Σχετικά με την Παιδαγωγική – Διδακτική επάρκεια

Σχετικά με την Παιδαγωγική – Διδακτική επάρκεια

99d74dfe6a2336b06e11cfcdc00f167a_XL

Το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας έχει γίνει τα τελευταία δυο με τρία χρόνια ένα θέμα συζήτησης που έχει απασχολήσει ευρέως την ακαδημαϊκή κοινότητα, οδηγώντας το Υπουργείο Παιδείας να πάρει αποφάσεις που άλλαξαν κατά πολύ τα προγράμματα σπουδών ενός μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών τμημάτων.
Πιο συγκεκριμένα πέρα από τα καθαρά παιδαγωγικά τμήματα (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ειδικής Αγωγής, Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας και ΑΣΠΑΙΤΕ) επάρκεια μπορούν να αποκτήσουν οι φοιτητές των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών, δηλαδή οι φοιτητές των τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας (Ελληνικής και Ξενόγλωσσης), Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας-Γεωγραφίας, Οικονομικών, Κοινωνιολογίας, Καλών Τεχνών, Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής αλλά πλέον και οι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Υπό την προϋπόθεση βεβαία ότι θα παρακολουθήσουν τα αντίστοιχα μαθήματα Διδακτικής του τμήματος τους και θα πραγματοποιήσουν την Πρακτική τους Άσκηση.
Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω τμήματα δεν έχει παιδαγωγικής φύσης μαθήματα, οι απόφοιτοι του μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα η Σεμινάριο (διάρκειας όμως τουλάχιστον ενός εξαμήνου) σχετικό με την Διδακτική η την Ειδική Αγωγή (η οποία και θεωρείται δυνατό χαρτί για πιθανό διορισμό σε δημόσιο σχολείο) όπως αυτά που παρέχονται από τα Ε-learning προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου.
Όσον αφορά την Διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών, οι κάτοχοι διπλωματών επίπεδου C2 (πχ Proficiency) που δεν είναι απόφοιτοι Ξενόγλωσσης Φιλολογίας θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα Σεμινάρια που διοργανώνονται από τα Διδασκαλεία Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΔΠΘ.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, όσες πιστοποιήσεις και αν έχει κανείς μόνο η εμπειρία μέσα στην τάξη -είτε πρόκειται για σχολείου, φροντιστηρίου, ΙΕΚ ή ΚΔΒΜ- μπορεί να τον καταστήσει ικανό διδάσκοντα του αντικείμενου του.
Γιάννης ΚολόκαςΦοιτητής Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αθηνών

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας