Ιταλία: Κεντροαριστερά και κεντροδεξία μοιράστηκαν τους μεγάλους δήμους

Ιταλία: Κεντροαριστερά και κεντροδεξία μοιράστηκαν τους μεγάλους δήμους

Η κεντροαριστερά θριάμβευσε σε έξι μεγάλες πόλεις, η δημαρχία των οποίων ετέθη υπό την κρίση των πολιτών την Κυριακή, παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Η κεντροδεξιά επικράτησε σε πέντε μεγαλουπόλεις, ενώ συντριπτική υπήρξε η ήττα του κεντροαριστερού κυβερνήτη του Πεδεμοντίου Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, που παραδέχθηκε τη συντριβή του.
Μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών: ο 91 ετών πρώην χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Τσιριάκο ντε Μίτα εξελέγη δήμαρχος στο Νούσκο, στην επαρχία της Ιρπίνια, της ορεινής Καμπανίας (Νάπολη).
Μπορεί το Πεδεμόντιο να πέρασε στην κεντροδεξιά, όμως οι εμβληματικοί δήμοι της Φλωρεντίας, του Μπάρι και του Μπέργκαμο παραμένουν στην κεντροαριστερά, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων καταποντίσθηκε στο Λιβόρνο, όπου ως σήμερα κατείχε τη δημαρχία, την οποία θα διεκδικήσει στο β’ γύρο ο δημοσιογράφος Λούκα Σαλβέτι για λογαριασμό της κεντροαριστεράς, προηγούμενος σημαντικά σε ποσοστά από τον δεύτερο Αντρέα Ρομίτι της κεντροδεξιάς.
Στη Φλωρεντία, οι κάλπες ανέδειξαν ήδη νικητή από τον πρώτο γύρο με 57% τον απερχόμενο δήμαρχο Ντάριο Ναρντέλα (του Δημοκρατικού Κόμματος, Pd, διαδόχου του Ματέο Ρέντσι στο «Παλάτσο Βέκιο»). «Ένα εκκωφαντικό αποτέλεσμα, πέρα από κάθε ρόδινη προσδοκία», τόνισε ο επανεκλεγείς δήμαρχος.
Η κεντροαριστερά επεκράτησε και πάλι στο Μπέργκαμο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λομβαρδίας—προπύργιο της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Ο ήδη δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι επικράτησε από τον πρώτο γύρο με 55,3%. Με το εντυπωσιακό 66% επανεξελέγη και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μπάρι Αντόνιο Ντεκάρο, ενώ επανεκλέγεται και ο δήμαρχος του Πέζαρο Ματέο Ρίτσι, επίσης του Pd. Στον δεύτερο γύρο θα διεκδικήσουν ως πρώτη παράταξη του δήμου οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς και στο Λέτσε και τη Μόντενα.
Η κεντροδεξιά κέρδισε τους δήμους της Περούτζια, όπου με 60% επανεξελέγη ο δήμαρχος Αντρέα Ρομίτσι και του Ουρμπίνο, ενώ προηγείται στον δεύτερο γύρο στην Παβία, το Βίμπο Βαλέντια και την Πεσκάρα.
Συνολικά δεκαέξι πόλεις θα εκλέξουν δήμαρχο στον β’ γύρο και στις εννέα από αυτές προηγείται η κεντροδεξιά.
Πηγή: In.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας