Η εμπειρία μας στο Startup Weekend Patras

Η εμπειρία μας στο Startup Weekend Patras

swpatras-21

Ένα δημιουργικό τριήμερο στην Πάτρα μόλις έφτασε στο τέλος του. Το Business Review Greece βρέθηκε εκεί από την αρχή για να σας μεταφέρει την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα τόσο μεγάλο event όπως το Startup Weekend.

Ημέρα πρώτη

Με την πραγματοποίηση της εγγραφής του και εισέρχοντας στον χώρο του event μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε διοργανωτές, εθελοντές και συμμετέχοντες.
Μπορεί επίσης να προμηθευτεί τα απαραίτητα εργαλεία (καφές, πολύ καφές, φαγητό) και στη συνέχεια, αφού ακολουθήσει το απαραίτητο networking, έχει την ευκαιρία να σηκωθεί και να παρουσιάσει σύντομα την αρχική ιδέα του (Pitching). Αξίζει να αναφέρουμε πως η παρουσίαση γίνεται σε ένα κλίμα αποθέωσης για όποιον σηκωθεί και ενθάρρυνσης για τους πιο ντροπαλούς συμμετέχοντες.
Σε δεύτερο στάδιο, αφού οι ιδέες έχουν ακουστεί, οι συμμετέχοντες ψηφίζουν αυτές που τους άρεσαν περισσότερο και στη συνέχεια δημιουργούνται οι ομάδες που θα συνεχίσουν μαζί μέχρι το τέλος του διαγωνισμού σε ένα πανηγυρικό κλίμα.

Ημέρα δεύτερη 

Αφού εξασφαλίσαμε αρκετό καφέ για το επόμενο 12ωρο, συζητήσαμε με τις ομάδες για τις ιδέες τους ανταλλάσσοντας ιδέες μαζί τους. Στη συνέχεια έγινε η σύσταση των coaches, στις συμμετέχοντες ομάδες.
Ύστερα, ακολούθησε ένα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι σχετικό με την λήψη αποφάσεων, στο οποίο συμμετείχαμε και εμείς και στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαπραγματευτούν με τις άλλες ομάδες και αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις που τους βοήθησαν στη συνέχεια.
Μετά από το παιχνίδι και το απαραίτητο lunch break οι ομάδες επέστρεψαν πίσω στη σκληρή δουλειά της ανάπτυξης των ιδεών τους, έχοντας πάντα τη βοήθεια των coaches.

 

Ημέρα τρίτη

Την τελευταία ημέρα του τριημέρου επικρατούσε ενθουσιασμός, ένταση αλλά και άγχος από τους συμμετέχοντες καθώς οι ομάδες έπρεπε να τελειώσουν με τις ιδέες τους και να προετοιμαστούν για την ώρα του pitching. Οι κριτές είχαν καταφτάσει, οι ομάδες είχαν κάνει τις πρόβες τους και όλα ήταν έτοιμα για την τελική ευθεία του SWPatras!
Από τους κριτές ακούστηκαν όμορφα και ενθαρρυντικά λόγια στιγμές πριν ανακοινωθούν οι νικητές οι οποίοι ήταν οι εξής:
1) SmartParking
2) Passify
3) Unique Size
Best Pitch: Park4share
Μπορείτε να διαβάσετε τις ιδέες όλων των ομάδων στο σχετικό άρθρο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να εργαστούν και σε νυχτερινή βάση. Δηλαδή, μπορούσαν να δουλέψουν την ιδέα τους κυριολεκτικά όλο το 24ωρο.

Αξίζει τελικά η εμπειρία ενός τέτοιου event;

Μέσα από τέτοιες εμπειρίες δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Από διαδικασίες σαν και αυτή, οι συμμετέχοντες κερδίζουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, αναπτύσσουν δεξιότητες αλλά το πιο σημαντικό… κερδίζουν φίλους!
Το μήνυμά μας σε όλες τις ομάδες είναι να μην απογοητευτούν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καθώς τις πραγματικά καλές ιδέες θα τις κρίνει στο μέλλον μόνο η ίδια η αγορά, δηλαδή η εμπιστοσύνη του κόσμου και των επενδυτών στην κάθε ιδέα. Και η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλές περισσότερες από 3 καλές ιδέες αυτό το τριήμερο στην Πάτρα.
Κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και δεν θα μπορούσαμε να το αφήσουμε ασχολίαστο, ήταν το οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Είδαμε επαγγελματίες να αφιερώνουν τον χρόνο τους αφιλοκερδώς για να καθοδηγήσουν με την εμπειρία τους τις ομάδες, είδαμε εθελοντές που επί 1,5 μήνα προετοίμαζαν πυρετωδώς αυτό το τριήμερο ώστε να είναι όλα στην εντέλεια (και ήταν).
Ιδιαίτερη αίσθηση μας έκανε η δήλωση του μέντορα Βασίλη Καραβασίλη: “Είναι απίστευτο το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να βοηθήσουν, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε.”
Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την οργανωτική ομάδα του SWPatras και σε όλους τους εθελοντές για την φιλοξενία τους η οποία έκανε τη συνεργασία μας πιο εύκολη και ευχάριστη.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από πολλά event σαν και αυτό, με σκοπό να ενισχύσουν την startup-σκηνή, καθώς οι νέοι έχουν σπουδαίες ιδέες και εργατικότητα. Το σίγουρο είναι ότι μέσω του Business Review Greece θα τα στηρίζουμε με κάθε τρόπο!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας