Είναι αλήθεια πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι;

Είναι αλήθεια πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι;

plousioi-plousioteroi-ftoixoi-ftoxoteroi-businessreviewgreece

Πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση: “Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι”; Μπορεί σαν πρώτο άκουσμα να φαίνεται λογικό, όμως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις της εποχής μας!
Στις αρχές του 1800, το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έφτανε το 95%. Σχεδόν 2 αιώνες μετά, το βλέπουμε να φτάνει σε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ στο 9,6% το 2015. Μείωση εκπληκτική αν αναλογιστεί κανείς πως κατά την διάρκεια αυτών των ετών ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 6 δισ.! Μάλιστα, εκτιμάται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 4.2%.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενιάς, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης.
Για ένα συντριπτικά πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας, η πλειοψηφία των ανθρώπων ζούσε σε ακραία φτώχεια. Αυτό άρχισε να αλλάζει με τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη η οποία οφείλεται κυρίως στην τεράστια τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών. Παρ’ όλα αυτά, ακούμε καθημερινά δημόσια πρόσωπα στα media να τρομοκρατούν για τα διαβολικά μηχανήματα τα οποία μας κλέβουν τις δουλειές και κάνουν τον κόσμο φτωχότερο. Στην πραγματικότητα, αυτό που πάντα γίνεται από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου είναι δουλειές χαμηλής προστιθέμενης αξίας να αντικαθιστώνται από άλλες υψηλής προστιθέμενης αξίας (Φανταστείτε να μην είχαμε αυτοκίνητα επειδή οι αμαξάδες της εποχής θα έχαναν την δουλειά τους).

Γιατί όμως έχει υπερισχύσει τόσο πολύ αυτή η φράση; Εκτός από το ότι οι πλούσιοι γίνονται πράγματι πλουσιότεροι (το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη), υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα πλούτου.
Στην Αμερική τα τελευταία 40 χρόνια οι πλούσιοι έχουν γίνει 200% πλουσιότεροι και οι φτωχοί έχουν γίνει 32% πλουσιότεροι (οι αριθμοί καλύπτουν τον πληθωρισμό). Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν βγει όλοι κερδισμένοι. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε και το πόσο καλύτερη έχει γίνει η ζωή του μέσου ανθρώπου του σήμερα, ο οποίος ζει καλύτερα από ότι ζούσαν όλοι οι βασιλιάδες μαζί κάποια εκατοντάδες χρόνια πριν. Άρα, πως θα ήταν η σωστή φράση; Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί γίνονται και εκείνοι πλουσιότεροι!
Αυτή είναι θετική παγκόσμια επίδραση που έφεραν χώρες με υψηλούς δείκτες οικονομικής ελευθερίας. Στήριξη στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Μόνο έτσι ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας που προσθέτουν αξία στην χώρα και στην ίδια την κοινωνία, επιτρέποντας τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας να παράξουν πλούτο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Αμερική κ.ά. Όσο για την Ελλάδα, εκτός από το ότι βρίσκεται πνιγμένη στην θέση 106 οικονομικής ελευθερίας όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται πως δεν έχει και πολύ όρεξη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεφύγει από το πελατειακό κράτος, την διαφθορά και τα βολέματα.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα 
Λίγο πριν κλείσεις αυτό το άρθρο και το μοιραστείς με τους φίλους σου, πάρε ένα λεπτό και σκέψου το εξής: Ζούμε στην καλύτερη εποχή που θα μπορούσε να ζεί άνθρωπος από την στιγμή που υπήρξε πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Σήμερα. Τώρα. Οι ευκαιρίες που έχει ο καθένας για να εξελιχθεί επαγγελματικά είναι περισσότερες από ποτέ. Το ταξίδι και η επικοινωνία είναι πιο εύκολα από ποτέ, το βιωτικό επίπεδο καλύτερο από ποτέ.
Μπορείς κυριολεκτικά με λίγα κλικ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να δεις τι γίνεται σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, να μάθεις οποιαδήποτε πληροφορία θες και να ανταλλάξεις απόψεις με ανθρώπους που δεν θα το έκανες ποτέ.
Προφανώς υπάρχουν τόσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πότε δεν υπήρξαν; Αντί να επικεντρώνεσαι στα αρνητικά, σκέψου πόσα από αυτά έχουν ήδη εξαλειφθεί και σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει γίνει αυτό. Και γιατί όχι, να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου στο να εξαλειφθούν ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Πηγές:

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.