Robert Mueller: Και επισήμως ο ήρωας των ψηφοφόρων του Donald Trump

Robert Mueller: Και επισήμως ο ήρωας των ψηφοφόρων του Donald Trump

Για 674 μέρες, ο Robert Mueller, υπό την ιδιότητά του ως ειδικός σύμβουλος, διεξήγαγε διεξοδική έρευνα σχετικά με την επικοινωνία της προεδρίας του Donald Trump με Ρώσους συνεργάτες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στις 22 Μαρτίου η έρευνα έληξε. Δύο μέρες αργότερα, ο γενικός εισαγγελέας William Barr ανέφερε ότι ο κ. Mueller δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι ο πρόεδρος ή οι συνεργάτες του είχαν συνωμοτήσει άμεσα με οποιονδήποτε από τους Ρώσους που επιδίωξαν να επηρεάσουν τις εκλογές υπέρ του.

Πρώιμη στροφή 180 μοιρών
Μετά από δύο χρόνια χλευασμών και καταγγελιών κατά του κ. Mueller και της έρευνάς του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επεδίωξε αμέσως να ενισχύσει την αξιοπιστία του ειδικού συμβούλου λέγοντας ότι η έκθεση “δεν μπορούσε να είναι καλύτερη” και ισχυρίζοντας ότι το πόρισμα της έκθεσης αυτής “τον απαλλάσσει επιτέλους” από όλες τις κατηγορίες. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Barr, ο κ. Mueller δεν κατέληξε σε συμπέρασμα σχετικά με το εάν ο πρόεδρος είχε διαπράξει έγκλημα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης (obstruction of justice).
Τα στατιστικά που σοκάρουν
Παρά την “ξαφνική” αλλαγή στην συμπεριφορά του, οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου συνεχίζουν και ακολουθούν πιστά τον ηγέτη τους. Έρευνα της εταιρείας YouGov διαπίστωσε στις αρχές Μαρτίου ότι μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ψήφισαν τον κ. Trump το 2016, το 73% απέρριψε τον κ. Mueller και μόνο το 11% τον ενέκρινε.Παρόλο αυτά, στην πιο πρόσφατη έρευνα της YouGov – η οποία διεξήχθη εν μέρει αφού τα κύρια ευρήματα του ειδικού συμβούλου αναφέρθηκαν στο Κογκρέσο και δημοσιοποιήθηκαν – ο κ. Mueller παρέμεινε αντιδημοπής, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά( 52% αποδοκιμασίας έναντι 32% έγκρισης)(!)
Στο παρελθόν, οι υποστηρικτές του κ. Trump έσπευσαν να αντικατοπτρίζουν οποιαδήποτε γνώμη υιοθετεί ο πρόεδρος. Μια μελέτη του 2018 από τον Michael Barber και τον Jeremy Pope από το Brigham Young University, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα ότι ένας Ρεπουμπλικανός θα υιοθετούσε ακόμη και μια φιλελεύθερη πολιτική θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες αν τους έλεγαν ότι και ο κ. Trump την ενστερνίζεται.
Αυτό που προκαλεί επίσης έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε απότομες αλλαγές στις απόψεις τους με βάση τις πολιτικές συνθήκες, δεν ακολούθησαν την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι του κόμματος προσέφυγαν να μην επικρίνουν τον ειδικό σύμβουλο, για τον οποίο εξέφρασαν προηγουμένως βαθύ σεβασμό.
Παρά τα ευχάριστα νέα, η ιστορικά χαμηλή δημοτικότητα του κ.Trump παραμένει αμετάβλητη. Ο αμερικανικός λαός δεν φαίνεται να πιστεύει το αποτέλεσμα της έρευνας Mueller. Παρόλο αυτά, φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τα μελλοντικά σχέδια που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως η κατάργηση του “Obama-Care” και η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για τους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη. Ο πρόεδρος μπορεί ακόμη να ενισχύσει τις προοπτικές του να επανεκλεγεί το 2020.
Πηγή: The Economist

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας