο τότε η Ανατολή θα σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο».
Μετά την πτώση της “σιδερένιας κουρτίνας”, η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία (GDR) και η Δυτική Γερμανία επανασυνδέθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικονομία της Δύσης είχε ανθίσει σημαντικά στα 45 χρόνια από το τέλος του πολέμου, ενώ η Ανατολή βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η επανένωση είδε την ενσωμάτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γροιλανδίας στη Δύση και περίπου 100 δισ. Ευρώ ετησίως για την αναδιάρθρωση των υποδομών και την οικονομία των ανατολικών κρατιδίων.
Η νέα μελέτη του IWH θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια συζήτηση για το μέλλον της πρόσθετης επιβάρυνσης αλληλεγγύης, μια εισφορά 5,5% που κατέβαλαν όλοι οι Γερμανοί φορολογούμενοι για να χρηματοδοτήσουν έργα επανένωσης στα ανατολικά.

Συνοψίζοντας, η Γερμανία μπορεί να θεωρείται μια από τις ισχυρότερες χώρες τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι πολλά από τα επιμέρους κρατίδιά της πάσχουν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τόσο της κυβέρνησης και των σχεδίων της, όσο και των ισχυρότερών της συμμάχων. Για αυτό και το IWH θεωρεί πως είναι απαραίτητο η γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα εξυγίανσης των ανατολικών κρατιδίων το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας