Δραστικά τα μέτρα στην Νέα Ζηλανδία μετά την τραγωδία στο Christchurch

Δραστικά τα μέτρα στην Νέα Ζηλανδία μετά την τραγωδία στο Christchurch

Λιγότερο από έναν μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη του Christchurch που στοίχισε την ζωή σε 50 ανθρώπους, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τα περισσότερα ημιαυτόματα όπλα- ένα μέτρο που υποστηρίζεται από όλους, εκτός από έναν από τους 120 νομοθέτες του Κοινοβουλίου.
“Η Νέα Ζηλανδία ξεχωρίζει για τη ευρεία διαθεσιμότητα όπλων αυτής της καταστροφικής φύσης και δύναμης”, δήλωσε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern στο Κοινοβούλιο. «Σήμερα αυτό το παράδοξο τελειώνει».
Ο νέος νόμος απαγορεύει την χρήση στρατιωτικών ημιαυτόματων όπλων και τουφεκιών κατηγορίας “assault rifles”. Επίσης, όλα τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον δράστη του Christchurch θα απαγορευτούν, καθώς και τα ανταλλακτικά και τα περιοδικά που μπορούν να μετατρέψουν όπλα χαμηλότερης ισχύος σε εκδόσεις υψηλότερης. “Κανένας από αυτούς δεν είχε τραυματισμό από έναν πυροβολισμό. Σε κάθε περίπτωση μιλούσαν για πολλαπλούς τραυματισμούς “, δήλωσε η κ. Ardern. “Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν αναπηρίες για όλη τους την ζωή, και αυτό είναι πριν εξετάσετε ακόμη και τις ψυχολογικές επιπτώσεις.”
Παρόμοιοι νόμοι είχαν προταθεί στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας αρκετές φορές πριν, αλλά κάθε φορά δεν κατάφερναν να κερδίσουν υποστήριξη από τους νομοθέτες. Αυτή τη φορά όμως, το νομοσχέδιο πέρασε κατευθείαν από το Κοινοβούλιο. Συνήθως στη Νέα Ζηλανδία, νέοι νόμοι μπορεί να χρειαστούν μέχρι κα έξι μήνες για να περάσουν μετά την εισαγωγή τους. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι υπέβαλαν γνώμες στην κυβέρνηση – το 60% υποστήριξαν την απαγόρευση – και ορισμένοι κλήθηκαν να μιλήσουν με τους νομοθέτες σε μία μόνο ημέρα δημόσιων ακροάσεων. Όμως, ενώ οι αθλητικοί σκοπευτές και οι αγρότες συγκαταλέγονταν σε εκείνους που ζήτησαν εξαιρέσεις από τους περιορισμούς, οι νομοθέτες επέτρεψαν μόνο δύο: για εμπορικές επιχειρήσεις ελέγχου παρασίτων και για αδειούχους συλλέκτες όπλων ή για όσους θέλουν να κρατήσουν συγκεκριμένα όπλα ως κειμήλια ή αναμνηστικά. Οι συλλέκτες θα πρέπει να αφαιρέσουν ένα μέρος, καθιστώντας τα όπλα μη λειτουργικά και να το αποθηκεύσουν σε διαφορετική θέση.
Η υποστήριξη των αντιπάλων
Στις ομιλίες του, οι κεντροδεξιοί αντίπαλοι της κυρίας Ardern επαίνεσαν τις αποφάσεις της και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την επίθεση της 15ης Μαρτίου. Μόνο ο David Seymour, ο αρχηγός του ελευθεριακού κόμματος ACT, ψήφισε κατά του νόμου. Ο κ. Seymour δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε πιο περιοριστικούς νόμους περί πυροβόλων όπλων, αλλά πίστευε ότι το Κοινοβούλιο βιάστηκε πολύ να ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης νέου νομοσχεδίου. “Δεν είναι μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας ασφάλειας, είναι μια άσκηση στο πολιτικό θέατρο”, δήλωσε ο κ. Seymour, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπήρχε ο κίνδυνος μιας αυξανόμενης μαύρης αγοράς στα απαγορευμένα όπλα.
Η κυρία Ardern απέρριψε τις όποιες ανησυχίες ότι το Κοινοβούλιο κινήθηκε γρήγορα: “Η ερώτησή μου εδώ είναι απλή: είτε πιστεύετε ότι στη Νέα Ζηλανδία αυτά τα όπλα έχουν σοβαρό λόγο να επιτρέπονται είτε όχι. Αν δεν μπείτε στην διαδικασία να αποφασίσετε, τότε θα πρέπει να είστε και σε θέση να συμφωνείτε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα.”
Πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα νέα μέτρα, αλλά δήλωσαν ότι έπρεπε να γίνουν εργασίες για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των κανονισμών περί πυροβόλων όπλων. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι περισσότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης εγγραφής μεμονωμένων όπλων, θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους. “Πρέπει πραγματικά να έχουμε ένα σύστημα όπου καταλαβαίνουμε ποια πυροβόλα όπλα επιτρέπονται στη Νέα Ζηλανδία”, δήλωσε ο Chris Cahill, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αστυνομικών. Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων πρέπει να δικαιολογούν την επιθυμία να κατέχουν μεγάλο αριθμό όπλων, κάτι που «δεν είχε αμφισβητηθεί αρκετά» στο παρελθόν.
Οι μουσουλμάνοι ηγέτες της Νέας Ζηλανδίας συμφώνησαν με το νέο νομοσχέδιο και ανέφεραν ότι αυτό πρέπει να είναι η αρχή μια σειράς πολλών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών. “Αυτός είναι ένας νόμος που έπρεπε να περάσει πριν από πολλά χρόνια”, δήλωσε ο Mustafa Farouk, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισλαμικών Συλλόγων της Νέας Ζηλανδίας. Μιλώντας για τις οικογένειες των θυμάτων, είπε: “Το γεγονός ότι πέρασε το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της δικαιοσύνης γι ‘αυτούς”.
Επειδή η Βασίλισσα της Βρετανίας Ελίζαμπεθ Β, είναι τεχνικά η αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, ο εκπρόσωπός της, γενικός κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, θα δώσει την τελική έγκριση για να μεταβιβάσει το νομοσχέδιο στο νόμο. Αυτό θεωρείται τυπικό και πρόκειται να συμβεί τα επόμενα 24ωρα. Η κυβέρνηση έχει επίσης θεσπίσει σχέδιο εξαγοράς όπλων, το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες για τους νόμιμους κατόχους των όπλων που έχουν απαγορευτεί.
Πηγή: The New York Times

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας