3 Ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης

3 Ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης

Emotional intelligence diagram, business concept

Του Θωμά Καραβάκα
Υπάρχουν πολλά είδη νοημοσύνης. Το κάθε ένα έχει τον ρόλο του και βρίσκεται εκεί για να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της πραγματικότητας και μάλιστα στο αντίστοιχο πεδίο.
Τα επικρατέστερα είδη νοημοσύνης είναι:

  1. Tο IQ (Intelligence Quotient) το οποίο αντιστοιχεί στην ευφυΐα του κάθε ατόμου. Έχει αποδειχθεί ότι το IQ δεν σχετίζεται με το φύλο και την εκπαίδευση και ακολουθεί προσεγγιστικά την κατανομή του Gauss.
  2. Το EQ (Emotional Intelligence) αναφέρεται στην ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιλαμβάνεται, να ελέγχει και να αξιολογεί τα συναισθήματα. Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν πως αυτή η ικανότητα ενός ανθρώπου βελτιώνεται και εξελίσσεται με την κατάλληλη προσπάθεια.

Το IQ είναι δυσκολότερο να αυξηθεί σε σχέση με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η επικοινωνία όμως είναι το βασικότερο στοιχείο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε στην κοινωνία. Σε αυτό το σημείο έρχεται η συναισθηματική νοημοσύνη και μας αποκαλύπτει κάποιες από τις σημαντικότερες ικανότητές της.

1. Αυτεπίγνωση

Η συγκεκριμένη ικανότητα χωρίζεται σε 3 διαφορετικά τμήματα και περιλαμβάνει στοιχεία έτσι ώστε να γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου.
α. Να γνωρίζεις τι κάνεις: Μπορεί να ακούγεται απλό όμως το να γνωρίζει κανείς τι κάνει και τι επιπτώσεις έχει στην καθημερινότητά του είναι πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με το πώς οργανώνεις την ημέρα σου, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και πότε να λες όχι στους αντιπερισπασμούς είναι εξέχουσας σημασίας για την βελτίωσή σου.
β. Να γνωρίζεις τα συναισθήματά σου: Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας την ώρα που συμβαίνουν. Απλά αντιδρούμε σε αυτά. Είναι άκρως δύσκολο να γνωρίζεις τι συναίσθημα έχεις μια συγκεκριμένη στιγμή, να φιλτράρεις αν αυτό σε βοηθά στην συγκεκριμένη περίπτωση και αν όχι, να αντιδράσεις αναλόγως αφήνοντας στην άκρη το συναίσθημα!
γ. Να γνωρίζεις τα συναισθηματικά σου σκουπίδια: Πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε ποιος, τι και πότε μας απορροφά ενέργεια και μας κρατάει στάσιμους από την εργασία και την γενικότερη βελτίωσή μας.

2. Να μάθεις να κινητοποιείς τον εαυτό σου

Πολλές φορές δεν έχουμε το κίνητρο να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει ή αυτό που χρειάζεται να γίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ο φόβος, το άγχος και οι καταστάσεις που μπορεί να είναι άγνωστες. Δεν μπορούμε και πολλές φορές δεν γίνεται να περιμένουμε να νιώσουμε καλά για να κάνουμε κάτι.
Ξεκινώντας και στην συνέχεια μπαίνοντας στην ρουτίνα των πραγμάτων, το κίνητρο θα μας βρει και θα μας δώσει τη δύναμη και το θάρρος για να συνεχίσουμε! Είναι πολύ σημαντικό όμως, την μέρα που δεν θα αισθανθείς έτοιμος για κάτι, που θα νιώθεις ότι δεν έχεις το θάρρος και ίσως τη θέληση να κάνεις κάτι, να αγνοήσεις τα συναισθήματα αυτά και να αναλάβεις δράση.

3. Να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα των άλλων

Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα των άλλων, είναι πολύ δύσκολο να έρθεις κοντά και να πραγματοποιήσεις μια σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική είτε επαγγελματική.
Η ικανότητα να κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων, μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικότερη επικοινωνία μεταξύ σας συνεπώς και σύνδεση. Η συγκεκριμένη ικανότητα μας φέρνει πιο κοντά με κάποιον και βελτιώνει άμεσα τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες.
Υπάρχουν αμέτρητες ικανότητες που μπορείς να καλλιεργήσεις. Οι ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως θεμέλιο για κάθε τομέα της ζωής σου.
 
Ο Θωμάς Καραβάκας είναι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού marketplace The Costumerz

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας