Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η θέση της Αθήνας

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η θέση της Αθήνας

105066394-GettyImages-498350103_1.1910x1000

Τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit 2019 «Worldwide Cost of Living Survey», η οποία αξιολογεί το κόστος πάνω από 150 αντικειμένων σε 133 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Την πρώτη θέση μοιράστηκαν τρεις πόλεις, ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Αθήνα, σκαρφαλώνοντας πέντε θέσεις, από 86η πέρσι στην 81η πρώτη φέτος.
Συγκεκριμένα, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, είναι αυτές που στέφθηκαν πρωταθλήτριες. Η πρώτη, μάλιστα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα από το 2003, ενώ η Σιγκαπούρη ανέβηκε τρεις θέσεις από το περασμένο έτος, φέρνοντάς της για πρώτη φορά στην κορυφή.
Η Οσάκα της Ιαπωνίας ανέβηκε έξι θέσεις και τώρα κατέχει την πέμπτη θέση μαζί με τη Γενεύη της Ελβετίας. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι οι μοναδικές πόλεις των ΗΠΑ στις 10 κορυφαίες πόλεις, με το «Μεγάλο Μήλο» να περνά έξι θέσεις από πέρυσι και να φτάνει στην έβδομη θέση, που μοιράζεται με την Κοπεγχάγη της Δανίας.Το Λος Άντζελες συμπληρώνει τη δεκάδα μαζί με το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Η έκθεση βασίζεται σε σύγκριση τιμών σε προϊόνταν πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, σε 133 χώρες. Στη συνέχεια, εξετάζει εάν οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν ανέβει ή έχουν πέσει συγκρίνοντας τις με το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιείται σαν μέσο αναφοράς, με βαθμολογία 100.
Συνολικά εξετάζονται και συγκρίνονται οι τιμές τουλάχιστον 160 ειδών – από τρόφιμα και είδη καλλωπισμού και ένδυσης έως οικιακή βοήθεια, μεταφορές και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας – σε 133 πόλεις σε 93 χώρες.
Στην περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας, για παράδειγμα, ενώ ο καπνός και το αλκοόλ δεν είναι τόσο ακριβά, δεν ισχύει το ίδιο για τους τομείς της προσωπικής φροντίδας και της αναψυχής και κυρίως των οικιακών προμηθειών, τα οποία είναι ακριβότερα φέτος από κάθε άλλη χώρα από εκείνες που συμπληρώνουν τη λίστα.
Οι βρετανικές πόλεις, πάλι, μολονότι γίνονται πιο ακριβές για τους Βρετανούς, είναι σαφώς πιο φθηνές για τους ξένους εξαιτίας της αδυναμίας της στερλίνας.
Η μεταβλητότητα των νομισμάτων έχει επίσης ρίξει την Τουρκία 48 θέσεις από το 2018, 16 θέσεις τη Μόσχα και 14 την Αγία Πετρούπολη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι η περίπτωση των περισσότερων πόλεων της Ευρώπης, όπου καμία απολύτως δεν συγκαταλέγεται στις πιο φθηνές πόλεις του κόσμου.
Η Αθήνα, για παράδειγμα, (στην 81η θέση φέτος), σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία θέση πιο χαμηλά από το Λουξεμβούρο (61ο στην παγκόσμια κατάταξη), αλλά είναι επίσης μία θέση πιο ψηλά από την Πράγα (82η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) και δύο θέσεις πιο ψηλά – δηλαδή πιο ακριβή – από τη Λισαβόνα (επίσης 82η θέση στην παγκόσμια κατάταξη).
Οι 10 πιο ακριβές πόλεις:
1. Σιγκαπούρη
1. Παρίσι, Γαλλία
1. Χονγκ Κονγκ
4. Ζυρίχη, Ελβετία
5. Γενεύη, Ελβετία
5. Οσάκα, Ιαπωνία
7. Σεούλ, Νότια Κορέα
7. Κοπεγχάγη, Δανία
7. Νέα Υόρκη
10. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
10. Λος Άντζελες
Οι 10 πιο φθηνές πόλεις:
1. Κάρακας, Βενεζουέλα
2. Δαμασκός, Συρία
3. Τασκέντ, Ουζμπεκιστάν
4. Αλμάτι, Καζακστάν
5. Μπανγκαλόρ, Ινδία
6. Καράτσι, Πακιστάν
7. Λάγος, Νιγηρία
8. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
9. Τσεννάι, Ινδία
10. Νέο Δελχί, Ινδία

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας