Economist: Ο λόγος που οι γυναίκες αμοίβονται λιγότερο από τους άντρες

Economist: Ο λόγος που οι γυναίκες αμοίβονται λιγότερο από τους άντρες

gendergap

Τα τελευταία χρόνια ειδικότερα έχει δημιουργηθεί μεγάλη συζήτηση για το “χάσμα μισθών” ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει πως για κάθε $1 που αμοίβεται ένας άντρας, μια γυναίκα αμοίβεται περίπου 0,70 cents.
To θέμα στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκο, καθώς πρέπει να συμπεριληφθούν αρκετοί άλλοι παράγοντες. Το Economist στο παρακάτω βίντεο, εξηγεί πως οι γυναίκες που δουλεύουν full-time αμοίβονται 15% λιγότερο από του άντρες.
Όχι επειδή ο μισθός του είναι χαμηλότερος σε μια θέση αντίστοιχη με ενός άντρα, αλλά επειδή τα 2 φύλα διαλέγουν διαφορετικές καριέρες. Επίσης το 80% των μεγάλων θέσεων καλύπτεται από άντρες και όπως είναι λογικό, αμοίβονται περισσότερο.
Επίσης, στατιστικά οι γυναίκες έλκονται  σε ορισμένα επαγγέλματα περισσότερο. Όπως αυτό της δασκάλας, νοσοκόμας, κοινωνικής λειτουργού, γραμματέος κτλ. Στην Αμερική το 80% των θέσεων αυτών καλύπτεται από γυναίκες και είναι  από τα χαμηλά αμοιβόμενα επαγγέλματα σε μία οικονομία. Ιδιαίτερα αν τα συγκρίνουμε με πιο “ανδροκατούμενες” θέσεις όπως του αστυνομικού.
Βέβαια, παρ’όλο που τα 2 φύλα είναι το ίδιο φιλόδοξα (μάλιστα περισσότερα κορίτσια σπουδάζουν στην Αμερική από τα αγόρια) είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να “ανέβουν” στην ιεραρχία. Και αυτό επειδή το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης φαντάζει σαν ανασταλτικός παράγοντας για ορισμένες εταιρείες.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.