H Nissan και η Renault “χωρίζουν” μετά την απομάκρυνση Γκόσν

H Nissan και η Renault “χωρίζουν” μετά την απομάκρυνση Γκόσν

Η ιαπωνική Nissan Motor και η γαλλική Renault δήλωσαν ότι θα αναπροσαρμόσουν την μέχρι τώρα κορυφαία συμμαχία κατασκευής αυτοκινήτων παγκοσμίως , καταστρέφοντας έτσι την πανίσχυρη προεδρία που είχε προηγουμένως χειριστεί ο Κάρλος Γκόσν.
Η απομάκρυνση του Γκόσν είχε προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της συμμαχίας. Οι δύο εταιρείες, μαζί με την ιαπωνική Mitsubishi Motors (επίσης σύμμαχος), δήλωσαν την Τρίτη ότι ο πρόεδρος της Renault θα είναι νέος επικεφαλής της συμμαχίας αλλά – σε ένα κρίσιμο σημείο της αναπροσαρμογής – αλλά όχι και ως πρόεδρος της Nissan.
Η Nissan ανέφερε ότι ο Γκόσν διέθετε υπερβολική δύναμη, δημιουργώντας έλλειψη εποπτείας και εταιρικής διακυβέρνησης. Δεν είναι ακόμα σαφές ποίος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Nissan, μια θέση που είναι κενή από τότε που ο Γκόσν συνελήφθη στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο.

“Προωθούμε μια νέα αρχή στην συμμαχία μας.Τόσο οι συμμετοχές όσο και τις μετοχές εξακολουθούν να υπάρχουν.”Το μέλλον μας βασίζεται στην αποτελεσματικότητα αυτής της συμμαχίας” δήλωσε ο πρόεδρος της Renault Ζαν Ντομινίκ Σενάρντ στους δημοσιογράφους στην έδρα της Nissan στην Yokohama. Ο Σενάρντ δήλωσε επίσης ότι δεν επιδιώκει την προεδρία και της Nissan.
Οι περιπέτειες του Γκόσν
Ο πρώην πρόεδρος της Nissan αποφυλακίστηκε με εγγύηση 9 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, αφού πέρασε πάνω από 100 ημέρες σε κρατητήριο στο Τόκιο. Αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι δεν έχει αναφέρει στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εισοδήματα ύψους 82 εκατομμυρίων δολαρίων για σχεδόν μια δεκαετία, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Γκόσν, ο οποίος δεν έχει μιλήσει με τα ΜΜΕ μετά την αποφυλάκισή του, υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο του Τόκιο τη Δευτέρα για να παραστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Nissan την επόμενη μέρα, αλλά δεν του δόθηκε άδεια. Σύμφωνα με τους όρους της εγγύησής του, θα χρειαζόταν η έγκριση του δικαστηρίου προκειμένου να παρευρεθεί.
Τί επιφυλάσσει το μέλλον
Ο Γκόσν δεν θα πραγματοποιήσει καμία συνέντευξη τύπου μέχρι την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον και δεν σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση των μετόχων της Nissan τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο δικηγόρος του.
“Ο κ. Γκόσν θέλει να έχει αρκετό χρόνο να εξετάσει τι πρόκειται να πει”, δήλωσε ο Junichiro Hironaka στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στο Τόκιο μετά από ολημερή συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Nissan.Ο Γκόσν από το γραφείο του δικηγόρου του το βράδυ χωρίς να πάρει ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Μετά το σκάνδαλο, η Renault ξεκίνησε τη δική της αναθεώρηση των πληρωμών προς τον Γκόσν. Οι γάλλοι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το πώς χρηματοδότησε το γάμο του 2016 στο Chateau de Versailles, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.
Η δραματική σύλληψή του και η κράτηση έδειξαν εντάσεις μεταξύ της Nissan και των μετόχων της Renault, περιπλέκοντας έτσι τις προοπτικές μιας εταιρικής σχέσης που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, εξαιρουμένων των βαρέων φορτηγών.
Ορισμένα στελέχη στη Nissan ήταν δυσαρεστημένα με την ώθηση του Γκόσν για μια “βαθύτερη συνεργασία” με τη Renault, η οποία θεωρήθηκε ότι πιθανόν περιλάμβανε πλήρη συγχώνευση. Η μικρότερη Renault αγόρασε το 43% της Nissan πριν από τη διάσωση του 1999. Η Nissan κατέχει μερίδιο 15%, χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Renault, της οποίας κύριος μέτοχος είναι η γαλλική κυβέρνηση.
Πηγή: Reuters

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας