Οι 10 “must-see” εκλογές του 2019

Οι 10 “must-see” εκλογές του 2019

Το 2019 θα είναι μια μεγάλη εκλογική χρονιά παγκοσμίως.Στην πραγματικότητα, η δημοκρατία θα επηρεάσει 3,28 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 62 χώρες το 2019. Πάνω από το 40% του κόσμου θα εκλέξει ηγέτες φέτος και τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα λειτουργεί στο μέλλον. Ορισμένες σημαντικές εκλογές περιλαμβάνουν εκείνες στην Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της προσέγγισής τους. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,85 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν άμεσα από αυτές τις εκλογές. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι εκλογές του 2019 ακολουθούν ορισμένες τάσεις. Στη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, υπάρχει μια αναζωπύρωση του λαϊκισμού και σχηματίζονται κατακερματισμένοι συνασπισμοί, πιέζοντας από την εξουσία ένα ασταθές μπλοκ.
Οι 10 εκλογές λοιπόν που δεν πρέπει να χάσετε φέτος είναι οι εξής:
Ισραήλ – 9 Απριλίου
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν που ακολουθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις ισραηλινές εκλογές.Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει στενούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του χρόνου. Ο ίδιος ο Νετανιάχου είναι μια πολωμένη φιγούρα, ακόμα και σε μια εποχή που η πολιτική του Ισραήλ να στρέφεται περισσότερο προς την δεξία. Η κυβέρνηση είναι ισορροπημένη αυτή τη στιγμή, με το Κόμμα του Νετανιάχου (Likud) να κατέχει μόλις 30 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, το διοικητικό όργανο του Ισραήλ.
Ινδία – Απρίλιο/Μάϊο 
Στις 11 Απριλίου ξεκινάνε οι σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στη Ινδία, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Narendra Modi και το ινδουιστικό κόμμα του Bharatiya Janata. Ο Modi υποσχέθηκε πριν από πέντε χρόνια ότι θα”κάνει την Ινδία σπουδαία ξανά”, αλλά η θητεία του μόνο καλή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Αντίπαλοί του φέτος είναι ο Ραχούλ Γκάντι και το Κόμμα Κογκρέσου – και πολλοί άλλοι. Στις εκλογές του 2014 πήραν μέρος περισσότερα από 460 πολιτικά κόμματα και ψήφισαν πάνω από 550 εκατομμύρια πολίτες. Φέτος, ο αριθμός των ψηφοφόρων αναμένεται να φτάσει τα 900 εκατομμύρια(!)
Φινλανδία – 14 Απριλίου
Ορισμένα σημαντικά ζητήματα στις επερχόμενες φινλανδικές εκλογές περιλαμβάνουν τις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλου ή μετανάστες. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ελέγχεται από το Κόμμα των Κεντρώων, μαζί με το Εθνικό Κόμμα Συνασπισμού και το Κόμμα Blue Reform, με τη Juha Sipila ως πρωθυπουργό. Ωστόσο, έχουν μια πολύ μικρή πλειοψηφία με 104 έδρες από τις 200, καθώς οι ελάχιστες θέσεις που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι 101. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μπροστά, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσουν συνασπισμό με το Κόμμα των Πρασίνων και την Αριστερά Συμμαχία.
Νότια Αφρική – 8 Μαΐου
Η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και οι κατηγορίες περί διαφθοράς είναι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που διαδραματίζουν τις εκλογές στην Νότια Αφρική το 2019, που τέθηκαν για τις 8 Μαΐου. Το Αφρικανικό Εθνικό Συνέδριο (ANC), το οποίο σήμερα κατέχει την εξουσία και το κόμμα του Nelson Mandela, υπέστει σοβαρή απώλεια όταν ο πρώην Πρόεδρος Jacob Zuma παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ANC θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 60% των ψήφων, αλλά ο ανταγωνισμός τους αποτελείται από κόμματα που πήγαν εξαιρετικά στις τοπικές εκλογές του 2016.
Φιλιππίνες – 13 Μαΐου
Η εκλογές στις Φιλιππίνες είναι σημαντικές λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της. Είναι η 12η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 105 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς, υπάρχουν περισσότεροι από 61 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Οι εκλογές αυτές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου.
Αυστραλία – Μάϊος
Ο Scott Morrison του Φιλελεύθερου Κόμματος έρχεται αντιμέτωπος με τον Bill Shorten του Εργατικού Κόμματος καθώς ο Shorten προσπαθεί να γίνει ο έβδομος Αυστραλός Πρωθυπουργός μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα. Η μετανάστευση, τα ιθαγενή ζητήματα και η αλλαγή του κλίματος είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους δύο υποψηφίους, ειδικά καθώς οι Φιλελεύθεροι εγκατέλειψαν το πρόσφατο σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Ολλανδία – 26 Μαΐου
Μετά τις επαρχιακές εκλογές στις Κάτω Χώρες, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα “Φόρουμ για τη Δημοκρατία” με επικεφαλής τον Thierry Baudet, φάνηκε να κερδίζει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορισμένων exit polls. Το “Φόρουμ για τη Δημοκρατία” βρίσκεται αντιμέτωπο με το Λαϊκό Κόμμα του Πρωθυπουργού Martin Rutte σε μια μάχη για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στη Γερουσία της χώρας.
Γερμανία – 26 Μαΐου
Στη Γερμανία, η ένταση μεταξύ αντιπολιτισμικών, κεντρώων και λαϊκιστών είναι ισχυρή. Η αντι-μεταναστευτική εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει έδαφος ενάντια στο κεντροδεξιό CDU (Κόμμα καγκελαρίου Angela Merkel) και το κεντροαριστερό SPD. Είναι πιθανό ότι η άνοδος της δημοτικότητας του Κόμματος των Πράσινων θα διαλύσει τον μακρόπνοο συνασπισμό, δημιουργώντας μια κυβερνητική κατάρρευση και ομοσπονδιακές εκλογές.
Ισπανία – 26 Μαΐου
Η άνοδος του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Vox στην Ισπανία λέει μια γνωστή ιστορία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αν καταφέρουν και ανέβουν στην εξουσία, η Ισπανία θα δει πιθανώς το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, ή θα γίνει ένας κεντροδεξιός συνασπισμός στην ισπανική κυβέρνηση. Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι καλή, αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι δύο θα δημιουργήσουν αυξημένη αστάθεια στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Καναδάς – 21 Οκτωβρίου
Οι εκλογές του Καναδά έχουν γίνει πολύ ενδιαφέρουσες από τότε που η δημοτικότητα του Justin Trudeau και του Φιλελεύθερου Κόμματος άρχισαν να πέφτουν μετά την απίστευτη νίκη του το 2015. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών, υπό την ηγεσία του Andrew Scheer, βλέπουν την ευκαιρία για να αναδειχθούν νικητές. Εν τω μεταξύ, ο Maxime Bernier και το Λαϊκό Κόμμα του Καναδά – ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο – μπορούν να ωθήσουν την ψήφο υπέρ των Φιλελευθέρων ή μπορεί να αποδειχθούν ασήμαντοι στο τελικό αποτέλεσμα.
Πηγή: MSN

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας