Πρόστιμο δισεκατομμυρίων σε 5 μεγάλες τράπεζες της Ε.Ε. για καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

Πρόστιμο δισεκατομμυρίων σε 5 μεγάλες τράπεζες της Ε.Ε. για καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

EURO-1

Δύο αμερικανικές, δύο βρετανικές και μία ιαπωνική τράπεζα καλούνται να πληρώσουν αθροιστικά πρόστιμα ύψους 1,07 δισ. ευρώ για παράτυπη εναρμόνιση των στρατηγικών τους στην αγορά συναλλάγματος.
Όπως ανακοινώθηκε η Citgroup θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 310,8 εκατ. ευρώ για την υπόθεση, η RBS καλείται να καταβάλλει 249,2 εκατ. ευρώ, η JPMorgan περίπου 228,8 εκατ. ευρώ και η Barclays 210,3 εκατ. ευρώ. Το μικρότερο πρόστιμο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι traders των τραπεζών είχαν ουσιαστικά δημιουργήσει καρτέλ, το λεγόμενο «καρτέλ του Έσσεξ», ανταλλάσσοντας κρίσιμες πληροφορίες και σχέδια για συναλλαγές σε online chatrooms. Πολλοί εξ αυτών γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Η UBS γλίτωσε το πρόστιμο, αφού ήταν η πρώτη που παρείχε πληροφορίες στις αρχές. Οι άλλες πέντε κέρδισαν «εκπτώσεις», δηλαδή χαμηλότερα πρόστιμα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν να πληρώσουν, στη βάση ενός διακανονισμού, που δεν τους επιτρέπει να αμφισβητήσουν τα ευρήματα της Κομισίον.
«Οι δραστηριότητες σποτ συναλλαγών στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ημερησίως. Οι αποφάσεις αυτές στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές σε κανέναν τομέα στις χρηματοοικονομικές αγορές» σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτγήε Βεστάγκερ.
Να σημειωθεί ότι αν και σχετικά υψηλά, τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από εκείνα των 1,3 δισ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί για χειραγώγηση του Euribor, αλλά και του προστίμου ρεκόρ των 3,8 δισ. ευρώ σε εταιρείες κατασκευής φορτηγών για σύσταση καρτέλ.
Πηγή:naftemporiki.gr 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας