Τί επιρροή είχε τελικά ο Prince στην εξέλιξη των παπουτσιών Jordan;

Τί επιρροή είχε τελικά ο Prince στην εξέλιξη των παπουτσιών Jordan;

Ο Prince, ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών (που επένδυσε στην Nike το 1971), έπεισε τον τότε σταρ του NBA Michael Jordan να υπογράψει συμβόλαιο με την Nike το 1983 και έτσι σχεδίασε το πρώτο παπούτσι Air Jordan. Λίγο μετά τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2016, άρχισε να κυκλοφορεί μια εικόνα που αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξε ο γνωστός μουσικός στην εμπορική επιτυχία του Michael Jordan:

Υπάρχουν όμως κάποια θέματα με αυτή την φωτογραφία. Η χρονολογική σειρά που παρουσιάζεται στην εικόνα δεν συμπίπτει με τα γεγονότα που γίνανε στην πραγματικότητα. Ο ισχυρισμός ότι επένδυσε στην Nike το 1971 είναι εξαιρετικά απίθανος καθώς ο μουσικός ήταν μόνο δώδεκα χρονών τότε. Επίσης, δεδομένου ότι ο μουσικός κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978 (το οποίο δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέχρι το επόμενο έτος με την κυκλοφορία του άλμπουμ Prince), είναι πραγματικά αδύνατον να είχε διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για να επενδύσει το 1971. Όσον αφορά το ότι έπεισε τον Michael Jordan να υπογράψει με την Nike το 1983, σύγχρονα άρθρα ειδήσεων από το 1983 δεν είχαν αναφέρει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων.
Ένα άρθρο που δημοσίευσε το ESPN τον Φεβρουάριο του 2013 έδωσε μια λεπτομερή ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Michael Jordan συμφώνησε με τη Nike και ενώ το ESPN εντόπισε πολλούς ανθρώπους που εμπλέκονταν στην απόκτηση του αμερικανού σταρ για να συναντηθεί με τη Nike, (ο Jordan φορούσε παπούτσια Converse και όχι Nikes και ήταν απρόθυμος να αλλάξει)ο Prince δεν ήταν μεταξύ αυτών: “Η Nike ήταν μια ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο των αθλητικών παπουτσιών. Τα έσοδα της εταιρείας έφθασαν από 28,7 εκατομμύρια δολάρια το 1973 σε 867 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 1983. Παρόλο αυτά, τον Φεβρουάριο του 1983, ανακοίνωσε την πρώτη τριμηνιαία απώλειά της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες δώσανε μια ελπίδα ανάπτυξης, καθώς ο Carl Lewis κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια με την Nike για χορηγό του. Αλλά η επιτυχία αυτή δεν βοήθησε και στην αύξηση των πωλήσεων. Οι Converse και Adidas δεν ήταν έτοιμες για τον  Jordan, αλλά η Nike τον χρειαζόταν απελπισμένα.”
Τέλος, ο ισχυρισμός της παραπάνω εικόνας ότι ο Prince συνέβαλε στο design του πρώτου μοντέλου Air Jordan είναι επίσης λάθος, καθώς ο σχεδιαστής του ήταν στην πραγματικότητα ο Peter Moore: ” Ο Peter Moore έχει ασχοληθεί με οτιδήποτε cool μπορείτε να φανταστείτε. Από βιντεοπαιχνίδια και εξώφυλλα γνωστών album, στην σχεδίαση των θρυλικών παπουτσιών Air Jordan. Ο Tinker Hatfield παίρνει όλα τα credits για την συνεργασία του με τον MJ, αλλά ο Moore ήταν αυτός που σχεδίασε το περίφημο λογότυπο του brand με την μπάλα και τα φτερά.”
Αν και ο θρύλος του μπάσκετ έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πώς ο Prince επηρέασε την καριέρα του(εντός και εκτός του παρκέ),δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να ισχυρίζονται ότι ο Prince έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του παγκόσμιου αθλητικού κολοσσού, γνωστό ως Air Jordan.
Πηγή: Snopes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας