Μια απίστευτη… απάτη κατά των τεχνολογικών κολοσσών Google και Facebook διέπραξε ένας Λιθουανός, στην προσπάθειά του να γίνει πλούσιος!
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα, ο Εβάλντας Ριμασάουσκας από τη Λιθουανία παραδέχθηκε ότι είναι ένοχος για απάτη σε βάρος των ΗΠΑ, κλοπή ταυτότητας και ξέπλυμα χρήματος, ομολογώντας ότι είχε κλέψει 99 εκατ. δολάρια από το Facebook και 23 εκατ. δολάρια από την Google το διάστημα μεταξύ 2013 και 2015! Συνολικά, η λεία του έφτασε τα 122 εκατ. δολάρια.
Η απάτη του Ριμασάουσκας ήταν αρκετά τολμηρή! Ο Λιθουανός έστελνε τιμολόγια και λογαριασμούς σε Google και Facebook για αντικείμενα που δεν είχαν αγοράσει και δεν είχαν προμηθευτεί οι εταιρείες. Οι λογαριασμοί συνοδεύονταν από «πλαστά τιμολόγια», συμβόλαια και επιστολές που φαίνονταν να έχουν εκτελεστεί και υπογραφεί από στελέχη και αντιπροσώπους των εταιρειών και τα οποία έφεραν ψευδή εταιρικά γραμματόσημα.  Επίσης, ο Λιθουανός έστειλε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία εμφανίζονταν να έχουν σταλεί από κορυφαία στελέχη των εταιρειών.
Προφανώς, κανείς δεν έλεγξε πρώτα αν όλες αυτές οι πληρωμές αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια που είχαν εκδοθεί στις εταιρείες.

Ο Ριμασάουσκας προσποιούνταν ότι ήταν η ταϊβανικών συμφερόντων εταιρεία Quanta Computer, ηγέτιδα στον κλάδο της κατασκευής λειτουργικών συστημάτων, ενώ είχε καταχωρήσει μια εταιρεία στη Λετονία με το ίδιο όνομα.

Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τα άλλα 73 εκατ. δολάρια που έχει κλέψει. Ο Ριμάσαουσκας είναι μεγάλος απατεώνας – γνωστός για ξέπλυμα χρήματος – σε πληθώρα χωρών όπως η Κύπρος, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Λετονία.
Η Google δήλωσε ότι «εντοπίσαμε αυτήν την απάτη και ειδοποιήσαμε αμέσως τις αρχές. Ανακτήσαμε ξανά τα κεφάλαια και είμαστε ικανοποιημένοι που το θέμα αυτό επιλύθηκε».
Ο Ριμασάουσκας θα καταδικαστεί στις 29 Ιουλίου, ενώ αντιμετωπίζει μέχρι και 30 χρόνια φυλάκισης.