Τι είναι το VC Fund; (Venture Capital)

Τι είναι το VC Fund; (Venture Capital)

crowdfunding-3158320_640

Καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο με έντονη ανάγκη για επιχειρηματικότητα και καινοτομία, μόνο ευχάριστο είναι το γεγονός πως αναδύονται συνεχώς startups.
Σίγουρα δεν πετυχαίνουν όλες – ούτε καν οι μισές – αλλά η Ελλάδα βλέπει για πρώτη φορά τέτοιον ενθουσιασμό για την επιχειρηματικότητα. Κάποιες μάλιστα γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και εκτός συνόρων (Beat, Blueground, Workable κ.α)
Και ένας απο τους βασικότερους λόγους που πολλές δεν επιβιώνουν είναι η έλλειψη ρευστού. Επομένως, αν τα δεδομένα δεν τους επιτρέπουν να κάνουν bootstrap (κάλυψη εξόδων μόνο απο τα έσοδα) η πιο συχνή λύση είναι μια επένδυση.
Επενδύσεις σε startups κάνουν κατά κύριο λόγο οι angel investors (ιδιώτες με περιουσία) ή τα VC Funds.

Τα Venture Capital Funds (στα ελληνικά: Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών), είναι με απλά λόγια “εταιρείες” που διαχειρίζονται τα λεφτά επενδυτών για να τα επενδύσουν σε startups με αντάλλαγμα κάποιο ποσοστό επί της εταιρείας.
Προσοχή όμως: Δεν πρόκειται για δάνειο. Το VC fund θα επενδύσει σε μία startup που πιστεύει πως έχει πολλές πιθανότητες να του επιστρέψει τα χρήματά του αρκετές φορές παραπάνω. Και αν η startup αποτύχει, τα λεφτά της επένδυσης χάνονται. Για αυτό άλλωστε λέγεται επένδυση και έχει υψηλό ρίσκο.
Ο καλύτερος τρόπος που μπορεί το VC fund να “βγάλει” τα λεφτά του από μια επένδυση, είναι μέσω ενός Exit.
Και ακόμα καλύτερα, ενός exit εξαγοράς. Δηλαδή η startup στην οποία επένδυσε, να εξαγοραστεί από μια μεγαλύτερη εταιρεία. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε πως ένα fund επενδύει σε μια startup 300.000 ευρώ (ένα τυπικό ποσό πρώτου γύρου χρηματοδότησης seed stage) έναντι 20% της εταιρείας (equity).
Μερικά χρόνια αργότερα, η εν λόγω startup γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και ένας τεχνολογικός γίγαντας την εξαγοράζει για 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το VC fund κάνει exit και βγάζει 8 εκατομμύρια ευρώ (το 20% των 40 εκ). Ουσιαστικά πουλάει το μερίδιό του και “φεύγει” από την εταιρεία.
Το καλό με τα Venture Capital funds είναι ότι συνήθως αποτελούνται από πολύ έμπειρους εταίρους και εκτός από τα λεφτά, μια startup επωφελείται από συμβουλές και καθοδήγηση.
Φυσικά υπάρχουν και στην Ελλάδα, με το πιο γνωστό να είναι ίσως το Venture Friends. Αν θέλετε να εμβαθύνετε περισότερο μπορείτε να διαβάσετε και τον λόγο που τα VCs χάνουν, ακόμα και όταν κερδίζουν
 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.