Η άγνωστη χώρα που έχει πλουσιότερους κατοίκους από Αμερική, Σουηδία, Σιγκαπούρη…

Η άγνωστη χώρα που έχει πλουσιότερους κατοίκους από Αμερική, Σουηδία, Σιγκαπούρη…

macao-oikonomia-megalitero-aep-ston-kosmo

Όταν μιλάμε για χώρες με το μεγαλύτερο κατα κεφαλήν ΑΕΠ σίγουρα έχουμε στο μυαλό μας χώρες όπως το Λουξεμβούργο, την Σουηδία, την Νορβηγία, την Αμερική, την Σιγκαπούρη και πολλές άλλες με δυνατές οικονομίες, υψηλή παραγωγή και τεχνολογική ανάπτυξη. Υπάρχει όμως μία χώρα σε μια μικρή γωνιά του πλανήτη που δεν καταλαβαίνει από υφέσεις και κρίσεις.
Αρχικά να θυμήσουμε πως το ΑΕΠ μιας χώρας είναι συνολική αγοραία αξία όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα σε ένα συγκεκριμένο έτος.
Η “άγνωστη” χώρα λοιπόν στην λίστα είναι το Μακάο, μόλις τέταρτο μεγαλύτερο κατά καεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο και πρώτο στην Ασία, με 81,585 δολάρια να αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της μικρής αυτής χώρας των σχεδόν 670.000 κατοίκων.
Συγκεκριμένα η πρώτη 5άδα είναι η εξής σύμφωνα με το Statistics Times:
1) Λουξεμβούργο (113,954 δολάρια)
2) Ελβετία (83,583 δολάρια)
3) Νορβηγία (82,372 δολάρια)
4) Μακάο (81,585 δολάρια)
5) Ισλανδία (75,699 δολάρια)
.
.
44) Ελλάδα (20,311 δολάρια)

Γνωρίστε το Μακάο (ή Μακάου)

Διοικούμενο από την Πορτογαλία ως το 1999, ήταν η παλιότερη ευρωπαϊκή αποικία στην Κίνα, χρονολογούμενη από τον 16ο αιώνα. Η διοίκηση του Μακάο μεταβιβάστηκε το 1999 στη Λ.Δ. της Κίνας και είναι τώρα μία από τις δύο ειδικές διοικητικές περιφέρειες της χώρας, μαζί με το Χονγκ Κονγκ. Επίσημη γλώσσα του Μακάο είναι τόσο η μανδαρινική κινεζική όσο και η π.oορτογαλική.
Το Μακάο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο, με πυκνότητα πληθυσμού 21.413 κατοίκων ανά τετρ. χλμ. Το 92,3% του πληθυσμού του είναι Κινέζοι, ενώ το 0,7% είναι πρόσμιξη Κινέζων και Πορτογάλων και συχνά αναφέρεται ως Μακαουανοί και το 0,6% Πορτογάλοι. Με βάση πρόσφατη έρευνα, το Μακάο έχει το τέταρτο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση με 84,6 έτη.
Πηγή του πλούτου του νησιού δεν είναι τα πετρέλαια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Κατάρ, αλλά ο τζόγος. Ο τζίρος των καζίνο για το 2018 στη χώρα έφτασε τα 36 δισ. δολάρια, καθώς είναι η μοναδική περιοχή της Κίνας στην οποία επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια και εκεί πηγαίνουν όλοι οι νεόπλουτοι Κινέζοι. Κύρια εξαγώγιμα προϊόντα είναι τα ρολόγια και τα κοσμήματα.

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.