5 επιστημονικοί τρόποι για να ξυπνήσετε τον εγκέφαλό σας το πρωί

5 επιστημονικοί τρόποι για να ξυπνήσετε τον εγκέφαλό σας το πρωί

Closeup alarm clock having a good day with background happy woman stretching in bed after waking up, sunlight in morning.

Με λίγη βοήθεια από τη νευροεπιστήμη μπορείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας, ώστε να είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σας να ξυπνάει γρήγορα και να έρχεται πλήρως σε λειτουργία αφού ξυπνήσετε. Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεται να κάνετε τα παρακάτω απλά πράγματα.
1. Πίνετε νερό.
Μετά από ύπνο όλη τη νύχτα, το σώμα σας είναι αφυδατωμένο. Τα κύτταρα στον εγκέφαλο σας περιέχουν περίπου 73% νερό. Εκτός από το ξέπλυμα των τοξινών, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των κυττάρων να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν, απαιτείται νερό για εργασίες όπως η δημιουργία νευροδιαβιβαστών και ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αν δεν γεμίσετε τη δεξαμενή σας, η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη, καθώς και την προσοχή.
2. Ακούστε μουσική με γρήγορο ρυθμό.
Τα κύματα του εγκεφάλου θα συγχρονιστούν κάπως με το ρυθμό αυτού που ακούτε, πράγμα που σημαίνει ότι πιο ανεβαστικά κομμάτια βοηθούν τον εγκέφαλο να μετακινηθεί σε πιο ενεργή κατάσταση.
3. Ανοίξτε φως.
Το φως είναι κρίσιμο για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας . Όταν χτυπά τα μάτια σας, διεγείρει ένα νευρικό μονοπάτι που συνδέει τον αμφιβληστροειδή και τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο. Από εκεί, ένα συγκεκριμένο τμήμα του υποθαλάμου, το SCN, λέει σε άλλα μέρη του εγκεφάλου σας να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος, τις ορμόνες και άλλους παράγοντες που σας ξυπνούν. Το φυσικό φως είναι ιδανικό, αλλά δεδομένου ότι η ανατολή του ηλίου συνήθως δεν συμπίπτει με την ώρα οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν, αγοράστε ένα light-based alarm. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να αρχίσουν να φωτίζουν το δωμάτιο λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
4. Κάντε ήπια άσκηση.
Το τέντωμα  δεν σας ξυπνάει – οι μύες ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτό όταν είναι ήδη ζεστοί, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να το κάνετε αφού έχετε ήδη κινηθεί λίγο. Αλλά η ελαφριά άσκηση αυξάνει τη γενική κυκλοφορία και αυτό έχει θετική επίδραση στο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ο εγκέφαλος. Έτσι κάντε μερικά άλματα, πηγαίνετε για μια γρήγορη βόλτα με το σκύλο σας, ή ακολουθήστε το αγαπημένο σας βίντεο προπόνησης για να πείτε στο μυαλό σας να δώσει προσοχή.
5. Κάντε ένα κρύο ντους.
Εκθέτοντας τον εαυτό σας σε ένα κρύο ντους ενεργοποιείται μια σειρά βιολογικών διεργασιών στο σώμα σας, όπως η αύξηση της ροής του αίματος, η αύξηση των νευροδιαβιβαστών και η αύξηση της αναπνοής σας. Αυτά σας δίνουν μια μικρή έκρηξη ενέργειας και μπορούν ακόμη και να σας φέρουν μια καλύτερη διάθεση.
Και επειδή μπορεί να αμβισβητείτε την αποτελεσματικότητα αυτών των tips, να ξέρετε πως εμείς το δοκιμάσαμε και όντως μας βοήθησε!
Πηγή : Inc

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.