ΔΝΤ: Οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΝΤ: Οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

imff-thumb-large

Είτε πρόκειται για τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας είτε για τις τιμές πετρελαίου που πέφτουν – τα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης είναι άφθονα αυτές τις μέρες.
Οι λόγοι είναι εξίσου ποικίλοι και περιλαμβάνουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την οικονομική αναταραχή σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Βενεζουέλα, ένας αδύναμος γερμανικός τομέας αυτοκινήτων και τα επιτόκια που σιγά-σιγά αυξάνονται.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ως μια «εξασθενημένη παγκόσμια επέκταση» και στοιχεία από το ταμείο της αποδεικνύουν ότι οι παγκόσμιες οικονομίες στην πραγματικότητα εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά με όλο και χαμηλότερο ρυθμό.
Τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική παρουσίασαν αργό ρυθμό αύξησης 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Η δυτική Ευρώπη επηρεάστηκε πιο σοβαρά από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι παραδοσιακές ανεπτυγμένες οικονομίες πλήττονται περισσότερο από την επιβράδυνση.
Η Ιαπωνία αυξήθηκε μόνο στο 0,8% και η Ιταλία στο 0,9%. Η Γερμανία, η οποία απέφυγε μόνο τη στενή ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκε κατά 1,5%. Η κινεζική οικονομία συνέχισε να αυξάνεται κατά 6,6% το 2018, αλλά η ανάπτυξη έχει επίσης μειωθεί κάθε χρόνο από το 2010.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθούσε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και αναμένεται να παραμείνει η ισχυρότερη περιοχή ανάπτυξης εν μέσω της επιβράδυνσης, ενώ η Αφρική αναμένεται να καλύψει κάπως το 2023.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας