Moratorium πλειστηριασμών εκτιμούν οι θεσμοί ενόψει νέου νόμου Κατσέλη και εκλογών

Moratorium πλειστηριασμών εκτιμούν οι θεσμοί ενόψει νέου νόμου Κατσέλη και εκλογών

Παρενέργειες στη ροή των πλειστηριασμών, μειώνοντάς την κατά το ήμισυ, προκαλεί η εκκρεμότητα στην οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η διαπίστωση αυτή καθιστά ακόμη πιο αυστηρή τη στάση των “θεσμών” κατά τη διαπραγμάτευση για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το “μορατόριουμ” των πλειστηριασμών μπορεί να διαρκέσει καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο.
Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη, ενόψει του EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου. Στο μέγιστο διάστημα της μίας εβδομάδας που μεσολαβεί θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να οριστικοποιήσει στους “θεσμούς” το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η επιδότηση των δόσεων των δανείων που θα υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας (για το 2019 έχουν υπολογιστεί 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κρίσιμη τελική ευθεία, η εξέλιξη των πλειστηριασμών έρχεται να εντείνει τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των “θεσμών”. Και αυτό, καθώς διαπιστώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η ροή των πλειστηριασμών έχει μειωθεί εβδομαδιαίως στους μισούς από τους 900 πλειστηριασμούς που γίνονταν μέχρι πρότινος ανά εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή θορυβεί τους “θεσμούς”, καθώς τη συνδέουν όχι απλά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά ως μία “πολιτική συμφωνία” που θα επεκταθεί σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης βδομάδας είχαν αναρτηθεί 28.243 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτούς είχαν ολοκληρωθεί οι 21.221, με γόνιμους, ωστόσο, μόλις 9.054. Οι υπόλοιποι 12.167 πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και η επανάληψή τους δεν αναμένεται νωρίτερα από 2 – 3 μήνες.
Οι “θεσμοί” και ειδικότερα η ΕΚΤ, παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη των πλειστηριασμών, καθώς αυτοί συνδέονται άμεσα με τις ανακτήσεις οφειλών από “κόκκινα” δάνεια και επιπλέον δείχνουν τη σταθερή βούληση για την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών. Από τους πλειστηριασμούς που αναστέλλονται πριν πραγματοποιηθούν, το 30% αφορά συμφωνία της τελευταίας στιγμής που γίνεται μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας ώστε να ρυθμιστεί η οφειλή. Αυτό είναι το επιθυμητό και από τις τράπεζες και από την ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μεγάλη μερίδα πλειστηριασμών αναβάλλονται διότι οι οφειλέτες αρνούνται ως δίκαιη την αποτίμηση του ακινήτου για την εκκίνηση του πλειστηριασμού ή διότι υποβάλουν στο “παρά πέντε” του προγραμματισμένου πλειστηριασμού αίτηση για παροχή προστασίας. Και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν πεδίο αλλαγών για τους “θεσμούς”, έτσι ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να μην μπορεί να μπλοκάρεται τεχνηέντως.
Σημειώνεται ότι παράλληλα υπάρχει το μείζον θέμα για την ΕΚΤ: αυτό της απόκτησης ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, σε ποσοστό από 70% έως και 80%, από τις τράπεζες. Οι τελευταίες έχουν ήδη ένα στοκ 30.000 ακινήτων στους ισολογισμούς τους και μέσα στην επόμενη τριετία εκτιμούν ότι θα το ανεβάσουν περίπου σε 100.000 ακίνητα, μέσω της απόκτησης ακινήτων από τους πλειστηριασμούς.
Η κρισιμότητα της διαχείρισης των ακινήτων αυτών ώστε οι τράπεζες να τα ξεφορτωθούν σταδιακά από τους ισολογισμούς τους, είναι το ζητούμενο πίσω από την υποβολή στόχων για τα ακίνητα που θα υποβάλουν, για πρώτη φορά, οι τράπεζες στα τέλη Μαρτίου στον SSM. Οι στόχοι αυτοί θα παρακολουθούνται ανά τρίμηνο.
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας